top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Balogh Lili: következő lépés, nehézségek, szerepe, családi vállalkozás, generációváltás

Balog Lili elmeséli mi volt a következő lépés a vállalkozásuk építésében, kezdetben mik voltak a nehézségek, milyen szerepet tölt be a cégben, mi a családi vállalkozás sikerének a titka, hogyan történik náluk a cég átadása következő generációnak


<< 2/3 >>


A vállalkozásépítés következő lépése


Liliék az első üzlet után egy másodikat is nyitottak, ekkor még a fagylaltot másik készítőtől vásárolták.


„Aztán gondolkodtunk, hogy hát ezt meg kéne csinálnunk nekünk.”

A saját fagylalt melletti érvek egyike volt, hogy a jó minőségűnek magas az ára, illetve alapból kézműves terméket árulnak. A következő nehézség a logisztikai feladatokkal járt, hogy mikor, mennyit és hogyan szállítsanak belőle, és azt hol tárolják.


„Elmentünk egy ilyen tanfolyamra, ahol megtanultunk fagyit készíteni.”

Így lett a saját készítésű kürtőskalácsaikba szintén saját maguk által előállított fagylalt.A vállalkozás kezdeti nehézségei


„Olyan nagyon nagy kiemelkedő probléma szerencsére nem volt, természetesen megvoltak a minden újonnan nyíló üzletnek a sajátos problémái.”

A helyben készített élelmiszereket áruló üzleteknek több szabálynak kell megfelelni, engedélyeztetési folyamaton kell végig mennie, hogy megfelelőek legyenek a körülmények, a gépek amiket használnak.


Kezdetben ki kell alakítani az üzlethelyiséget, hogy praktikus legyen, minél hatékonyabban tudjanak benne dolgozni. Ezt a folyamatot a többi üzletben is végig kell vinni, mert minden helyiség más és egyedi elrendezést igényel.


„A legnagyobb nehézség az nem is a nyitásnál volt, hanem azt inkább manapság mondanám, hogy nagyon-nagyon-nagyon nagy munkaerőhiány van.”

A jó és megbízható alkalmazottak megtalálása Lili szerint az egyik legnagyobb kihívás napjainkban.Lili szerepe a cégben


Azt tapasztalja, hogy a családi vállalkozás egyik hátránya, hogy nehéz különválasztani a szerepeket, mert mindenki minden folyamatnak a részese. Ettől függetlenül az ő fő feladata a belvárosi üzlet felügyelete, azon túl van egy plusz program, amit ő vezet az pedig a kürtőskalács workshop, ezen túl pedig a fagylalt készítésért és értékesítésért felel.


„Van még egy üzemünk is, …ahol pedig fagyasztott kürtőskalácsot készítünk.”

Ezt a fagyasztott terméket pedig tovább értékesítik fagyizóknak és a nemzetközi piacra lépést is aktívan tervezgetik és próbálgatják. Ezért a kommunikáció az ügyfelekkel és a logisztika is Lili feladatai közé tartozik.Mi a családi vállalkozás sikerének a titka?


„Szerintem ebben nagyon-nagyon sokat játszik a résztvevők alapszemélyisége.”

Lili szerint az is fontos, hogy egy vállalkozás indítása előtt már hogy működik a család, mennyire tudnak együttműködni, hiszen a vállalkozásban még annál is több időt kell együtt tölteni, és számos feladatot, problémát együtt megoldani.


„Mi hál-istennek nagyon-nagyon jól tudunk és ki tudjuk egymást egészíteni feladatokban is, meg személyiségjegyekben is.”

Például édesanyjára sokkal jellemzőbb a megfontoltság és a sok tapasztalat, míg Lili a fiatalos lendület és az őrült ötletek kitalálója, így a kettőből ki tud alakulni egy köztes megoldás, ami általában jól működik.


Tehát Lili abban látja a családi vállalkozás sikerének a titkát, hogy mindenkinek megvan a szerepe, a feladata, és hozzáteszi a maga ötleteit, gondolatait, és abból születnek a működő megoldások.


„Mindenki a saját tudásával hozzá tud tenni ahhoz, hogy sikeresek legyünk és egymás hibáit pedig nem felerősíteni próbáljuk, hanem inkább mondjuk megoldani.”

A nehézség azonban abban rejlik, hogy a magánéletet, a családot és a vállalkozást külön kezeljék és ne minden percben, minden családi vacsorán vagy szabadidőben egymással a cégről beszélgessenek.Cég átadása a következő generációnak


Édesanyja még nagyon aktív a cégben, de a fokozatosság elvét követve egyre több feladatott és egyre nagyobb terhet vesz át Lili a vállalkozás működtetéséből, és ahogy egy-egy terület már komfortos számára úgy tud egy újabbat kipróbálni.


„Ő is hagy engem érvényesülni, én is tudok még rá támaszkodni bizonyos dolgokban.”

Ez egy szerencsés helyzet hiszen van következő generáció, aki szívesen foglalkozik az üzlettel, így nem vész kárba a sok éves munka, amely alatt felépítették a vállalkozást, hanem családon belül tovább öröklődik.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Balogh Lili a következő generáció a Kató Néni Finomságai családi vállalkozásban

  2. Balogh Lili: következő lépés, nehézségek, szerepe, családi vállalkozás, generációváltás

  3. Villámkérdések: Balogh Lili

Comments


bottom of page