top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szél Gergely: RECnGO, piackutatás, első lépések, befektetők

Frissítve: 2023. máj. 25.

Szél Gergely elmondja miről szól a RECnGO, hogyan zajlott a piackutatás, mik voltak az első lépések, hogyan szerezték meg az első befektetőt és mit gondol a befektetőkről


<< 2/5 >>


Mi az a RECnGO?


Gergely a RECnGO társalapítója, ügyvezetője és a product egy jelentős része is hozzá tartozik head of product-ként.


A RECnGO egy mobilalkalmazás, egy livestreaming stúdió. Lehetőséget ad arra, hogy egyszerű felhasználóként, technikai tudás nélkül, csupán telefonnal vagy táblagéppel minőségi élő adást készítsünk a legnagyobb felületekre (YouTube, Instagram, Facebook stb.). Ez a cross platform kiváltja a nagy felszerelésigényű közvetítéseket, mindezt úgy, hogy minőségi streamet készíthetünk.


„Lényegében műsort lehet gyártani a legnagyobb közösségi és videós médiafelületekre.”

Az alkalmazás számos funkciót kínál, beleértve a kép- és hangminőség optimalizálását, élő közvetítést, beépített effekteket és vágóeszközöket. A felhasználók könnyedén testre szabhatják videóikat, és az alkalmazás intuitív kezelőfelülete segíti az egyszerű használatot. Konferenciát, sporteseményt, interjú meetinget, influenszerként termékek bemutatását és még számos eseménynek a közvetítését teszi lehetővé.


„Mi ezt a minőségi tartalomkészítést szerettük volna reformálni úgy, hogy ez ne legyen egy olyan technika és egyéb tudást igénylő történet, hogy megriadj tőle.”

A minőségi tartalmak gyártása hozzájárulhat vállalkozóként a bevételeid nőveléséhez.


„Minél jobb content-et készítesz annál több pénzt tudsz keresni, erről szól ma az egész lényegében, ez a mozgatórugója.”


Piackutatás


Az ő piackutatásuk onnan indult, hogy az előző cégnél az ügyfelek visszajeleztek, hogy hiányérzetük van egy szolgáltatásra, amire ők próbáltak megoldást találni. Nem a kutatás irányából fogták meg ezt a dolgot, hanem a felmerül igények irányából az adott iparágban, illetve a körülményeket is figyelembe vették.


Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a mobileszközök évről évre fejlődnek, azon belül is a kamerájuk és akkumulátor kapacitásuk javul, ezért a klasszikus kamerákat, nagyobb gépeket, eszközöket elkezdik kiszorítani a piacról. A másik fontos tényező az internet folyamatos fejlődése, ami kedvez a streaming szolgáltatásoknak. Tehát több kisebb tényező vezetett oda, hogy a „morzsákat összeszedegetve” kitalálták és megvalósították a RECnGO-t.


„Itt van az, amikor egy vállalkozó meglát egy piaci lehetőséget.”

A klasszikus piackutatás az később jött, amikor már egy komolyabb fázisban tartottak.



Első lépések a RECnGO-nál


Olyan applikáció megalkotására törekedtek, ami komolyabb annál minthogy elindít az ember egy felvételt és egy kameraszögből készít videót, de nem is akarták, hogy túl bonyolult legyen. Az applikációnál fontos volt, hogy a live-ozás is működjön, de videót is lehessen rögzíteni vele egyszerre. Ez volt a koncepció.


A név nagyon könnyedén jött az alapítótársával való beszélgetés közben. Egy nagyon laza, könnyed hangzást kerestek, ami reprezentálja azt, hogy milyen egyszerű az alkalmazás használata, csak fogod a telefont, bekapcsolod, esetleg hozzákapcsolsz még több telefont (a több kameraszög érdekében), és már mehet is a minőségi élő videózás, bonyolult műveletek és stúdiófelszerelések nélkül. A rock and roll kifejezés hangulatát, hangzását hivatott tükrözni a RECnGO elnevezés.


„Hiszek ebben a mondatban, mondásban: Ha gyorsan akarsz menni akkor menny egyedül, ha messzebbre akarsz jutni akkor meg egy társsal csináld ezt!”

Gergely a mai napig nagyon hálás, hogy mind a magánéletében, mind pedig a vállalkozásában van társ mellette. Folyamatosan motiválja és viszi előre a közös munka. Imád üzleti és pénzügyi terveket készíteni, ezeket akár órákon vagy napokon keresztül is szívesen csinálja.



Első befektető


2018-ban merült fel az ötlet, és az év második felében már konkrét koncepcióval rendelkeztek. Elkezdték a tárgyalásokat és prezentációkat a potenciális befektetők előtt, de ez a folyamat nem volt könnyű. Rengeteg nehézséggel szembesültek, és rengeteg munkát kellett még végezni a részletek kidolgozása érdekében. Ez a folyamat olykor megpróbáltatta őket, de csak akkor volt esély a támogatásra, ha kitartottak és tovább harcoltak az elképzelésükért.


2019-ben végre sikerült először befektetést szerezniük, bár egy viszonylag kisebb összeget. Azonban ezt az összeget nem tekintették végső sikernek, hanem inkább az igazi munka kezdetének. Egy izgalmas érzés járta át őket, és teljes energiával vetették magukat az új kihívásokba.



Befektetői piac Magyarországon


Gergely véleménye szerint mindegy, hogy szoftveres vagy másmilyen témában vállalkozol meg kell találnod azt a befektetőt, azt a csapatot, azt a társaságot, aki hisz az elképzeléseiben, ez független az országtól.


„Mi úgy gondoljuk, hogy megtaláltunk egy partnert itthonról, aki azt mondta, hogy én ebben hiszek, ennyi pénzt adok, mutasd meg hogy mit tudsz belőle csinálni.”

Úgy érzi abban van az erősségük, hogy amit megígérnek hogy teljesítenek termékfejlesztési és üzleti oldalon azt be is tarják.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page