top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Jáger László: NFT piac, platformos vállalkozás, törvények, amerikai vállalkozás

Frissítve: 2023. okt. 5.

Jáger László részletesen beszélt arról, hogy miért fejlesztenek NFT Marketplace szolgáltatást, mit gondol a platformos vállalkozásokról, milyen viszonyba került a múltban a magyar törvényekkel, miért éppen amerikai székhelyet választott.


<< 2/3 >>


NFT piaci szolgáltatás fejlesztése


„Elkezdtük a NFT Marketplace szolgáltatásunkat is fejleszteni, jövőre a sztárok nem csak virtuális bögrét tudnak majd rajtunk keresztül adni, hanem NFT-ket is.”

(Az NFT rövidítés a "Non-Fungible Token" kifejezésre utal, és egy olyan digitális eszközt vagy tokent jelent, amelyeknek egyedi tulajdonságai vannak, és nem helyettesíthetők más hasonló eszközökkel. Az NFT-k alapvetően blokklánc technológiával működnek.)


Lászlóék a piaci igényekre reagálva kezdtek el az NFT-kkel foglalkozni, mert egyre több ember beszél a kripto-világról, annak ellenére, hogy a háttértudásuk ezzel kapcsolatban hiányos, de mivel van kereslet ezért érdemes vele foglalkozni.


Az egész biznisz lényege, hogy egyszer kell felépíteni az alapokat és onnantól kezdve, ha már egy dolgot el tud adni a sztár a Bercode rendszerén keresztül a rajongóinak, akkor bármilyen virtuális termék értékesítése lehetséges.


„Ez már lehet 3D-ben, táncolhat a sztár, egyedi grafikákat csinálhat, tehát innentől kezdve mindent is…”

Összeségében a Benefit Barcode egy olyan rendszert épített fel a mai napig, mely nagyon sokrétűen használható, többféle szolgáltatás kielégítésére alkalmas, és a jövőbeni igényekre reagálva, mindig csak egy-egy részlettel kell bővíteniük az eszköztárukat ahhoz, hogy még szélesebb közönség kiszolgálására legyednek képesek.



Platformos startup, platformos vállalkozás


„Az a startup, amelyik platformot épít, az csinál ilyet, akinek nincsen semmije, mert a platform az összeköt piaci szereplőket egymással.”

Barcode lényege, hogy összekösse a szakszervezetet a tagokkal, a sztárokat a rajongókkal és így tovább, egy felületet teremtettek, ami közvetít a szereplők között. Emiatt a sajátosság miatt nem a hagyományos marketing eszközökre van szükségük, hanem például arra, hogy használják a kártyájukat vagy a bögréken szereplő vonalkódot és ez önmagában már reklám.


„Mi nem akarjuk a showt ellopni a partnereinktől, hadd mondja azt, hogy ezt én intéztem el neked…”

A platformos vállalkozások legnagyobb reklámja az, ha minél több ember használja a rendszereiket, így a háttérben, miközben sokak azt sem tudják milyen cégről van szó, gyarapítják annak felhasználóbázisát és ezáltal pénzt termelnek neki.


Lászlóék célja, hogy még idén elérjék az 1 millió online felhasználót, amely egy nagy lépcsőfok lenne számukra, mert véleménye szerint sokkal nehezebb az első 1 milliót összeszedni, mint az utána következő több milliót.


Kiemeli viszont a platformos vállalkozások hátrányát, mely a kezdeti szakaszra jellemző probléma, hogy nincs az egyik vagy a másik oldalon piaci szereplő, ezért nem akarja senki használni a rendszert, nehéz megteremteni a vállalkozás elején, hogy a kereslet és a kínálat is megjelenjen megfelelő arányban.


„Ezt úgy hívják, hogy a kritikus tömeg, ha eléri ezt a kritikus tömeget, akkor ez utána magától megy, mint a hógolyó.”

Egy startup esetében szokott ez a jelenség fellépni, hogy nem érik el ezt a kritikus tömeget, ezért kénytelenek feladni a vállalkozást.




Magyarországi törvények


Ha kíváncsi vagy, hogyan került összetűzésbe Jáger László a magyar törvényekkel és aztán hogyan oldotta meg ezeket a problémákat, nézd meg ezt a videó részletet!



Miért amerikai székhelyű a cég?


A Benefit Barcode célpiaca az amerikai- és a világpiac, ami azt jelenti, hogy ha magyar székhelyű vállalkozás lenne, akkor minden leendő partnernek el kellene magyarázni, hogy hol van Magyarország, és azt, hogy létező ország, ez pedig felesleges beszélgetési körökhöz vezetne, illetve világviszonylatban a megítélésben is számít, hogy olyan cég eredetet jelölsz meg, amit szinte mindenki ismer vagy egy teljesen ismeretlent.


„Az amerikai piacon, a nemzetközi piacon egy amerikai cégbe nem fognak belekötni, ez a természetes…ez a kiindulópont.”

Európa is szóba jöhetett volna, de a nagy nemzetközi-, angol nyelvű sztárok, többsége Amerikában vált híressé, és ezért még inkább indokolt volt az óceánon túlra helyezni a vállalkozás székhelyét.


„Tehát egyszerű matematika, megnéztük a térképen a sok kis zászlócskát letűzve, tehát Kalifornia, kész. Vannak máshol is, de a legtöbb itt van.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Jáger László a Benefit Barcode Inc. alapítója

  2. Jáger László: NFT piac, platformos vállalkozás, törvények, amerikai vállalkozás

  3. Villámkérdések: Jáger László

bottom of page