top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Janovszki Zsolt az RI Consulting társalapítója

Frissítve: 2023. nov. 16.

Janovszki Zsolt életútja, honnan származik, milyen végzettséget szerzett, mik azok a tanulságok, amik egész életében elkísérik. A közterületi hirdetőtábla reklámeladásainak megreformálásáról is mesél, valamint arról, hogy miért alapított saját céget, és volt e vállalkozó a családban.


1/3 >>


Janovszki Zsolt térinformatikusként kezdte pályafutását egy szoftverfejlesztő cégnél. Azonban egy általa vezetett projekt kapcsán hiányosságot fedezett fel az ügyféllel közösen, ami miatt nem tudták lezárni a projektet. Meg volt róla győződve, hogy a projektet tökéletesen megtervezték, de valamiért mégis hiba csúszott a gépezetbe és azt ki kellett javítani, ami több átdolgozott éjszakát, kísérletezést jelentett míg meglett a megoldás.


Zsolt az akkori legokosabb szoftverfejlesztő ismerősétől kért tanácsot, hogyan kerülhetné el a jövőben, hogy ez megtörténjen és ilyen bizonytalan helyzetbe kerüljön, aki erre azt felelte, hogy a megoldás az agilis követelményspecifikáció. Innentől az volt a célja, hogy ezt kitanulja.


2005-ben megalapították az agilis.hu-t, és azóta már több tucat céget fejlesztett agilis irányba (Wizzair, NN, Bosch, MBH, EGIS, E.ON stb.). Rengeteg agilis projektben adott tanácsot és sok száz embert képzett az agilis gondolkodásra.


„Véremmé vált az agilitás és vele együtt az érték vezérelt gondolkodás.”

Származás, végzettség, tanulságok


„Én egy igazi VIII. kerületi gyerek vagyok, aki Budapesten él az tudja, hogy az milyen.”

A gyerekkorában tanultak és tapasztaltak egész életében elkísérik, mindig emlékszik rá, hogy honnan jött, és csak akkor szóljon bele dolgokba, ha van mit letennie az asztalra, és másoktól is ezt várja el.


A középiskolát is itt végezte el a VIII. kerületbe természettudományos tagozaton, biológus akart lenni ezért tovább tanult az ELTE-n ezen a szakon, ahol rájött, hogy a kutatások nem neki valóak, mert sok idő és pénz mire eredményre jutnak. Váltott a térinformatika irányába, így aztán környezetgazdálkodási agrármérnök lett a végzettsége.


Ebben az időszakban profi énekesként is tevékenykedett, mely szakmának a tanulságait a mai napig hordozza magával, vagyis az egyéni felelősségvállalást, ami azt jelenti, hogy neki mint énekesnek úgy kellett teljesítenie egy-egy koncerten, hogy a közönség jól érezze magát és a sok háttérdolgozó, akik a koncertért felelősek, az ő munkájuk se legyen hiábavaló.


„Van egy olyan alapelvem, hogy egy agilis csapatban az egyik legnagyobb hiba, hogyha kevesebbet mondasz magadról vagy az, amikor többet mondasz magadról mint, amit tudsz csinálni.”

Az egyetem elvégzése után térinformatikusként helyezkedett el, ahol is találkozott az agilis követelményspecifikációval és immáron 18 éve foglalkozik ezzel a területtel, azon belül is 13 éve többnyire nagyvállalatokkal, és 7 éve kizárólag nagyvállalatokkal dolgozik együtt.


„Rengeteg bukdácsolás meg sok újrakezdés után én most így nem foglalkozom semmi olyannal, amit nem szeretek nagyon csinálni…”


Közterületi hirdetőtábla reklámeladásainak megreformálása


Ha kíváncsi vagy hogyan oldottak meg Zsolték egy olyan problémát, ami annak idején 2005-ben még teljesen lehetetlennek tűnt, akkor nézd meg ezt a videórészletet!



Saját cég alapítása


A korábbi cégnél, ahol dolgozott úgy érezte meg tudott volna oldani problémákat, tudta volna a megoldásig vezető utat, de azt mondták neki, hogy megoldhatatlan a probléma, ezt pedig frusztrálta őt.


„Borzasztó nehéz hosszú távon tisztelettel…felnézni a főnöködre, hogy ez a miért mondja Istenem, és akkor ugye nekem muszáj kipróbálni.”

2005-ben, amikor 30 éves lett megalapította a saját cégét az agilitas.hu-t, majd később 2020-ban alapítótársával együtt az RI Consulting-ot.



Vállalkozó a családban


Édesapja volt egyfajta példa számára, aki megpróbálkozott a vállalkozói élettel, de sajnos teljesen más világban nőtt fel és lett vezető mint a rendszerváltás utáni időszak, így aztán olyan képességekre tett szert, amik egyáltalán nem voltak hasznosak a vállalkozás működtetésében.


„Édesapámnak azért vagyok nagyon hálás, mert az egyetemen senki nem tanítja azt, hogy mit hogyan biztosan nem szabad csinálni…”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page