top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domján Péter: problémák, tanácsok, jövő

Domján Péternek voltak e nehézségei a vállalkozás kezdetén? Mi a mai sporttal foglalkozó vállalkozók problémái? Milyen tanácsod adna kezdő vállalkozóknak? Merre tart a világ és mi a terve a jövőre nézve?


<< 3/4 >>


Problémák a vállalkozás kezdetén


Péternek nem nagyon voltak problémái a kezdetekben, különösen azért, mert az egyik legjobb barátja ügyvéd, aki elintézte a jogi részeit a cégalapításnak. Felesége könyvelő, ezáltal a könyvelőiroda, akinél dolgozott a gyerekek megszületése előtt kedvezményes áron intézte a könyvelési teendőket.


„Úgyhogy ezek felől azt gondolom, hogy nyugodt lehettem, ezekkel nem volt probléma.”


Mai vállalkozók problémái, akik sporttal foglalkoznak


„Mindenképpen a rendelkezésre álló anyagi, pénzügyi források ezeknél a lehetséges klienseknél.”

Közép-Kelet Európában amúgy is jellemző, hogy nehezebben szánnak pénzt a sportra, ami a mai helyzetet tekintve (infláció, gazdasági válság) hatványozottan igaz. Péter szerint törekedni kell az ügyfelekkel való tárgyalások során arra, hogy a sportmarketinghez való hozzáállásukat, gondolkodásmódjukat megváltoztassák.


„Próbálják meg ezt kicsit beruházásként kezelni meg azt, hogy tényleg próbáljanak meg ilyen módon bevételekre szert tenni, tehát a szponzori piac felé jobban nyitni.”

Az elmúlt télen jellemző volt az energiaválság okozta aggodalom, hogy hogyan fogják felfűteni a csarnokokat, hogyan oldják meg az alapfeltételek biztosítását a rendelkezésre álló anyagi keretből. Ebben a helyzetben, ha választani kell, akkor ezek az egyesületek inkább a marketing költségeket csökkentik.


Péter azt tapasztalja, hogy kezdenek lenyugodni a kedélyek és idény nyáron talán már hasonlóképpen lehet egyeztetni a klubokkal, mint egy évvel ezelőtt.



Tanácsok kezdő vállalkozóknak


„Összeségében én nem bántam meg semmit, amúgy sem jellemző rám.”

  • Kell hozzá elszántság.

  • Fontos a jó kapcsolat.

  • „Már az emailedet is úgy írd meg, hogy az bizonyítványt állít ki rólad.”

  • Nehéz helyzetekben mind a munkában, mind pedig azon kívül felértékelődnek a kapcsolatok, és ekkor látszik mennyire erős a kapcsolati háló.

  • Magasabb pozícióban se legyen lekezelő az ember, ilyen szempontból is fontosak a kapcsolatok.



Merre tart a világ?


Péter szerint még tovább fog gyorsulni, mert a kommunikációs eszközöknek köszönhetően nincsenek távolságok, alig van idő.


„Az lesz a nehéz, hogy az ember megtalálja a maga számára az időt, meg a magánélete számára az időt. Én folyamatosan időhiányban küzdök.”

Úgy véli a másik nehézség a kapcsolatok megtartásában és újak szerzésében van, mivel a mai világban a home office, az online beszélgetési lehetőségek (Zoom, Skype stb.) a személyes kapcsolódást háttérbe szorítják. Az a kérdés, hogy hogyan fogunk új kapcsolatokat szerezni, és azok mennyire lesznek csak formálisak?


„Mennyire fogunk egymástól elszigetelődni és elhidegülni, és csak ülünk otthon a képernyő előtt vagy igenis beletesszük az erőt és energiát abba, hogy személyesen is találkozzunk?”


Tervek a jövőre nézve


Péter úgy véli a skálázás az ő műfajukban nehéz, mert kevés ember van, aki úgy gondolkodik tanácsadóként mint ők. A társa Farka Máté több mint 10 éve dolgozik marketing területen, illetve a sportpiacon is sikereket ért már el, ketten jól kiegészítik egymást.


Szeretnék a külföldi kapcsolati tőkéjüket erősíteni, bővíteni, már Lengyelországban vannak olyan kapcsolatok, amik egyre erősebbek. Céljuk, hogy az általuk képviselt startupok külpiacon is sikeresek legyenek, illetve külföldi startupokat pedig be szeretnének hozni Magyarországra.


Úgy véli a növekedésükhöz a közeljövőben szükség lesz új emberekre a csapatba, de ezt meg kell alapozni, kellenek a megfelelő ügyfelek, a stabil cash flow, éppen ezért nem is siettetik a dolgot.


„Nem kapkodunk és eszeveszett módon nem rohanunk a növekedés felé. Nem akarjuk, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen.”

Cél a jövőre nézve még, hogy egy magyarországi látványsportnál a szövetség marketingjét fejlesszék, illetve szeretnének külföldi top csapat (Major League) munkásságába is bele látni.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page