top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domján Péter a 1stEP Innovation társalapítója

Domján Péter családi háttere, tanulmányi, érdeklődése, útja a vállalkozásig, cégalapítás


1/4 >>


Domján Péter hat szezonon át, 2019 nyaráig Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb sportklubjának, a Telekom Veszprémnek a marketingkommunikációs vezetője volt.


2021-ben alapította a 1stEP Innovation nevű céget Farkas Mátéval, mely sportfókuszú startupokat, sportegyesületeket, szövetségeket, sportolókat és szponzorokat segít összekapcsolni, hozzáférhetővé téve a globális sportüzleti és -marketing tudást, valamint támogatva a technológiai innovációkat a magyar és közép-európai sportvilágban. Céljuk, hogy növeljék a versenyképességet a pályán és azon kívül, valamint közelebb hozzák a régió sportklubjait és játékosait a nyugat-európai szintekhez.


Családi háttér, tanulmányok, érdeklődés


Péter 1988-ban született Szombathelyen, az egyetem elkezdéséig itt élt és nevelkedett. A gimnáziumot is itt járta ki, ahol egy magas színvonalú kosárlabdacsapat játékosa volt.


„A sport szeretete többek közt innen is ered, hogy én ott kosárlabdáztam.”

Mind a családi háttér, mind pedig az akkori események hozzájárultak, hogy a sportok, de leginkább a kosárlabda szerelmese lett. A 90-es évek közepén indul el egy „kosárlabda láz” egész Magyarországon, a tévék már közvetíttetek az NBA döntőket, amikből az emberek megismerkedhettek egy legendával Michael Jordan-nel.


Ebben az időszakban lett bajnok a körmendi kosárlabda csapat, ami magával vonzotta a környező csapatok fejlődését és így a szombathelyi csapatét is. Megjenetek a kosaras kártyák és még számos esemény miatt lett egyre népszerűbb a sportág.


„Akkor ragadott meg engem a kosárlabda világa és mint később kiderült tudat alatt maga a körítés, a marketing, a márkák azok is ragadtak rám.”

Péter pedagógus családból származik, ami azt jelentette, hogy a sport mellett a tanulásnak is fontos szerepe volt. Veszprémbe tanult tovább az egyetemen, ekkor még nem igazán találta meg az érdeklődési körét, ezért turizmus szakra jelentkezett kicsit szülői nyomás által is. Szakdolgozatát sporttal kapcsolatos témában írta a sportvadászati turizmustól angol nyelven.


„Engem mindig is érdekeltek a vezetéstudományok, meg maga a vezető, nyilván ez a sportból jön, egy csapatkapitány, egy franchise player, egy vezetőedző pláne.”

Ebből kifolyólag tanulmányait a vezetés és szervezés mesterszakkal folytatta, ahol a projektmenedzsment, a vezetéselméleti és a marketing tantárgyak érdekelték a leginkább. Közülük is a marketing területében látta leginkább a jövőt, mert az kellően kreatív és változatos. A másik erőssége a rendszerben való gondolkodás, mások beosztása a megfelelő helyre, jól együttműködni, vagyis a projektmenedzseri feladatok.



Út a saját vállalkozásig


Az egyetem elvégzése után Péternek nem volt egyből főállása, sokáig egy külföldi tanácsadó cégnek dolgozott be, de amikor véget ért a projekt nehezen talált munkát.


„Mindenáron marketingben akartam dolgozni és nehezen akart összejönni…volt néhány ajánló levelem, meg tapasztalatom az egyetemről.”

Később a LinkedIn-en keresztül megtalálta egy fejvadász cég és bekerült egy 5 körös állásinterjúra egy professzionális vállalathoz a Hungrana-hoz, mely Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója, izocukor- és keményítő gyártója, itt lett az igazgató személyi titkára.


„Nagyon mély vízbe kerültem, de azt gondolom, hogy összességében megtanultam úszni.”

Péter szerint minden pozícióban a legjobb emberek dolgoztak, nagyon profin működött a cég, viszont nem érezte magáénak a témát, különben is a marketing sokkal jobban vonzotta.


Nagy álma volt, hogy a Telekom Veszprém férfi kézilabda klub marketingjén dolgozhasson, ami akkor még kezdetleges volt. Ő maga kereste fel az egyesületet egy prezentációval, amiben bemutatta ötleteit, amivel segíteni tudná a csapat munkáját.

Kockáztatott és otthagyta biztos munkahelyét, akkor amikor még nem volt biztos az új állása.


„Egy olyan pozícióba akartak tenni (belső irányítási szakértő), ami nem én vagyok.”

Sikerült a álommunka és ő vitte tovább a veszprémi férfi kézilabda csapat marketingjét.


„A mai napig vallom, hogy egy olyan munka sem lesz, amiért ennyire fogok lelkesedni, amit ennyire a magamévá fogok tudni tenni és 0-24-ben az év 365 napján ezen fogok pörögni.”

Péter számára hatalmas megtiszteltetés volt, hogy itt dolgozhatott, és igen eredményesnek is bizonyult, mivel hosszú ideig ez a csapat volt az első számú sportmárka Magyarországon, mivel ebben az időben a Fradi, aki ma már első, még másodosztályban játszott.


2019-ig dolgozott a klubnál 6 egymást követő szezonon keresztül. Mi sem bizonyítja jobban munkájának értékét, hogy ebben az évben a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozatának díjátadó gáláján a Telekom Veszprém volt a legértékesebb sportmárka a csapatsportok között.


6 év, 6 szezon után úgy érezte, hogy váltania kell, mivel az az életforma, ami addig jellemezte (heti 2 mérkőzés, akár külföldön) nem családbarát.


„Akkor úgy döntöttem, hogy váltok. Ez egy nagyon nehéz döntés volt, azóta is azt hiszem összeségében 1 darab mérkőzésen voltam élőben.”


Vállalkozás


„Ez egy álommunka volt, ez egy szerelemmunka volt…de ennél még fontosabb volt az, hogy családom legyen.”

Azóta Péternek 2 gyermeke született és úgy érzi habár nem dolgozik kevesebbet, mégis a maga ura, rugalmas, és ő osztja be a saját idejét, és az is az ő döntése, hogy kivel akar együtt dolgozni.


Első körben egyéni vállalkozóként tevékenykedett, majd 2021 nyarán alapítottak egy céget 1stEP Innovation elnevezéssel. Az elnevezés (Innovation) onnan ered, hogy mindig figyeli az újdonságokat és szívesen alkalmaz bármi újat a marketing területén.


„Azért is van az Innovation a nevünkben, hogy behozzunk innovatív ötleteket, megoldásokat…a magyar sport piacára.”

A vállalat egyik célcsoportja pont emiatt a startupok, azon belül is a sporttal kapcsolatos témakörben mozgók. Segítenek nekik a piacra lépésben, a piaci validációban, a termékek fejlesztésében, illetve összekötik őket a megfelelő sportpiaci szereplőkkel.




Olvass tovább!



További cikkek a témában:

bottom of page