top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

SEO avagy kereső optimalizálás

Frissítve: 2023. márc. 12.

Pál Zoltántól megtudhatjuk, hogy mi az a kereső optimalizálás, milyen jelentőséggel bír és kinek érdemes foglalkoznia vele


<< 3/6 >>


Mennyire fontos az SEO?


A SEO egy angol mozaik szó, melyet a search engine optimization kezdőbetűi alkotnak. A SEO magyarul keresőmotor optimalizálást jelent, azonban a hétköznapi nyelvben a rövidített formáját a keresőoptimalizálást használják.



„A kereső optimalizálás körülbelül olyan, mint a demokrácia, amióta létezik temetik folyamatosan.”

Két dologból lehet jól megfogni a témát:


1. A googlenek az az alapvető célja, hogy a világ minden hirdetési költségét nála lehessen elkölteni. Ez akkor megvalósítható, ha alapvetően a google az egyetlen kereső, ami az emberek eszébe jut és csak ezt használják.


Ezt úgy tudja elérni, hogy minőségi találatod ad, mivel megtalálod, amit kerestél legközelebb is visszatérsz, ezáltal függőséget alakít ki. A keresőmotor használata közben pedig hirdetések jelennek meg.


2. Marketing csatorna tekintetében sokan mondják, hogy az elmúlt 3 évben kevesebb ember jön a weboldalra googleből, emiatt értelmetlennek titulálják.


A gyakorlat azt mutatja, hogy a keresőoptimalizálás díja csak kis mértékben emelkedett, ugyanakkor a látogatottság, amit el lehet érni belőle az kicsit nőtt, vagy például csökkent (több piaci szereplő miatt). Ebből a szemszögből nézve a SEO az utóbbi 3 év távlatából harmadannyiba kerül, mert minden más marketing költség a háromszorosára nőtt.


A SEO-val ellentétbe a hirdetések esetén az elköltött pénz hozhat látogatót, de az a látogató nem biztos, hogy vissza fog térni. Azonban a SEO-ba fektetett pénz kitartó munka után megéri és fenntartható állapotot eredményez, ez pedig utána nem drágul olyan mértékben, hiszen csak fenn kell tartani, vagy ha versenytárs van akkor a pozíciót megőrizni.




Ki, mikor tegyen hangsúlyt az SEO-ra?


Nagyon függ attól, hogy megéri e a SEO, hogy milyen típusú a vállalkozás.


  • Nem éri meg pl.: rendezvényszervezőnek, étteremnek.

  • Megéri pl.: webáruház, online szolgáltatás.


Azoknak, akik online akarnak értékesíteni, akiknek muszáj, hogy az ügyfél megtalálja online azoknak nagyon kell. Akiknek csak később látszik, hogy a látogatottság eredményez valamit, vagy csak információként szolgál a weboldal azoknak nem feltétlen fontos a kereső optimalizálás.



A SEO-nak 3 területe van:


  1. Technika: a weboldal motorja, a kód, gyakorlatilag a programozási feladatok összessége, vagy azoknak a feladatoknak a böngészőben való lefordítottsága amit weboldalként látunk.

  2. Tartalom: a marketingoldal, szövegírás oldala, amikor a rangsorolás tárgyát alkotjuk meg vagyis a szöveges tartalmat.

  3. Oldalon kívüli kereső optimalizálás.


  • Zoltán úgy szokta elmagyarázni, hogy az első terület a motor, ami a lehetőséget biztosítja.

  • A második terület a keresés tárgya vagyis a szöveges találat megalkotása. A google megpróbálja a lehető legminőségibb találatot adni, ezért, ha a tartalmat nézzük, akkor az lesz a lista elején, aki a legjobb cikket írta.

  • A harmadik terület a rangsorolás indoka, vagyis a külső kereső optimalizálás, ami egyfajta szavazás alapú rendszer, minél több szavazat (link) mutat rád, minél több helyről mutatnak rád külső források annál nagyobb esélyed van arra, hogy a tartalmadat el fogja minőségileg fogadni a google.


Hiába hozod létre a legjobb keresőoptimalizálási tartalmat, ha a google nem tudja elhinni, hogy ez tényleg a legjobb, akkor nem fog jól rangsorolni, csak akkor ha az online tér vagyis a közösség erről megerősítést ad, vagyis rád mutató linkek készülnek az online térben.


  • Rangsorolás lehetősége = technika

  • Rangsorolás tárgya = tartalom

  • Rangsorolás indoka = külső hitelességi jelek, linkportfólió



Érdemes e magunknak SEO-t csinálni?


3-4 évvel ezelőtt még lehetett volna tippeket adni, ma már nincs jobb megoldás annál mint, hogy kiszervezed.


„Egy olyan szereplő, akinek ez a szolgáltatása és mindene arra van kihegyezve, hogy ezt úgy tudja a legjobban eladni, hogy neki a legkevesebbe kerül közben, mind időben mind költségben, annál jobb áron magadnak nem fogod tudni megcsinálni.”

Ha például az ALH Consultingot bízod meg, akkor az ár is kedvezőbbre jön ki. Van mögötte garanciavállalás arra, hogy az a cikk fönn is marad, ha eltűnik akkor egy évig ezt ingyen pótolják, képzett SEO tanácsadót kapsz hozzá, aki nagyon sok projektet lát.


A barter együttműködés sem célra vezető, mert ha egymásra mutató tartalmat írtok linkekkel úgy, hogy előtte nem volt semmi kapcsolat a két cég között, azt a google kiszúrja.


„Ha van egy információ, amit nem stratégiai cél ma a világban megmutatni mindenkinek, az nem fog megjelenni.”



Technológiai nagyhatalmak


A google olyan hatalommal rendelkezik, hogy eldönti mit mutat meg számunkra, és olyan tartalmakat, amik hosszú távon károsak lennének azokat nem látjuk.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page