top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Hogyan építhetek egy nemzetközi brandet 0-ról? - Müller Tamás

Frissítve: ápr. 13.

Müller Tamás a 2024-es Nemzetközi Skálázás Konferencia előadásában arról osztott meg történeteket, hogy hogyan lehet egy nemzetközi márkát felépíteni a nulláról. A nulla ez esetben a 0 kezdőtőkét jelenti.



Müller Tamás a magyar startup élet kezdete óta foglalkozik induló vállalkozásokkal. Korábban események szervezése és közösségépítés volt a meghatározó profilja.


Előadásában arról fog történeteket megosztani, hogy hogyan lehet egy nemzetközi márkát felépíteni a nulláról. A nulla ez esetben a 0 kezdőtőkét jelenti.


Elbeszélésében a Women Startup Competition rendezvénysorozat sztoriját meséli el az indulástól egészen napjainkig. Itt a következő fontos állomásokat jelöli meg: igény, próba, név, önszerveződés, pénz, végül pedig tippeket és trükköket oszt meg a hallgatósággal.


Igény:


Meglátása szerint az első lépés az, hogy felmerüljön egy igény. Enélkül nincs problémamegoldás, és így nem létezik életképes vállalkozás. Esetében ez egy tíz évvel ezelőtti megkeresés volt, amikor hölgyek egy csoportja egy sikeres startup-ot szerettek volna elindítani. Itt jegyzi meg, hogy Európában például a hölgyek több kreativitással bírnak, és nagyobb eredményességgel valósítják meg kitűzött céljaikat, mint férfi társaik.


Próba:


Az ötletből próba és teszt lett. Az évek folyamán az derült ki, hogy igazából csak bátorításra volt szükség. Ha megvolt az alapötlet, érkezett a közösség és ezáltal egymás támogatói lettek. A női ötletek elkezdtek beválni, támogatást kaptak.


Név:


Izrael, Afrika és a világ minden tájegységről érkeztek a vállalkozó kedvű hölgyek. Sokan voltak, sokféle tippel, majd önállóan és organikusan kezdtek építkezni.


Önszerveződés:


Eleinte mindenki önkéntes, hogy egyáltalán képbe kerülhessenek azzal, hogy mi is történik körülöttük. Bizonyos esetekben azonos országból érkezők sem ismerték egymást, de ez megváltozott. A rendezvények során volt, amikor egy ernyő szervezetet biztosítottak a résztvevőknek, máskor pedig saját logó alatt, támogatóként voltak jelen.

Összehoztuk az érintetteket!

Akik kedvet kaptak az ötletversenyek után azok bent maradtak a szektorban és sokan közülük évek múltán már befektetővé lettek. Az útkeresés kegyetlen folyamat - hívja fel a figyelmet!


Pénz:


A pénz is fontos szempont, ám először arra volt szükség, hogy meghatározzák, hogy mi az, ami piacképes? E mögé tudtak mentorálást adni, később szponzorpénzeket. Azonban a támogatóknaknak kellettek a statisztikák. Azt vették észre, hogy azok, akik továbbjutottak, azok szépen lassan befutottak, ami ez esetben azt jelentette, hogy tőkét kaptak és lassan elindultak önálló startupként. Ez egy 21% -os sikerráta volt, ami tanulságos azoknak, akik brandet akarnak építeni.


Tippek és trükkök márkaépítéshez:


Már az elején trendi dizájn és trendi tartalmakat akartak készíteni, influenszerek bevonásával. Ekkoriban viszont még nem volt olyan hangzatos az influenszer megnevezés, mint manapság. Mégis sok olyan emberhez jutottak el, akikre mások is figyeltek.

Toplisták vonzereje: ha valaki az élen van azért figyeli, ha nem azért követi azt. A legpopulárisabb tartalom nem az, hogy ki a nyertes, hanem maga az esemény.


Sok közösségi média tartalmat gyártottak és a piár esetén azt vették észre, hogy nem minden esetben működik. Minél nagyobb lett a piaci elérés, annál nehezebb volt azt követni. Átálltak más platformokra, mint a: publicize, muckrack.com, prounderground.com, medium.com, stb. Ha volt olyan tartalom, amit még értékesíteni lehetett, akkor ez a medium.com-on landolt.


A másik hasznos platform a shadow articles, amikben Te szakértőként tűnsz fel olyan témákban, ami az adott eseményhez köthető, így a branded máris megjelenik.


Országonként vannak követeink.

Influenszerek, celebek, akik hozzáadott értékük mentén emelik a brand szintjét.


Napi szintű trendek:


Social media tartalmak, amihez MI segítségével tudunk képeket generálni. Ehhez terméket, szolgáltatást kapcsolunk. Ezt egészíti ki a: közösségek létrehozása, podcastok, rövid videók.


Ne feledjük, hogy alapvetően egy közösségépítésre vállalkoztak, ami később felülmúlja önmagát! A startup célja, hogy a befektető csak segítse a megindulást!


A videó végén a kérdésekből még az is kiderül, hogy:


  • Egy telített piacon, hogyan lehet ilyen rövid idő alatt ekkorát lépni, ilyen hálózatot kiépíteni?

  • Hol a határ a támogatás és növekedés között? Gátolja egyik a másikat?

  • A startupok, hogyan tudnak Kelet Európából kimozdulni?

  • Melyik a jobb környezet egy induló vállalkozásnak? Európa vagy Amerika?




Olvass tovább!


bottom of page