top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Wettstein Albert: befektetők, pitch, skálázás, működés, trendek

Wettstein Albert elmeséli hogyan szerezték az első befektetőiket, hogyan készültek fel a pitch-ükre, hogyan tervezik skálázni a vállalkozásukat, hogyan működik a Munch szolgáltatása és milyen trendek figyelhetőek meg


<< 2/3 >>


Befektetők szerzése


Albert és társai a hagyományos menetrendtől eltérően részt vettek egy TV műsorban, a Cápák között-ben, ahol előadták az ötletüket, bemutatták az üzleti modellt.


„Az egyik büszkesége vagyunk a sorozatnak olyan szempontból, hogy még soha nem volt olyan, hogy az összes cápa beszállt volna egy cégbe rajtunk kívül…”

Tulajdonképpen a Munch első befektetői ebből a televíziós szereplésből származnak. A közönség körében is nagy népszerűségnek örvendett Alberték pitch-e, mert mind az Facebook mind pedig az Instagramon zajlott közönségszavazás alapján ők voltak a műsor elmúlt két évadának legjobb üzleti előadói.


„Mind befektetői mind nézői oldalról nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, ami igazából egy nagy megerősítés volt számunkra.”

Albert az egyetlen vállalkozó, aki már kétszer szerepelt a műsorban, ezáltal már tapasztalattal rendelkezett és ez alapján készültek fel a bemutatóra, ami szintén hozzájárult a sikerességükhöz. Továbbá az ő megközelítésük az volt, hogy először egy terméket, egy közösséget, egy szolgáltatást akartak létrehozni és csak azután bemutatkozni a befektetőknek.


Csak akkor járultak a befektetők elő, amikor már elég felkészültnek érezték magukat, nekik ehhez 6 hónapra volt szükségük. Úgy néz ki a taktikájuk bevált, mivel sikerült azt a cégértéket elérniük, amit elterveztek.


„Itt ugye 300 milliós cégértéken szállt be ez az 5 befektető és ekkor csatlakoztak hozzá még más szakmai befektetők is.”


Felkészülés egy befektetői megbeszélésre


„Nem elég az, hogy ha nagyon jól felkészül az ember, de szükséges is.”

A sikeres pitch egyik fontos elem, hogy legyen jó a termék, amiről beszél a vállalkozó, a másik fontos rész, hogy fel is kell megfelelően készülni a beszédre. Egyik rész sem működik a másik nélkül.


Albert szerint a pitch lényege, hogy felkeltse az érdeklődést, de ahhoz hogy létrejöjjön a szerződés és befektetést kapjon a projekt, ahhoz kell egy nagyon erős érték ajánlat a befektetők irányába.


„Szerintem az a fontos, hogy az ember ismerje azt a piacot, amivel foglalkozik, ismerje a saját termékét, felhasználóit, tehát tudja hogy miről beszél, és akkor igazából nem lehet a sarokba szorítani.”

A Munch két alapítója Albert és Kirill úgy készültek a Cápák között című műsorba, hogy előtte megnézték a korábbi adásokat és feljegyezték az ott elhangzó összes kérdést, így volt elképzelésük arról, hogy mire kíváncsiak a befektetők és válaszokkal is tudtak készülni számukra. Ez nagyban növelte az üzleti megbeszélésük hatékonyságát.Vállalkozás skálázása


A Munch még főleg Magyarországon elérhető, mivel nagy feladatot jelent egy-egy városban elindítani a szolgáltatásukat. Jelenleg 19 településen vannak jelen, ebből is 6-7 olyan ahol bővebb, komolyabb kínálat elérhető az applikációjukban.


„A mai napig azért a rendelések zöme az Budapesten történik.”

Folyamatosan foglalkoznak a külföldre való terjeszkedéssel és voltak már próbálkozásaik a határon túl is. Tanulják és tapasztalják, hogy milyen konstrukcióban, milyen módon érdemes a külpiacot meghódítani.Hogyan működik a Munch.hu?


A Munch-on olyan jó minőségű, egészségügyi előírásoknak megfelelő ételek elérhetőek, melyeket az üzletekben vagy vendéglátó egységekben nem tudtak aznap eladni, de a következő nap már nem értékesíthetőek.


A vásárlók az applikáción vagy weboldalon keresztül megnézhetik, hogy a közelükben hol található Munch meglepetés csomag, amit le is tudnak foglalni és általában zárás előtt rövid idővel át is tudnak venni. Csak személyes átvételre van lehetőség, kiszállítási opció nincs.


Azért készülnek meglepetés csomagok, hogy ezzel védjék az üzleteket attól, hogy az emberek állandó jelleggel fél áron vásároljanak adott termékeket, a meglepetés faktornak köszönhetően a vásárolt termékre csak akkor derül fény, amikor az ügyfél kibontja azt.


Ez a rendszer mindenkinek jó, hiszen az üzletek csökkenthetik veszteségeiket azzal, hogy értékesítik alacsonyabb áron a kidobásra ítélt termékeket, amelyek még fogyaszthatóak lennének. A másik oldalról az emberek spórolhatnak, mert olcsóbban vásárolhatnak élelmiszert. Különösen jó lehet azok számára, akik valamilyen ételérzékenységben szenvednek, hiszen így elérhető lehet számukra is fogyasztható étel olcsóbban.


A Munch bevételei pedig az eladott termékek utáni jutalékokból származik.


„Próbáljuk úgy belőni, hogy ez abszolút fair legyen olyan szempontból, hogy ebből egyáltalán fenn tudjuk tartani a magas minőségű szolgáltatást, de közben lásson azért az étterem is ebből a nap végén legalább annyit, hogy az alapanyagonak vagy az alapvető költségeknek vagy a munka költséget, ami azzal jár, hogy legalább az utolsó órában még foglalkozik ezzel valaki tudja finanszírozni.”


Trendek


Albert úgy látja, hogy egyre inkább digitalizálódik az élelmiszer kereskedelem is és a vendéglátás is, ami előrevetíti azt, hogy egyre több dolgot fogunk online elvégezni, amit korábban személyesen tettünk meg. Viszont ételt fogyasztunk, amit nem lehet online helyettesíteni, vagyis élelmiszerekre a jövőben is szükség lesz.


„Ez az iparág egy olyan dolog, ami viszonylag stabil attól függően, hogy válságok vannak vagy bármilyen iparág összedőlhet enni akkor is fognak az emberek.”

Nem csak hogy szükség van az élelemre, de ez egyre jobban összekapcsolódik a fenntarthatósággal, illetve a válságok és az infláció miatt még inkább körültekintően érdemes vásárolni, hogy spóroljon az ember.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Wettstein Albert: befektetők, pitch, skálázás, működés, trendek

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page