top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Munka kiszervezése

Frissítve: 2023. márc. 12.

Pál Zoltán elmondja, hogy mi alapján dönti el, hogy egy munkafolyamatot ki kell e szervezni és mikor


<< 4/6 >>


Mivel fizetsz? Pénz, idő, energia


Az ember eldöntheti, hogy mit fektet be az adott projektjébe, lehet ez pénz, vagy az idő, amit vele tölt, az energia, amit belefektet. Egyszer mindenképpen fizetsz vagy idővel vagy pénzzel.


Az ember általában mindig azzal fizet, amiből több van neki. Ha kezdő a vállalkozó, akkor nincs pénz, de van idő. Később a vállalkozás fejlődésével egyre fogy az idő, ezért pénzzel kell fizetni.




Mikor helyezd ki a munkát és szükséges e figyelni a kihelyezett munkára?


Zoltán azt szokta első sorba mérlegelni, hogy a hosszú távú stratégiát támogatja e az adott dolog.


„Ha nem akkor ennek mi az oka, hogy én ezzel foglalkozom? Ez egy kényelmi gondolat? Vagy egy fejlesztési ügy, ami kapcsolódik a hosszú távú célokhoz?

Az ilyen feladatokat nagyon könnyű kiszervezni, mert ezek általában olyan dolgok, amik nem illenek a szaktudásába. Attól teszi függővé a kiszervezés idejét, hogy meddig éri meg a tevékenység.



Nem érdemes úgy kiszervezni a dolgokat, hogy kifizetjük a szolgáltatást aztán nem foglalkozunk vele, mert adott esetben nem is történik semmi csak a pénzünk fogy.


Arra is figyelni kell, hogy egy adott dolognak mennyi a kifutási ideje. A SEO optimalizálásnak 6-9 hónap az eredményességi ideje, ami azt jelenti, hogy egy havi munkát kifizetni az pénzpazarlás, mindenképpen szükség van a több hónapnyi befektetett pénzre az eredmény érdekében.



Mindenképpen tartani kell a kommunikációt a szolgáltatóval, mert adott esetben a kereső optimalizálás nem nagy költség ezért elveszhet egy nagyobb cég költségvetésében, ugyanakkor nem is biztos, hogy költeni kellene rá, vagy nincs is elvégezve a munka, ez a szolgáltatóval való folyamatos egyeztetésből derül ki.


Ha az adott munka neked nem éri meg, mert nem tudod olyan gyorsan elvégezni, mint az az ember, aki minden nap azzal a tevékenységgel foglalkozik (pl.: egy freelancer), akkor érdemesebb kiszervezni, mert annyi idő alatt bőven megkeresheted az árát azzal a munkával, amiben nagyon jó vagy.



Az ALH Consulting esetében a lehető legtöbb folyamat automatizálva van, a hatékony munkavégzés érdekében. Ezért, ha az ügyfél a feladat egy részét saját maga szeretné elvégezni (pl.: cikkírás), mert ezen szeretne spórolni, akkor ez a valóságban annyira megbontja az automatizált rendszert, hogy a végén sokkal többe fog kerülni a szolgáltatás, mint ha egyik elemét sem ő csinálná.


Az egyes munkafolyamatok kiszervezése hatalmas segítség a cég növekedése során. Egy bizonyos létszám felett képtelenség minden munkafolyamatban részt venni. Zoltán olyan mértékben automatizálta a vállalkozás működését, hogy rövid idő alatt nagy mértékű skálázódást értek el.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page