top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Csorba Anita: átalakítás ára, kreatív ötletek, tanácsok, marketing, mentorok

Csorba Anitától megtudhatod hogyan alakul a szoba átalakítások költsége, milyen kreatív vállalkozási ötletei vannak, milyen tanácsot adna a szülőknek, csinál e másoknak is marketinges munkákat, mit gondol a mentorokról


<< 3/4 >>


Egy szoba átalakítás ára


Általában egy-egy szoba átalakítására 200.000 Ft-nál nem költenek többet. Fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vesznek, ezért régi bútorokat is felhasználnak, átalakítanak. Törekszenek rá, hogy ne vegyenek sok új dolgot, hanem a meglévő eszközökkel dolgozzanak, és azokat egészítsék ki.


A családoknak a műsorban való részvétel és a szoba átalakítása ingyenes, Anita és csapata a Spektrum Home-mal együttműködve készítik el a házban a változtatásokat. Szimpatizál a TV csatornával mind a hozzáállásukat, mind pedig a témákat illetően, hiszen igyekeznek értéket teremteni, és hasznos tartalmakat készíteni.



További kreatív vállalkozás ötletek


A gyerekeknek is gyártott tartalmakat YouTube-ra és nagyon tetszett neki ez az irányvonal, hogy inspirálja őket arra, hogy minél több kreatív dolgot készítsenek. Viszonylag nagy nézettségűek lettek ezek a videók ezért 5 évvel ezelőtt létrehozta az Inspiboxot, ami egy kreatív alkotó doboz 6-14 éves korú gyermekek számára.


„Ez onnan jött, hogy én is ha bementem egy ilyen kreatív hobbi boltba, akkor minden kutyafülét összevásároltam, hazamentem, …ahhoz hiányzott valami, amit eredetileg meg akartam csinálni, de mellette egy csomó fölösleges dolgot vettem.”

A cél az volt, hogy egy olyan dobozt készítsen, amiből több kreatív ötletet meg lehet valósítani, minden kellék benne van, ami ezekhez kell. Különböző témájú dobozokat készített, amik nagy sikernek örvendenek a mai napig.


„Tulajdonképpen itt kezdtem el foglalkozni ezzel a vonallal, hogy a gyerekek kreativitását valamilyen módon fejleszteni, visszahozni, és hogy ez az életükben milyen szerepet játszik.”

Ez az út vezetett oda, hogy két éve létrehozták az Inspikid-et, ami már kiterjesztette a kreatív alkotást kreatív gondolkodás témakörévé, ez egy klubrendszer, ami fejleszti a gyerekek kreatív gondolkodását. Itt található alkotás, meseírás, közös szülő-gyerek kreatív feladatok, tehát több oldalról igyekszik megközelíteni a témakört. Célja a jövőben, hogy még komplexebb legyen a program, amivel gyökeresen megváltoztathatja a felhasználók életét.


Úgy látja a gyerekek nagyon eltávolodnak a szüleiktől, az online térben léteznek leginkább, és fontos képességeket veszítenek el ezzel. Ezt szeretné visszafordítani, hogy újra kapcsolódjanak a szülőkkel, visszaszerezzék képességeiket, nőjön a kreativitásuk és ezáltal egészséges felnőttek legyenek.



Tanácsok szülőknek


Anita szerint a szülők, amikor beadják a gyermekeiket az oktatási intézményekbe van bennük egyfajta megkönnyebbülés, hogy onnantól nem csak rajtuk múlik a gyerekek nevelése, hanem az intézmények átveszik a feladat egy részét. De sajnos az oktatási rendszerek nem a mai kornak megfelelő kompetenciákat fejlesztik, ezért nem szabad elengedni a kezüket ilyen mértékben, hanem továbbra is kell megfelelő minőségű időt tölteni együtt és a gyermek megfelelő fejlődéséről gondoskodni.


Anita azt tapasztalta egy webinár során, amin gyerekek és szülők vettek részt, hogy sok mindent nem tudnak egymásról. Olyan jellegű kérdésekre nem tudják a választ, hogy mi a másik kedvenc platformja vagy mit szeret nézni az interneten, tudják e hogy a másik milyen sorozatot (influenszert, youtubert) néz. 5 darab ilyen jellegű kérdést tett fel, amiből csak 1-2 kérdésre tudták a választ, tehát a másikról sok mindent nem tudnak.


„Az online világról már nem lehet, tehát az hogy ne legyen a gyerekeink életének a része szerintem ezt nem lehet elérni, irreális kérés, meg élethelyzet.”

A szülőnek hatalmas „luxus”, hogy ne ismerje a gyerek életének ezt a részét, az érdeklődéséi körét.


„Ha nem tudunk a gyerek fél érdeklődési köréről, hát akkor nem ismerjük a gyerekünket.”

Anita azt javasolja a szülőknek, hogy kezdjenek el beszélgetni, tudják meg, hogy mit néz a gyermekük, ismerjék meg az érdeklődési körüket. Arra kell megtanítani a gyerekeket, hogy hogyan fordítsa az előnyére az internet használatát, annak információit, tartalmait.



Kreatív marketing vállalkozás


Anita az általa felépített brandből, vállalkozásból és annak népszerűsítéséből adódó tapasztalatait igyekezett felhasználni és ezáltal másoknak is segít saját személyes márkájuk építésében. Pár éve már cégeknek is segít személyes márkájukat az online felületen felépíteni, megmutatni, és rendszerbe foglalni.


Tanácsadásuk is van, ahol az ügyfélnek megmondják hogy hol és hogyan érdemes jelen lenni, milyen gyakorisággal, milyen rendszereséggel, milyen struktúrával építsék.


„Hogy lehet a leghatékonyabban, a legoptimálisabban a tartalmakat úgynevezett tartalomfelhő koncepcióban előállítani és közzé tenni.”

A tanácsadás mellett van, akinek a kivitelezésben is segítenek, tehát az online kommunikációját menedzselik cégeknek, illetve van akinek a személyes márkáját is építik olyan felületen, ahol az ügyfél céljának a legmegfelelőbb.


„Ez csak akkor lehet hasznos, ha ez a cél rész ez pontosan és legalább 3-5 éves távlatban meg van határozva, mert nem egyik napról a másikra lehet már bármit felépíteni a neten.”


Mentorok, coachok


„Szerintem fontos, hogy legyenek az embernek példaképei.”

Anita egy podcastben azt hallotta, amivel egyet is ért, hogy az embernek 2 mentorra van szüksége. Az egyik a következő 1-2 évre koncentrál, hogy ebben az időben hogy tud előre haladni, a másik az a 20 éves céljaiban segíti, hogy tisztán lásson.


Fontosnak tartja, hogy akár mentoroktól, coachoktól, vagy közeli emberektől, aki minket megszólít, attól tanuljunk, meghallgassuk.


Anita sokszor az aktuális céljainak megfelelő könyvet olvas, és ilyenkor az író is egy kicsit a mentorává válik. Egy-egy tanács vagy módszer, ami a könyvekben szerepel hatalmas előrelépést jelenthet, és új dimenziókat nyithat meg előttünk.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page