top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Balogh Lili a következő generáció a Kató Néni Finomságai családi vállalkozásban

Frissítve: 2023. aug. 20.

Balogh Lili a Kató Néni Finomságai családi vállalkozás alappillére, elmeséli hogyan született az ötlet, hogyan választottak helyszínt, mi jellemezte a kezdeti lépéseket, milyen volt a covidos időszak


1/3 >>


Kató Néni Finomságai és Balogh Lili


Kató Néni Finomságai vállalkozás immáron 23 éve indult útjára, 2000-ben alakult a cég. Ez a mai napig egy családi vállalkozás, mely Balogh Lili nagymamájától, Kató Néni féltve őrzött kelttészta receptjétől indult, és az volt a célja, hogy megszerettesse a kürtőskalácsból készülő finomságokat az egész országgal.


Az álom valósággá vált napjainkra. A szezonális vásárok mellett állandó üzleteik a kürtős-bisztrók most már egész héten át várják régi és új vendégeiket, hogy frissen sült, gőzölgő kürtőskalácsokkal, forró kávéval vagy saját kézműves fagyikkal kényeztessék őket. Az üzletük sikerének alapja a családjuk összefogása és hűsége, valamint az elköteleződés egy valódi magyar kincs, egy Hungaricum a kürtőskalács iránt.


Mint ahogy Lili is a család minden tagja hozzáteszi a tudása legjavát, hogy folyamatosan fejlődjenek és sikereket érjenek el közös vállalkozásukban.


Lili már 7 éve részese a vállalkozásnak, a nagyszülei pedig azóta már nyugdíjasok, de a háttérben még ott vannak ha segítségre van szükség.


„A háttérből nagyon sok tanáccsal látnak el azóta is és szerintem nem találkoztam magamat és édesanyámat is beleértve senkivel, aki olyan szép kürtőskalácsokat tud készíteni mint a nagymamám.”

Ezért is a nagymama nevét viseli a vállalkozás.


Lilinek gyerekkora óta szenvedélye a lovaglás és több évet külföldön töltött és dolgozott egy lovardában Hollandiában, onnan hazatérve kereste a helyét, amit aztán a családi vállalkozásban meg is talált.



Az ötlet megszületése


Lili szülei válásuk előtt rendezvényszervezéssel foglalkoztak és az ő egyik eseményükön volt meghívva egy kürtőskalácsos, és lenyűgözte őket az emberek reakciója, amit az édesség megkóstolása közben tanúsítottak.


„Anya meglátta, hogy hosszú sorok állnak és hogy az emberek mennyire örülnek mikor ezt kézbe kapják, és tényleg így a felnőtt emberek gyerekké válnak és csillogó szemmel távoznak az elkészült kürtöskalácsokkal.”

Rögtön kapott is az alkalmon az édesanyja és információkat kért az ottani kürtőskalácsosoktól, hogyan működik ez az egész, hogyan készítik, mi kell hozzá, és segítséget is kapott tőlük, tanították és receptet is adtak neki.


Budapestre költöztek és első körben rendezvényeken food truck-kal árulták a süteményt, majd megnyitották első üzletüket, amikor már Lili is teljes egészében a csapat tagja lett. Cél az volt, hogy kicsit exkluzívabbá tegyék a terméket és valamelyest elhagyják a vásári kapcsolódást, tehát a hétköznapokban is kapható legyen, a vendégek egy bisztróban helyet foglalva kényelmesen elfogyasszák a kürtőskalácsot.


„Bár ez mindig is street food marad, nagyon sokan még most is úgy jönnek, hogy megveszik és haladnak tovább, de viszont nagyon-nagyon sokan meg nagyon örülnek annak, hogy le tudnak ülni, van egy terasz, meg tudnak inni egy finom kávét…”


Helyszín kiválasztása


„Mindenféleképpen fontos volt, hogy ez turisztikailag is egy frekventált hely legyen.”

Lili úgy véli, hogy bár a magyarok is nagyon szeretik a kürtőskalácsot azért számukra ez nem olyan nagy újdonság, inkább a turisták számára az, és mi sem mutatja ezt jobban minthogy a vendégkörük jóval több mint a fele külföldi. Ebből az okból kifolyólag olyan helyszínre volt szükség, ami a turisták által látogatott környék.


„A belvárosban a Bazilika környékén van egy üzletünk, meg a Városligetben és a Premier Outletben.”


Kezdetek


Ők voltak az elsők, akik a kürtőskalácsnak új értelmet adtak, kiemelték a vásáros hangulatból, minőségibb szintre emelték, ezáltal bisztróban forgalmazgató kávé mellé fogyasztható desszertté tették, ami igényesebben van tálalva.


Lili úgy véli jó időben lépték meg ezt a lépést és ezt megtámogatták marketinggel is, minőségi képeket készítettek, új kürtőskalács összeállításokat és ízeket készítettek, és igyekeztek minél több helyen kommunikálni az üzletükről.


„Egy ételnél szerintem ez nagyon fontos, tehát hogy az emberek így meglátják és uh ezt ki akarom próbálni mindenféleképpen.”

A Városligetben Budapesten nyitották meg az első üzletüket, ami akkoriban az egyetlen volt arrafelé. A belvárosi üzletüknél nehezebb volt kitűnni a konkurenciától, mert ott többféle édesség is megtalálható, ami nagyobb versenyhelyzetet teremt.



A covidos időszak nehézségei


Liliék saját erejükből vészelték át a covidos időszakot és szerinte a kulcs ehhez az volt, hogy voltak tartalékaik.


„Ahogy próbáljuk a céget vezetni annak az egyik nagy előnye, hogy rugalmasak vagyunk és próbálunk minden szituációhoz a tőlünk telhető legjobban alkalmazkodni.”

Igyekeztek az aktuális szabályozásoknak megfelelően változtatni az üzleteiken. Továbbá az alkalmazottaikra is vigyáztak, hogy azoknak megmaradjon a munkahelyük.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Balogh Lili a következő generáció a Kató Néni Finomságai családi vállalkozásban

  2. Balogh Lili: következő lépés, nehézségek, szerepe, családi vállalkozás, generációváltás

  3. Villámkérdések: Balogh Lili

bottom of page