top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domján Péter: sportcsapatok, első kliensek, konkurencia

Domján Péter elmondja honnan származik a sportcsapatok anyagi háttere, hogyan szerezte meg az első klienseit, mi jellemzi a piacot a konkurencia tekintetében


<< 2/4 >>


Sportcsapatok anyagi háttere Magyarországon


Magyarországon a sportcsapatok anyagi háttere változó lehet, és nagymértékben függ a konkrét csapat, sportág és szponzorációs lehetőségek egyedi jellemzőitől. Vannak olyan sportklubok, amelyek rendelkeznek erős anyagi támogatással, míg másoknak kevesebb forrás áll rendelkezésre.


„A legtöbb nagy top csapat mögött egy cég áll, aminek aztán megvan a tulajdonosi köre.”

A legnépszerűbb sportágak, például labdarúgás és kézilabda esetében, a legtöbb klubnak van szponzorja, amely jelentős anyagi támogatást nyújt. Ezek lehetnek helyi vállalkozások, nagyobb cégek vagy akár nemzetközi vállalatok. Emellett vannak klubok, amelyek a saját bevételi forrásaikra támaszkodnak, mint például jegyeladások, merchandising és médiajogok értékesítése.


„A kluboknak a büdzséjének a jelentős részét azt a szponzori pénzek adják.”

Az anyagi hátteret továbbá befolyásolhatja a sportág népszerűsége, médiajelenlét, szponzorok érdeklődése és a szurkolói bázis nagysága is. Ezek mind közrejátszanak abban, hogy milyen mértékű anyagi források állnak rendelkezésre egy adott sportcsapat számára.



Az első pár ügyfél megszerzése


Korábbi marketinges munkája során sok emberrel találkozott, sok mindenkivel került kapcsolatba és voltak megkeresések, illetve a felé irányuló reakciókból azt szűrte le, hogy szeretnek vele együtt dolgozni.


Nagyon nagy kapcsolati hálóra tettem szert ott, amíg a kézilabda klubnál dolgoztam.”

Listát készített ezekből a kapcsolatokból, hogy kivel dolgozna együtt szívesen és őket meg is kereste. A ténylegesen első kliense még akkor kereste fel, amikor a klubnál dolgozott és már érlelődött benne a gondolat, hogy váltani kellene, és tulajdonképpen nem sokkal később jelezte az ügyfél felé, hogy akkor teljes mértékben tudja vállalni a munkát.


Egyéni vállalkozóként dolgozott egy cégcsoportnál a Balaton körül, melynek témája kívül esik a sporton, mert szerette volna kipróbálni magát másban, kilépni a komfort zónájából és új területet felfedezni.


Dolgoztam a Hummel dán spotszergyártónak a magyarországi disztribútoránál, akiknél az egyéni szponzoráltakat fogtam össze.”

A csapatsportok sem maradt ki a repertoárból, egy veszprémi kosárlabda csapatot támogatott munkájával. Így alakult tulajdonképpen az első 3 kliense vállalkozóként.



Konkurencia a piacon, sportmarketing fontossága


Péter szerint nem nagyon van konkurencia a piacon, legalábbis olyan nem, aki konkrétan a sportmarketinggel foglalkozik, a többi cég általánosságban vagy más területen foglalkozik a marketinggel.


„Vannak marketing-PR ügynökségek, akik esetleg kifejlesztenek maguknak sport lábat és akkor azzal próbálnak meg piacot szerezni, de nem ez a legerősebb lábuk, nem erre teszik a legnagyobb hangsúlyt, mert más piacokról sokkal több ügyfelet tudnak szerezni.”

Úgy véli a sportcsapatok egy része még mindig nem épít eléggé a marketingre és ezáltal a bevételeik növelésére, több forrásból származó jövedelemre, ami azért probléma, mert ha csökken az állami szerepvállalás a sportban, akkor sokan anyagi forrás nélkül maradnak és akkor már régen késő kiépíteni a marketing eszközöket, felületeket.


„Akik jól gondolkoznak azok már most ebbe bele invesztálnak.”

Lehetséges, hogy még egy marketinges teljes munkabérét nem tudják kitermelni, de fontos növelni a márka értékét, a szurkolótábor méretét, és bevonzani a fiatalabbakat, hogy ne öregedjen el a szurkolótábor.


„Mi terveket rakunk össze, struktúrákat rakunk össze, nagy átfogó marketingkommunikációs auditokat készítünk…felmérjük őket, hogy hol tartanak, ott megfogalmazunk már rövid meg hosszútávú fejlesztési pontokat.”

Péternek nagy álma, hogy valamelyik látványsport magyarországi nemzeti szövetségénél dolgozhasson, annak a komplett ligáinak, válogatottjainak a marketingkommunikációját fejlessze.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page