top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Péter sikertörténete: Az amerikai piac meghódítása és tanácsai a startupoknak

Szekeres Péter elmeséli, hogyan finanszírozták az ötletüket, milyen irányelveket követtek a tőkeszerzésnél, hogyan építették a céget, hogyan indultak el Amerikába és milyen tanácsokat adna startuppereknek.



Az ötlet finanszírozása


Péter részletesen beszámol arról, hogy cége működési dinamikája hogyan épül az önfenntartás és a külső tőke bevonásának egyensúlyára. Első lépésként a magyarországi piacról indultak ki, ahol sikeresen építettek egy ügyfélbázist. Ezt követően kezdtek terjeszkedni Bulgáriába és Romániába is, ahol már voltak helyi ügyfeleik.


„Nekünk is általában az volt a dinamika, hogy létrehoztunk ilyen önfenntartó állapotokat, és amikor jó volt a lehetőség, akkor vontunk be külső tőkét.”

Az üzleti angyalok és külső befektetők bevonása segítette a cég fejlődését és piaci pozíciójának erősítését. Ezen partnerségek révén a cég nagyobb piacok felé nyitott, különösen a Hiventures befektetésének köszönhetően, amely lehetővé tette számukra, hogy a nyugat-európai területekre is fókuszáljanak. Az üzleti terjeszkedés és a befektetések azonban új kihívások elé állították őket, és az alkalmazkodás érdekében szükség volt néhány szervezeti átalakításra és stratégiai döntésre.


A covid és más külső tényezők ellenére a cég továbbra is rendelkezik növekedési potenciállal, és képes volt hatékonyan kezelni a külső tőke felhasználását, hogy alkalmazkodjon a változó környezethez, amelyben működnek. Ez a rugalmasság és alkalmazkodóképesség lehetővé tette számukra, hogy fenntartsák a stabil növekedést és a nemzetközi jelenlétüket, miközben megőrzik a cég belső stabilitását és fenntarthatóságát.



Irányelvek a pénzszerzésnél


Péter megosztja tapasztalatait a tőkebevonással kapcsolatban, kiemelve az üzleti angyalok fontosságát a tárgyalások során. Felhívja a figyelmet arra, hogy az első befektetéseknél az alapítóknak érdemes tapasztalt tanácsadókra támaszkodniuk, akik segíthetnek az üzleti dinamika átlátásában és a célok világos definiálásában.


„Nekünk nagyon jó volt, hogy a az üzleti angyalok ők mellettünk ültek és ők segítettek végig vinni a tárgyalást, átlátni a számokon, azokat felvázolni, hogy ott hol lehet rossz, hogyha exit történik, vagy ha ez az eset van…”

Hangsúlyozza, hogy a befektetőkkel fenntartott rendszeres kommunikáció kulcsfontosságú az együttműködés és az elvárások megértése szempontjából. Emellett rámutat arra, hogy a befektetőknek és az alapítóknak más prioritásaik lehetnek, ezért fontos az együttműködés és a célok harmonizálása.


A beszélgetés során kitérnek a munkavállalói részvényopciókra is, és Péter hangsúlyozza a jogi kihívásokat és a különböző megközelítéseket ezen a területen. Végül arra ösztönzi az alapítókat, hogy tiszteljék és megértsék a befektetők szempontjait, és ne a konfliktusok, hanem az együttműködés és a transzparencia keretein belül kezeljék a kapcsolatot.


„Ez sok esetben nem tényleges részvény átadás, hanem egy opció valamilyen exit eseményre, nem kell, hogy az összes közgyűlésen már technikailag mindenki azonnal szavazzon és részt vegyen a gyakorlati részekben, inkább arról szól, hogy közösen növeljük a cég értéket, és amikor ezt tőzsdére megy, eladjuk, felvásárlás történik vagy ilyesmi esemény, akkor részesüljön egy korrekt összegben egyébként ez a kolléga is…”


A cégépítés következő lépése


Péter részletesen beszél arról, hogy cégük működési modellje hogyan épül a rugalmasságra és az abszolút hibrid munkavégzésre, amely lehetővé teszi a kollégáknak, hogy szabadon oszthassák be munkaidejüket és körülményeiket. Az alapítók mindig is olyan vállalkozásokat akartak létrehozni, ahol jól érzik magukat, és ahol a modern munkahely elvei érvényesülnek.


„Nagyon sokat tanult a csapatom arról, hogy lehetne munkát és a magánéletet is szétválasztani, lezárni, mert egyébként ez a szabadság ez a korai időkben probléma is volt”

A csapat új tagjait motivációs levelek alapján válogatják, figyelmet fordítva a problémamegoldó képességekre és a hosszú távú értékteremtésre. Péter szerint fontos a munka és magánélet egyensúlya, valamint azt, hogy a szervezetükben a teljesítmény és az eredmények számítanak, nem pedig a munkaidő hossza vagy a jelenlét a cégen belül.


A cég fizetési rendszere teljesen transzparens, minden kolléga pontosan láthatja, mennyit keres és miért, ami hozzájárul a bizalmi légkörhöz és a motivációhoz. Elismeri, hogy tavaly nehéz döntéseket kellett hozniuk a cég fenntartása érdekében, beleértve a csapat létszámának csökkentését is. Bár ez fájdalmas volt mind a vezetőség, mind a csapat számára, a vállalat sikeresen átvészelte a nehéz időszakot, és továbbra is erősítik a csapatot.


„Bevezettünk ilyen tök frankó transzparens fizetési rendszert is, ami tényleg nem kell túlmisztifikálni. Ez egy excel tábla, ahol az utolsó forintig látszik, hogy ki mennyit keresett az adott hónapban, milyen teljesítménybért, milyen alapbért.”


Irány Amerika


Péter részletesen ismerteti, hogyan alakították ki az amerikai piacra való belépésüket két partnerség révén, hangsúlyozva a megfelelő partnerek megtalálásának jelentőségét. Példaként említi egy technológiai rendszerintegrátor cégelőnyös kapcsolatát, mely a szöveg- és hangelemzés területén működött.


"Az amerikai piacra való belépésünk során kiemelkedő fontosságú volt a megfelelő partnerek megtalálása."

Egy másik sikeres együttműködés során a vállalat európai és amerikai ágai közötti organikus növekedést tapasztaltak, ami azt bizonyította, hogy a technológiai megoldásaik globális szinten is hatékonyak.


"Az egyik sikeres együttműködésünk során tapasztaltunk organikus növekedést az európai és amerikai ágak között, ami azt bizonyította, hogy technológiai megoldásaink globális szinten is hatékonyak."

Péter továbbá kiemeli az amerikai piac építésének kihívásait és előnyeit, amelyek között az üzleti kommunikáció jelentősége és az ár-érték arány szerepe is hangsúlyos. A beszélgetés során rávilágít arra is, hogy a cég nevének kiválasztása hosszú és kreatív folyamat eredménye volt, amely során számos alternatívát végig vizsgáltak, míg megtalálták az ideális nevet.



Tanácsok startuppereknek


  1. Gyors ügyfél szerzés fontossága:

  • Piackutatás és validáció szempontjából létfontosságú.

  • Globális piaci lehetőségek kiaknázása már a tervezés kezdetén.

  1. Ügyfélszerzés folyamata:

  • Versenytársak figyelése és elemzése.

  • Ügyfelek igényeinek megértése és azokra való reagálás.

  • Hiteles termékpozicionálás kialakítása.

  1. Exit pont meghatározása:

  • Elkerülendő a vállalkozás túlzott belebonyolódása és az esetleges kudarcok hatásainak minimalizálása.

  1. Transzparencia és konzisztencia:

  • Problémák nyílt megbeszélése és megoldása a szervezeti kultúra részeként.

  • Bizalomépítés a csapat tagjai között.

  1. Fizetési különbségek elfogadása:

  • Piaci viszonyokhoz való igazodás.

  • Nem értékítélet, hanem piaci helyzet megértése.

  1. Munkatársak fejlődése és megtartása:

  • Környezet biztonságának és fejlődési lehetőségeknek fontossága.

  • Hosszú távú elkötelezettség ösztönzése a munkatársakban.




Olvass tovább!


bottom of page