top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tarczali Patrícia és Verő Barbara a Future Proof Consulting alapítói

Frissítve: 2023. dec. 8.

Patrícia és Barbara elmesélik, hogy honnan indultak, hogyan lettek üzlettársak, mi jellemezte a vállalkozásuk kezdeti szakaszát, mitől egyediek a piacon, és hogyan osztják fel egymás között a munkát.


1/3 >>


Tarcali Patrícia és Verő Barbara mindketten nagyvállalati környezetből indultak, azóta vállalkozók, befektetők és az innovációs ökoszisztéma humántőke szakértői.


Cégüket a Future Proof Consulting-ot 2019-ben alapították, fő tevékenységük a vállalati értéket növelő HR tevékenységre fókuszáló tanácsadás. Hisznek benne, hogy a hazai ökoszisztémában tevékeny magyar tehetségek kiaknázása által olyan rendszerszintű fejlődés érhető el, amely hosszú távon össztársadalmi és gazdasági problémákra nyújt megoldást.


Ügyfeleik közé tartoznak befektető, startupok, innovatív kkv-k, inkubátorok/akcelerátorok, valamint felsőoktatási intézmények is. Céljuk, hogy növeljék a magyar innovációs- és vállalkozói kapacitást a humán tőke fejlesztése által.


Barbara és Patrícia



Barbara Budán született, viszont már 20 éve Pesten él, HR-es végzettséggel rendelkezik és nagyvállalati környezetben szocializálódott, amelyről úgy vélekedik, hogy hátrány lehet, ha túl sokáig marad ebben a közegben az ember. Patríciával közösen alapították cégüket 4 évvel ezelőtt, a Future Proof Consulting-ot.


Barbara korábban kutyakiképző volt, ami tekinthető az első vállalkozásának, ennek a szakmának egyes elemeit tovább vitte későbbi munkahelyére is.


„Amit ott megtanultam a kutyakiképzésnél, azt a következetességet, azt a rendszer szemléletet azt nagyon jól be lehet hozni.” (Barbara)

Patrícia már gyerekkorától tudta, hogy olyan tevékenységet szeretne végezni a jövőben, ami emberekkel kapcsolatos, mert szeretett volna segíteni az embereknek. Először az orvosi szakma iránt kezdett el érdeklődni, majd erről lemondva az állatorvosi szakma felé fordult, végül a közgazdász irányvonal lett a befutó. Már az egyetem mellett gyakornokoskodott és Barbara céghez került a HR osztályra.


Mindkettőjükre jellemző volt a munkahelyükön, hogy többet akartak, többet teljesítettek, igyekeztek valami pluszt hozzáadni a munkájukhoz, és ez vezetett oda, hogy már nem volt elegendő a nagyvállalati munka és úgy döntöttek közösen, hogy saját vállalkozást alapítanak.


„Én nem vettem észre, hogy 18 évig tulajdonképpen vállalkoztunk nagyvállalati környezetben, de most így visszatekintve egyértelműen…” (Barbara)


Vállalkozásuk kezdeti szakasza


Az első lépés az volt még az előtt, hogy megalapították a vállalkozásukat, hogy átbeszélték milyen értékek mentén szeretnének dolgozni, üzletet kötni, mit csinálnak és mit nem, ezek voltak az alapok, amihez azóta is tartják magukat.


„Szerintem ott kell nagyon okosnak lenni az elején, hogy mi az amit elfogadsz és mi az amit nem, mert utána szerintem hogyha az ember már nem tud tükörbe nézni, akkor már ne vállalkozzon!” (Barbara)

Már a korábbi vállalatnál, ahol együtt dolgoztak elkezdtek egy belső vállalkozói programot, itt meghirdettek egy startup versenyt, amelynek az egyik nyertese megkereste őket a cégük indulása után, így lett meg Patríciáék első ügyfele.


Az első évüket viszonylag jól zárták, ami annak köszönhető, hogy ők már az előző 3 évben a network építésén dolgoztak, tehát megteremtették a vállalkozás elindításához szükséges feltételeket, kapcsolatrendszert.



Egyediség a piacon


„Mi az elején oda lőttük be, hogy az innovációs ökoszisztéma szereplői…startupok, akcelerátorok, inkubátorok, tőkebefektetők, oktatási intézmények…állami szereplők is…” (Patrícia)

A második évre fogalmazódott meg bennük, hogy tulajdonképpen kategóriát építenek, tehát a gyors növekedésű, magas innovációs potenciállal rendelkező, nem kimondottan csak startupok, hanem kkv-k körével is foglalkoznak. Fontos volt átgondolniuk, hogy milyen értéket tud hozzáadni az előbb említett vállalkozásokhoz egy HR szakértő, hogyan tudnak hozzájuk kapcsolódni.


Kezd beigazolódni a létezésük a piacon, vagyis kezdi megérteni a többi piaci szereplő, hogy annak amit ők képviselnek helye van, és fontos értékekkel bír. Törekszenek arra, hogy bebizonyítsák, hogy a HR szakma nem arról szól mint sokan gondolják, hanem sokkal több van mögötte.



Munkamegosztás


Ha kíváncsi vagy hogyan osztják fel egymás között a feladatokat, és hogyan tudnak együttműködni Patrícia és Barbara nézd meg ezt a videó részletet!




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page