top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tarczali Patrícia és Verő Barbara: HR, felelősség, szervezeti kultúra

Tarczali Patrícia és Verő Barbara véleménye arról, hogy mi is pontosan a HR, milyen felelőssége van a vezetőknek és a HR-nek, a szervezeti kultúra és a HR közötti különbség, mi a jó céges kultúra alapja.


<< 2/3 >>


A HR jelentése és mit gondolnak róla


A HR jelentése az évek során némiképp változott, ma már sokkal többet jelent mint állásinterjúk lebonyolítása, és a jelentkezők kiszűrése. A modern munkafelfogásban egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkaerő megszerzése, megtartása és menedzselése, ezáltal az ezzel foglalkozó szakemberek, a HR-esek fontossága is nő.


A HR rövidítés a human resources kifejezést takarja, ami magyarul humán erőforrást jelent, annak menedzsmentjét foglalja magában. A HR-es szakember a cég alkalmazottjaira emberi tőkeként tekint, és arra törekszik, hogy ezt a tőkét a cég minél hatékonyabban tudja használni a saját szervezeti céljainak a megvalósítására.


„Mostanában igazából mindenki HR-es…most már mindenki ért hozzá.” (Barbara)

Barbara szerint sokszor rossz embereket helyeznek ebbe a pozícióba, akik valójában nem értenek megfelelő szinten a szakmához, ez pedig rontja a szakma megítélését. Úgy gondolja egy részről a vezetőknek is megfelelő elvárásaik kellene hogy legyenek feléjük, viszont a HR-eseknek is meg kellene mutatniuk, hogy mi az, amit tőlük el kell várni.


„Szerintünk az a jó HR-es, aki először is megérti az üzletet, hogy milyen kihívások vannak és azt képes lefordítani oda, hogy hol kell beavatkozni a szervezetbe…” (Barbara)

Véleményük szerint szükség lenne egy óriási szemléletváltásra, egy cégvezetőnek nem azért kell egy ilyen szakember, hogy helyette elvégezze a feladatokat, hanem együtt kellene a szervezet fejlesztésén és megoldásain dolgozniuk.


„A kettőnek együtt kell összeérnie, tehát az alulról (HR) felfele meg a felülről (vezetőség) lefele közelít egymás felé és az egyszer csak összeér, és annak lesz majd egy ilyen szép kirajzolódás.” (Patrícia)


Milyen felelőssége van egy főnőknek és milyen a HR-nek?


Barbara és Patrícia elmondja a véleményét, hogy vajon hol van a határ a vezető, illetve HR-es feladatai és felelőssége között. Nézd meg az alábbi videórészletet!Mi a HR?


Patríciáék tudatosan a humán erőforrás helyett a humán tőke kifejezést használják, ami azt rejti magában, hogy ez egy hosszú távon megtérülő befektetés.


„Tehát most veszem valamilyen értéken valamilyen állapotban és hogyha ezt jól hasznosítom, jól mozgatom, jól forgatom, jól fejlesztem stb., akkor egy sokkal értékesebb, magasabb értékű állapotba kerül az idő folyamán, mint amilyen a bekerülési értéke volt.” (Patrícia)

Ezzel kellene sokkal jobban gazdálkodni a szervezeteknek, mert pontosan kimutatható számszerűleg, hogy például egy nagyobb fluktuáció milyen veszteségeket rejt magában a cég számára. A humán tőkét mint megtérülő befektetést úgy is forgathatná a cég, hogy az hosszú távon értéket teremtsen számára.


Ez gondolkodásmód jellemzi Patríciáék munkáját, hogy egy eszközből hogyan lesz megtérülő befektetés, tehát az emberi tőkére nem költségként hanem befektetésként kell gondolni.


„A vezetőket kéne képessé tenni arra, hogy ezt jól csinálják és meg tudják tartani az embereiket.” (Barbara)


HR és a szervezeti kultúra


Az összes kultúraváltó projektet szórják el inkább szotyira meg sörre a cégek, abban esetben hogyha az nem a vezetőfejlesztésről szól.” (Patrícia)

Azért gondolkodik így Patrícia és Barbara, mert szerintük a vállalaton belüli kultúra a vezetésnek, a menedzsmentnek a mindennapi cselekvései, kommunikációja, működése és annak következményei, ezek adják az értékeket, amelyek majd a szervezet kultúráját képezik hosszútávon. Tehát egy-egy kultúraváltás csak akkor lehet sikeres, ha azt a vezetők is magukévá teszik és példát mutatnak a szervezet tagjainak.


„Tulajdonképpen a mi értelmezésünkben, amikor kultúraváltó projektre kérnek fel, akkor nem másra mint a vezető fejlesztési projektre kérnek fel, csak ők még ezt nem tudják.” (Patrícia)

Barbara úgy vélekedik, hogy a kultúra az egy következmény, amiben változtatni lehet, be lehet avatkozni az a vezetők, a struktúra, a folyamatok, ebből lesz a cselekvés és később a kultúra.Mi a jó céges kultúra kulcsa?


A JÓ VEZETŐ
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Σχόλια


bottom of page