top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Koppány Olivér befektetései

Frissítve: 2023. márc. 17.

Milyen befektetései vannak és voltak Koppány Olivérnek? Mi alapján választ?


<< 3/4 >>Magyarországról hogyan tud egy startup becsatlakozni a világhálóba?


Két befektetése van Magyarországon, mindkettőnél fontos volt számára, hogy először legyen meg a magyar piac, és csak utána legyen cél a külföldi piac.


„Legyen meg a stabilitás, hogy működik Magyarországon.”

Nem biztos, hogy érdemes egyből hatalmas dolgokban gondolkodni, Európában vagy Amerikában, a lassú fejlődés jobb lehet egy startupnak, mint egyből egy hatalmas kihívás, mert ez a cég széteséséhez vezet, hiszen ez anyagilag is és emberileg is egy nagy kihívás.


Az egyik cég amibe Olivér befektetett az a Mancs, tetszik neki, hogy megfontoltak, a magyar piac van a fókuszban, de közben folyamatosan terjeszkednek külföldre.
Milyen befektetései vannak, voltak és mi alapján választ?


Olivér az ügyvédi és a befektetői munkáját teljes mértékben elkülöníti. Nagyon szereti és élvezi a befektetéseket, az ügyvédi munkája pedig a fő bevételi forrás.


Befektetései:

  • Ruhagyártás.

  • Biotech Kaliforniában.

  • Hospitality Írországban.

  • Kettő befektetés Magyarországon.


Nem megfontoltság alapján dönt, hanem leinkább szívből. Inkább a csapat a fontos neki, nem feltétlen az ötlet.


„Ha tetszik a csapat, akkor meg tudom győzni a fejem, hogy az ötlet is jó.”Mit keres egy csapatban mielőtt befektetne a termékükbe?


Mindig mást, legfőképpen legyen egyéniségük, legyen önbizalmuk, de ne túl sok.
Ügyvédi háttér jelentősége a befektetésekben


Nagyon sokféle cégnek dolgozott már kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt, illetve több típusúnak is, ezért sok tapasztalata van a cégek működéséről. Érdekes számára, hogy amikor nagyobb cégek felvásárolnak kisebbeket, akkor mit keresnek és hogyan gondolkodnak, milyen számokat figyelnek meg.


Minden európai országban van egy ügyvédi iroda, akikkel együtt dolgoznak ezért az országokban lévő jogszabályokra is nagyobb rálátása van Olivérnek.


Ezek a tényezők, ami miatt jobban átlátja, hogy mibe érdemes befektetni.


Olivér semmibe nem fektet be egyedül, mivel a pénzügyi rész nem a szakterülete, inkább csak a jogi részt vállalja.
Nem lenne jó egy befektető klubot létrehozni Magyarországon?


Van ilyen klub, ennek neve Hungarian Business Angel Network (HUNBAN). Az összes magyar befektetése innen származik.


Nagyon befogadó közösség ez, nagyon jó emberek a tagjai, barátokat lehet itt szerezni, mindenki igyekszik segíteni mindenkinek.


„Én szerintem ez az angyalbefektetés Magyarországon még nagyon egy fiatal dolog.”Mentorok és partnerek


„Egy mentor nem tud mindent.”

Az a jó, amikor egy komplex csapat alakul meg, ahol mindenki ért valamihez. Ha egy mentor azt állítja, hogy mindenhez ért csak mert van egy jól működő cége, az veszélyes lehet.


A HUNBAN-re jellemző, hogy a tagok egyértelműen megfogalmazzák, mely területek, amelyekhez értenek és melyek azok, amikhez nem.


A startupoknál nagyon fontos, hogy kit vesznek be egy cégbe. Több körös befektetés esetén fontos kiszűrni azt, hogy kik azok akik második, harmadik körben befektetnek, ez történhet az eredeti befektetők jóváhagyásával.


Mivel Magyarország egy kis piac ezért általában ismerik a befektetők egymást, hogy ki milyen típusú. Van aki aktívan részt vesz a startup életében, de van aki csak a háttérből figyeli az eseményeket.
Magyarországi és amerikai befektetés közötti különbség:


„Az amerikai jog sokkal jobban ki van alakítva arra, hogy egy cégbe befogadjunk befektetőket. Magyarországon ez egy kicsit ad hoc.”


Miért jobb a befektetési rendszer Amerikában, mint Magyarországon?


Magyarországon van cégbíróság, ahová minden céggel kapcsolatos változtatást be kell nyújtani.


Amerikában csak be kell jegyezni a céget, nincs cégbíróság, az ügyvédek intézik a cég jogi ügyeit, csak akkor fordulnak a bírósághoz, ha nézeteltérés van.


Amerikában többe kerül és tovább tart a céges ügyek intézése, de egyszerűbb olyan szempontból, hogy nem kell egy külön szervnek benyújtani, és több úton-módon el lehet érni, amit szeretne a cég.
El kell az embernek költözni Magyarországról, hogy sikeres vállalkozók lehessenek?


Meg kell ismerni a világot, utazni kell, információkat kell gyűjteni ahhoz, hogy megértsük mások, hogy gondolkodnak, mi a mentalitásuk, mit keresnek. A nemzeteknek különböző a kommunikációs stílusa, ami az üzletben nagyon fontos.


A tapasztalat kulcsfontosságú!Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page