top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Bodrogközi László: egyediség, bizniszstratégia, hol rontják el

Bodrogközi László elmeséli hogyan alakult ki az egyediségük a piacon, mit gondol a bizniszstratégiáról, és szerinte hol rontják el a vállalkozók.


<< 2/3 >>


Egyediség alakulása


Kezdetben Lászlóék azt a hibát követték el, hogy 1-2 ügyfélre építkeztek, ebben az időben az volt a versenyelőnyük, hogy nagyon jól ismerték azt a kevés céget, akivel együtt dolgoztak, ezáltal nem volt érdemes lecserélni őket. A kevés ügyfél hátránya, hogy mindkét fél „elkényelmesedik”, illetve nagy kockázatot jelent 1-2-3 vállalkozásra hagyatkozni.


„Ha 2-3 ügyfélből van az árbevételének a döntő többsége, hogyha az egyik ügyfél kiesik, akkor a cég akár a működőképessége határára is érhet.”

Lászlóék elkezdtek a stratégián gondolkozni, hogy megoldják az előbbi problémát, majd kis időre rá az egyik ügyfélük más informatikai rendszer mellett döntött, itt megmutatkozott a kockázat és majdnem ráment a cég. Ezt követően az eltervezettek alapján elkezdtek dobozos terméket fejleszteni, ami viszont teljesen más működést igényel, mint a korábbi egyedi szoftvereket gyártó irányvonal.


„Ezzel el voltunk egy darabig, amire rájöttünk arra, hogy ez nem működik.”

A megoldást a saját szervezetükön belül találták meg, ami pedig a Software Takeover volt. A Software Takeover úgy indult, hogy a konkurenciának volt szüksége segítségre, egy szoftver működtetését kellett átvenniük egy ügyfélnél, amit sikeren megoldottak. Felmerült az igény ugyanannál az ügyfélnél, hogy egy másik szoftver működtetését is vegyék át, amit szintén végre hajtottak.


„Ez a módszertan és az a fajta mentalitás, ahogy mi állunk az ilyen típusú projektekhez az egy jelentős érték az ügyfeleknél, megdefiniáltuk mint terméket...”

Ma már több mint 30 projektet hajtottak végre sikeresen, ahol üzletkritikus rendszereket vizsgáltak át, segítettek a működésükben nagyvállalatoknál, sőt banki- és telekommunikációs területen is vannak már ilyen jellegű projektjeik.


Így alakult ki, hogy egyrészt egyedi szoftverfejlesztő cég a Neuron Software, de elsődlegesen nagyvállalati környezetben futó rendszereknek a fenntarthatóságát biztosítják, amely tevékenységre kialakítottak egy szolgáltatásportfóliót.



Bizniszstratégia


„Én azt látom, hogy ma már ez egy ilyen base word, hogy kell stratégia, építsünk startégiát, stratégiai célok, ez egy ilyen nagyon jól hangzó dolog…”

László azt tapasztalja, hogy amikor például nagyvállalati középvezetőkkel beszél azok tudnak róla, hogy van stratégia, de hogy az mi valójában, arról keveset tudnak, és arról is kevés információjuk van, hogy nekik mi a dolguk, szerepük ebben. Kisvállalatoknál pedig abszolút jellemző, hogy nincs kidolgozott stratégiájuk.


Véleménye szerint a stratégia, ha gyűjtőfogalomként gondolkodunk róla, akkor az azt jelenti, hogy egy olyan dolog, ami meghatározza, hogy hogyan működünk, hogyan működtetjük a vállalatot, hova tartunk, és hogyan tudnak ehhez kapcsolódni a kollégák.


László a Debreceni Egyetemen tanítja ezt a diákjainak és van egy szűkebb definíció erre:


„Egy adott vállalati cél eléréséhez szükséges erőforrások és az aktivitások időrendi sorrendje.”

Egyszerűbben megfogalmazva:


  • Hova megyünk?

  • Miért megyünk?

  • Hogyan jutunk el oda?



Hol rontják el a vállalkozók?


Kétféle csoportra bonthatók a vállalkozók. Az egyik csoport a klasszikus kisvállalkozók, akik kapcsolódtak projekthez, és ők általában szakemberek, aki céges formában dolgoznak. Ők azok, akik folyamatosan ugyanolyan formában csinálják a tevékenységüket és nem jutnak el arra pontra, hogy átgondolják, hogy miért is akarják ezt csinálni.


„A magyar kisvállalkozásoknak, a mikrovállalkozásoknak szerintem a 99%-a az így működik, éli egyik hétről, egyik hónapról a másikra az életét, kiszolgálja nagy örömmel az ügyfeleit, és vagy meg tud élni belőle vagy nem.”

Ők ha átgondolják a működésüket, akkor kialakul egy tudatosság, amitől javul a hatékonyság, nem fognak olyan lehetőségeket elvállalni, amik számukra nem célravezetőek.


A nagyvállalati stratégiák esetében az a probléma, hogy bár van ilyen, az ott dolgozók nem tudnak ahhoz kapcsolódni, nem látják a szerepüket benne.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Bodrogközi László a Neuron Software társalapítója

  2. Bodrogközi László: egyediség, bizniszstratégia, hol rontják el

  3. Villámkérdések: Bodrogközi László

bottom of page