top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Wettstein Albert a Munch társalapítója

Frissítve: 2023. szept. 8.

Tudj meg többet Wettstein Alberttől a Munch-ról, honnan jött az ötlet, hogy alapították a vállalkozásukat, a csapat alakulásáról, mik voltak az első lépések a vállalkozás építésében, érdemes e applikációt fejleszteni


1/3 >>


Wettstein Albert a Munch társalapítója, aki már nagyon fiatalon elkezdett érdeklődni a vállalkozói életstílus és gondolkodás iránt, ennek megfelelően már tizenéves korában alapította első vállalkozását.


Két különböző területen indított vállalkozást mielőtt 2020-ban három alapítótársával együtt létrehozták a Munch-ot. Ez egy olyan platform, melyen keresztül már több mint 500 étterem, pékség, cukrászda és szálloda kedvezményes áron tudja értékesíteni a még aznap el nem adott, de jó minőségű ételeit.


Fő céljuk, hogy az ételpazarlás visszaszorítása által fenntartható és felelős vendéglátást és társadalmi felelősségvállalást népszerűsítsék.


Az ötlet kitalálása


Albert szerint az ételpazarlás problémája valamilyen formában mindenkinek megfordul a fejében, hiszen az idősebb generációtól azt tanuljuk, hogy az étel érték és meg kell becsülni, valamint a történelemben sok példa van akár a háború miatti éhezésre vagy anyagi okokból. Sajnos a jelenlegi világban is van éhezés, attól függetlenül, hogy elegendő élelmiszer áll az emberiség rendelkezésére.


„Egy érzelmi kapcsolódásunk van az ételhez, és nekem is meg a társaimnak is ez így megfogalmazódott, hogy ezzel valamit kéne kezdeni, hiszen elképesztő méreteket ölt a pazarlás…”


„Meglepő módon az afrikai országokban is, ahol éhezés van, még ott is nagy arányú a pazarlás, ami ellentmondás, hiszen több ételt dobunk ki mint amivel a világ összes éhező emberét igazából el lehetne látni.”

Albertet és az alapító társait ezek a gondolatok foglalkoztatták egyetemi éveik alatt és erre a problémára igyekeztek egyfajta megoldást találni.


A különböző üzleteknél megfigyelhető, hogy záráskor mennyi ételt dobnak ki azért, mert azok már másnap eladhatatlanok. Ez számukra veszteségként jelentkezik, ami a pazarlás mellett még egy negatívum. Ha a kidobás helyett ezeket az élelmiszereket féláron vagy az eredeti ár töredékéért el lehet adni, akkor kevesebb a veszteség és a pazarlás is.


Alberték erre a problémára kerestek megoldást, ami egyszerre modern és környezettudatos, ebből alakult ki a Munch.



Vállalkozás alapítása, a csapat kialakulása


Alberttel együtt 4-en alapították a vállalkozást, melyből 3-an ugyanarra az egyetemre jártak Magyarországon, míg negyedik társuk Angliában tanult. Közös bennük, hogy mindnyájan közgazdász szakot végeztek, illetve a csapatból mindenki motivált volt aziránt, hogy valami jót és hasznosat tegyenek a környezetükkel.


„Utána jött a Munch, ahol az alapítók igazából együtt, de kifejezetten e köré az ügy köré álltak össze, tehát nem voltam kifejezetten nagy barátságban senkivel, hanem emiatt sodort össze minket az élet, hogy mi közösen vállalkozzunk.”

A négy alapító Albert, Bence, Kirill és Boti szerencsés véletleneknek köszönhetően találtak egymásra és látták meg mindannyian a fantáziát ebben a maradékmentő vállalkozásban. Az elmúlt két évben folyamatosan csiszolódtak egymáshoz és azóta felépült egy kölcsönös bizalom egymás iránt, ezáltal hatékonyan tudnak együtt dolgozni.



Első lépések, vállalkozás építése


Albert szerint az első lépéseket az alapítóknak kell megtennie és itt az volt a legfontosabb, hogy megértsék teljesen a problémát, ennek érdekében felkerestek éttermeket és megkérdezték őket, hogy náluk keletkezik e felesleges étel és ha igen mit csinálnak vele. Konstatálták, hogy létező problémáról van szó és el is kezdték egy applikáció prototípust építeni.


„Akkor minél hamarabb az volt a cél, hogy meg tudjunk állapodni éttermekkel.”

Következő lépésként felosztották egymást között a szerepeket, ennek megfelelően Kirill feladata lett a sales, mivel jó a kapcsolatépítésben és fenntartásban, Albert a marketinggel, a felhasználó szerzéssel foglalkozik, Boti kapta az informatikai rendszerrel kapcsolatos teendőket vagyis magát a termékfejlesztést, és Boti az aki az operatív problémákat megoldja ezért CEO-ként működik közre.


Fontos lépcsőfok volt, hogy meglegyen az első étterem, aki szeretné használni a szolgáltatásukat.


„Az elsőt a legnehezebb megszerezni és utána már a többit egy kicsit könnyebb volt, de hát azért még a mai napig minden egyes étteremnek a csatlakozásával sok munka van.”


Érdemes e applikációt fejleszteni?


„Applikációt készíteni nehéz…főleg jó applikációt készíteni nehéz.”

Albert szerint a vállalkozásépítésben nem kell rögtön az elején alkalmazást fejleszteni, vannak egyszerűbb és olcsóbb megoldások, amivel el lehet indulni. Az ő esetükben először egy Facebook csoportot hoztak létre, ami egy közösséggé vált, és azóta is egy nagyon lényeges felülete a Munch-nak.


„Egy közösség vagyunk, nem csak egy vállalkozás, hanem egy közösségi-társadalmi vállalkozást akarunk építeni és ennek nagyon fontos része, hogy több mint 30.000 tagja van ennek a csoportnak.”

Az alapítók először a környezetük véleményét kérték ki, majd a beérkezett visszajelzések után tették meg a következő lépéseket. Fontos megbizonyosodni arról, hogy valóban szükséges e a termék vagy a szolgáltatás, amit létre akarunk hozni, mielőtt rengeteg pénzt elköltünk fejlesztésekre.


„Mi már akkor elkezdtünk értékesíteni valamit, amikor még nem is volt alkalmazás, de könnyebb sokkal inkább így terméket fejleszteni véleményem szerint vagy így érdemes.”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page