top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szél Gergely és a RECnGO: A streamelés forradalma

Frissítve: 2023. máj. 25.

Az alábbi cikkünkből megtudhatod mi is az a RECnGo, valamint szó esik Szél Gergely vállalkozói gondolkodásmódjáról, családi hátteréről, tanulmányairól és első vállalkozásáról


1/5 >>



A mobil technológia gyors fejlődése és az internet térnyerése komoly hatással volt a médiaiparra. Egyre többen kezdtek mobil eszközöket használni videók készítésére és élő közvetítésekre. A hagyományos, nagy felszereléseket igénylő stúdiók helyett az emberek könnyedén, bárhol és bármikor szeretnének minőségi videót létrehozni. Éppen ezért jött létre a RECnGO, egy innovatív live videó stúdió alkalmazás, amely megváltoztatta a videóprodukciók világát.


A RECnGO alapítói, Schwarz Gábor és társa Szél Gergely, mindketten a streaming és médiaiparban szerzett tapasztalattal rendelkeztek. Már korán felismerték, hogy a mobil eszközök forradalmasítják a videózást, és bárki képes lesz egy mobiltelefonnal akár egy teljes stúdiót működtetni. Azonban ehhez szükség volt egy könnyen kezelhető, hatékony szoftverre, amely lehetővé tenné a felhasználók számára a minőségi videókészítést. Így született meg a RECnGO alapötlete, és 2019-ben elindult a projekt hivatalosan is.


Vállalkozói mindset


Szél Gergely, aki Budapest szülötte és nemrég töltötte be a 30. életévét, egész életében valamilyen formában a kereskedelemmel foglalkozott. Már gyermekkorában észrevette, hogy hogyan tudna profitra szert tenni azáltal, hogy megtalálja az olcsóbb lehetőségeket és mások pedig nem.


„Szerintem ezzel a mindset-tel születtem, hogy valahol, ha láttam, hogy lehet egy picit fogni a dolgon…nekem ez olyan evidens, itt olcsóbban meg tudom venni, akkor ezen spórolok, de más meg nem tudta azt, hogy valahol meg lehet ilyen olcsón venni, volt egy árrés.”

Ahogy a karrierútja kezdődött, szerencsére belecsöppent egy izgalmas lehetőségbe, amely lehetővé tette számára, hogy kipróbálja magát a vállalkozói szférában. Ez a lehetőség olyannyira megragadta, hogy most már nem is tudna mást elképzelni magának, minthogy vállalkozó legyen és úgy érzi rendelkezik ezzel a fajta gondolkodásmóddal.


A vállalkozói mindset olyan gondolkodásmódot jelent, amely a sikeres vállalkozókra jellemző. Ez magában foglalja az elkötelezettséget, a kitartást, a kockázatvállalást, a kreativitást és a proaktív megközelítést a problémák megoldásában.


„Azt a saját körülményt szeretném magam körül megteremteni, ami egy vízióként ott van előttem. Ez a fajta alkotás szerintem, ami a vállalkozókat leginkább mozgatja vagy az ilyen típusú embereket.”


Családi háttér


Gergely egyedi és különc volt a családjában, mivel az elmúlt 1-2 generációban nem voltak vállalkozók. Már fiatalon, amikor beszélt arról, hogy szeretne saját céget létrehozni, partnereket bevonni és akár hitelt is felvenni, furcsán néztek rá a szülei. Az álmairól és vállalkozói ambícióiról való beszélgetések gyakran szokatlannak és talán kockázatosnak tűntek a családi körben, de Gergely kitartott az elképzelései mellett és követte a saját útját.


„Amikor elkezdesz pénzügyi termékekről mesélni egy olyan számára, aki ezek iránt…kevésbé affinis, az mindig kettőt hátralép.”


Tanulmányok


Szülei határozottan támogatták Gergely felsőfokú tanulmányait, és ő is osztozott ebben a nézetben, hiszen fontosnak tartotta, hogy diplomával rendelkezzen. Sikeresen elvégezte egyetemi tanulmányait és megszerezte a nyelvvizsgát is. A nyelvtanulás mindig is érdekesnek tűnt számára, és így alakult, hogy előbb megtanult angolul beszélni és írni, mint hogy hivatalosan nyelvvizsgát tett volna. Számára mindig is fontosabb volt a nyelv használata, hogy kommunikálni és tárgyalni tudjon, mint egy papír birtoklása.


Miután megszerezte diplomáját és elsajátította az angol nyelvet, elkezdett elgondolkodni a piaci lehetőségiről. Szeretett volna lépésről lépésre előre haladni, és ehhez hajlandó volt nagyobb kihívásokat is vállalni, mint amilyen az adott pillanatban reálisnak tűnt. Bátran belevágott olyan projektekbe is, amelyek kezdetben ijesztőnek tűnhettek, azért hogy növekedjen, fejlődjön és megbirkózzon a feladattal.


A média világában szeretett volna elhelyezkedni, és a videózás is rendkívül érdekelte. Ezért jelentkezett egy izgalmas álláslehetőségre egy nemzetközi vállalatnál, amit sikeresen elnyert. Bár ezen a ponton nem volt vállalkozói szerepben, tudta, hogy olyan képességeket és készségeket szerezhet, amelyek később segíteni fogják a vállalkozói útján. Ebből a munkahelyből pedig következett a következő lehetőség, amikor is a főnökével, aki mára üzlettársa is lett, közös projekten kezdtek el együtt dolgozni.


„Az élet utat tör magának. Bevonzod, hogy ezzel szeretnél foglalkozni, ezt akarod csinálni, aztán egyszer csak ott egy lehetőség, amit fel kell tudnod ismerni és élni kell az adott pillanatban ezzel a dologgal.”

Véleménye szerint huszonéves korban sokkal könnyebb meghozni egy ilyen döntést, mert még nincs annyi veszíteni való, mint később már családos emberként.


A szülei annak ellenére, hogy nem értették pontosan, hogy milyen világba csöppen a fiuk, mindig támogatták a céljai elérésében.


„Talán ez a fajta segítség is amúgy a háttérből nekem nagyon sokat dobott, hogy ebben én bele tudtam tényleg állni páros lábbal, amikor ott volt a lehetőség.”

Nagyon fontosnak tartja, hogy a vállalkozási formában nem egyedül indult el, hanem alapítótársával Schwarz Gáborral, akivel mindig meg tudják vitatni az aktuális problémákat, helyzeteket.


„A sikeres vállalkozók és vállalkozások mögött vagy egy sikeres partnerség és/vagy egy nagyon sikeres, jó csapat van.”


Első vállalkozás


Már az egyetem alatt is voltak kisebb bizniszek, amikből megkereste a zsebpénzre valót, de ezeket még nem tekinti igazi vállalkozásnak. A nemzetközi vállalatnál dolgozva jött a jelenlegi cég ötlete és akkor elkezdték kidolgozni és voltak annyira ambiciózusok és bátrak, hogy elinduljanak a tényleges megvalósítás útján.


Megszületett a koncepció, bevontak egy kisebb tőkét, készítettek egy MVP-t, utána vontak be még tőkét. A forrás megszerzése után, megcsinálták a terméket, piacra vitték, validálták és belecsöppentek a jelenlegi eseményekbe.


„Néha még én is elgondolkozom azon, hogy vajon most már vállalkozónak mondhatom magam?”




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page