top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Damjanovich Nebojsa: a jó marketing, probléma kiderítése, reklámok

Damjanovich Nebojsa elmondja szerinte milyen a jó marketing, milyen módszerekkel lehet kideríteni az ügyfelek problémáit, mikor és kinek érdemes fizetős reklámokat alkalmazni, mik a cégek problémái.



Milyen a jó marketing?


„A marketinghez, mint a focihoz mindenki ért.”

Nebojsa véleménye szerint a marketing többről szól, mint kikérni mások véleményét, hogy például egy adott weboldal tetszetős e, vagy jó e a reklám.


Kérdések, amiket fel kell tenni:


  • A szolgáltatás vagy termék kinek való?

  • Kik azok, akik leginkább igénybe veszik a szolgáltatást vagy megveszik a terméket?

  • Hogyan lehet őket elérni fizetős és nem fizetős eszközökkel?


Ezek a kérdések már rávezetik céget arra, hogy elgondolkodjon azon, hogy ha van hasonló termék, szolgáltatás a piacon, akkor a vásárlók vajon mi alapján fogják az övét választani. Ez alapján elkezdhetnek változtatni, esetleg más piaci szegmenst megcélozni. Itt viszont fontos, hogy a vállalkozás ne ijedjen meg attól, ha csak egy szűkebb rétegről van szó és nem szélesebb körnek árulja a termékét, mert az ugyanúgy működhet.


„Minél jobban belemész a rétegekbe, annál inkább meg kell tanulni a piacodat, és annál inkább az ő nyelvükön kell beszélni, megszólítani őket…”

Azt hatást kell elérni az ügyfeleknél, hogy úgy érezzék mintha belelátnának a gondolataikba, tehát tudni kell, hogy pontosan mi a problémájuk. Nem a nagy cégméret, nem a nagy weboldal látogatottság (kivéve webshop), nem a nagy email címlista, nem a nagy követői bázis számít, hanem azt a réteget kell megszólítani, aki a célcsoportunk, onnan viszont a lehető legtöbb embert.


„Majdnem szégyellem magam, hogy egy ilyen nagyon egyszerű trükkel lehet lézerpontosággal behozni az érdeklődőket, akikből később szinte biztos, hogy ügyfelek lesznek.”


Hogyan tudjuk meg, hogy kinek mi a problémája?


Nebojsa véleménye szerint az egyik módszer arra, hogy megtudjuk mi az ügyfelek problémája, az a beszélgetés. Általában egy sales-es folyamatnál ők maguk mondják el, hogy mik a nehézségeik, ezeket fel kell jegyezni, és így világosan látszanak azok a problémák, amik rendszeresen több ügyfélnél is előfordulnak. Amikor pedig az ügyféllel elkezdünk együtt dolgozni, akkor újabb és újabb dolgokat fog nekünk elárulni, amikre szintén tudunk megoldást keresni.


„Ha rögzítesz minden egyes ilyen dolgot, hát akkor el lehet kezdeni gyűjteni a problémákat és ezekből lesznek anyagok.”

Nagyobb cégeknél már nem jellemző az ügyféllel való szoros kapcsolat, itt más módszereket alkalmaznak, mint például az online felmérések és/vagy ügyfélszolgálatot tartanak fent, ahová beérkeznek a panaszok, ezáltal gyűjtenek információkat.


A Resend Agency-nél nem használják az összes marketing csatornát, hanem csak néhányat közülük, illetve olyan tartalmakat igyekszik készíteni, ami több módon is felhasználható. Például hamarosan kezdődik a podcastja második évada, ami rövid részekből áll, egy-egy problémát dolgoz fel benne, készül belőle cikk, posztok, hírlevéltartalom.


„A stratégia az, hogy egy irányadó tartalom legyen, amiből lehet nagyon könnyen az összes többi tartalmat gyártani.”

Tehát úgy gondolja, hogy egy kisebb méretű cégnek egyszerre csak 2-3 marketing csatornát kell használnia, de azt a lehető legmagasabb színvonalon.



Mikor jön el a fizetős reklámok ideje?


A B2C vállalkozások esetében szükség van a reklámokra, mert itt impulzív vásárlások a jellemzőek, tehát az a cél, hogy a vevő rákattintson a hirdetésre és vásároljon. B2B esetén is vannak olyan helyzetek, ahol fizetős reklámokra van szükség, mint például egy konferencia szervezésénél, ahol a jegyeket értékesíteni kell, illetve a témában érdekelteket is el kell érni. Összeségében kisebb értékű termék vagy szolgáltatás esetén, ahol nagy számú vevőt kell elérni, ilyen esetekben szükség van a reklámokra.


A B2B esetében jellemző, hogy a cég az ügyféllel hosszabb ideig dolgozik együtt, nagy összegről van szó, itt nem a klasszikus technikákat alkalmazzák ügyfélszerzésre. Sok esetben jó megoldás lehet, ha fél áron vagy akár ingyen nyújtunk szolgáltatást a vevőnek, ami aztán referenciaként szolgál és egyre több ügyfelet vonz be.



Cégek nehézségei


Nevojsa szerint, akkor van gond, amikor a kis- és közepes cégek azt gondolják, hogy a termékük vagy szolgáltatásuk minőségi és elegendő ahhoz, hogy az emberek sorban álljanak és meg akarják venni, közben pedig nem figyelik a versenytárakat. Azt hiszik, hogy attól, hogy jó terméket vagy szolgáltatást gyártanak már a vevők maguktól jönnek, de közben sok hasonló van a piacon. Jobban át kellene gondolniuk a startégiájukat marketing és sales szempontjából, és akár külső segítséget is igénybe kellene venniük.


„Szerintem alázat is kell, hogy ezek a dolgok megtörténjenek.”

 



Olvass tovább!


bottom of page