top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa Karolinai Magyar Csoport

Frissítve: máj. 11.

A csoport töténete, Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa Amerikába való kikerülése, vállalkozói tapasztalataik, profit a nonprofit vállalkozásból


1/5 >>


Karolinai Magyar Csoport


A Karolinai Magyar Csoport egy nonprofit szervezet, amely az Észak- és Dél-Karolinában, valamint a környező államokban élő magyarokat összehozza, tagjai szeretnék megőrizni és ápolni a magyar identitást és kultúrörökséget. A szervezetük számos programot szervez, többek között családi táborokat és ünnepeket, amelyekkel támogatják és összefogják a helyi magyarságot.


A csoport története egészen 1990-ig nyúlik vissza, amikor is néhány magyar származású ember összegyűlt, hogy megalapítsa az egyesületet. Azóta a csoport folyamatosan növekszik, és egyre több tagja van.


Az egyesület számos tevékenységet szervez, amelyek segítenek a tagoknak megismerni és megőrizni a magyar kultúrát és hagyományokat. Ez magában foglalja a hagyományos magyar ünnepek megünneplését, mint például a karácsony vagy a húsvét, valamint a magyar történelemről és kultúráról szóló előadásokat és filmvetítéseket.


Az egyesület tagjai között találhatók magyar származású amerikaiak, valamint frissen érkezett bevándorlók is, akiknek segítenek az integrációban és az új életük felépítésében. Az egyesület tagjai számára a Karolinai Magyar Csoport nem csak egy közösség, hanem egy második család is. Az egyesület elnökei Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa, akikről lentebb és a későbbi cikkekben szó esik.


Hogyan kerültek ki Amerikába?


Dr. Trunkos Judit


Dr. Trunkos Judit a Karolinai Magyar Csoport elnöke, aki sport ösztöndíjjal érkezett Amerikába, hogy teniszezzen. Dél-Karolinában játszott a 90-es években, majd tovább tanult. Később csatlakozott a Karolinai Magyar Csoporthoz.


„Nagyon sokan azért kerülünk bele ezekbe a szervezetekbe, mert gyerekünk születik és szeretnénk a magyarságukat megőrizni.” (Judit)

Kozma Zsuzsa


Kozma Zsuzsi közel 20 évvel ezelőtt költözött az Egyesült Államokba a férjét követve, ahol szociológusként végzett, tovább tanult és egyetemen tanított. 2015-ben költöztek Dél-Karolinába, és 2016 óta segíti a Karolinai Magyar Csoportot PR és kommunikációs menedzserként. Azóta az Online Magyar Iskola igazgatóhelyettese és a Karolinai Magyar Egyház presbitere.


„A cél, mint Juditnak és mindannyiunknak, hogy tovább vigyük a magyar kultúrát és örökséget, és mindig is erre törekedtünk az Amerikai ittlétünk alatt.” (Zsuzsi)


Vállalkozói tapasztalaok


Juditnak és a férjének van egy „könnyedebb” vállalkozása, ezért rendelkezett már korábban is némi információval, hogy hol kell intézkedni akár a vállalkozással, adózással kapcsolatban. Volt elképzelése róla, hogy hogyan adózik egy nonprofit vállalkozás, milyen fajta cégek vannak és hogyan kell megkeresni az ügyvédeket, hogy megírják a csoport szabályait.


„Ez abban nekem segített, hogy nem féltem tőle.” (Judit)

A csoporton belül igyekeznek jól szétosztani a feladatokat, hogy mindenki olyan tevékenységeket végezzen, ami szívesen csinál, tudja is csinálni, vagy be mer vállalni. Jelenleg 5-en vannak a vezetőségben, de mindig jönnek újabb emberek, akik szívesen segítenek.


Zsuzsának nem volt korábbról vállalkozói tapasztalata, ez az első ilyen szervezet, amiből rengeteget tanul. Ennek okán a jelenlegi csoportból indítottak még egy nonprofit szervezetet. Nagyon szeret szervezni, embereket összehozni, információt cserélni, ezért az ő feladatai közé tartozik a PR, a kommunikáció, az események szervezése és az új emberek bevonzása a csoportba.


„Ez egy ilyen tanulási folyamat, ugródeszka bátorítás volt.” (Zsuzsi)


Nonprofit szervezet és a profit


A nonprofit szervezet olyan jogi entitás, amely nem azért jött létre, hogy nyereséget termeljen, hanem hogy egy vagy több társadalmi, kulturális, oktatási, vallási vagy egyéb célt szolgáljon.


„Mint ahogy a definíció is kínálja nem profitot próbálunk termelni, hanem nullára kihozni a rendezvényeinket, ami sikerül.” (Judit)

Azok a nagyobb összegek, amiket ki kell fizetni előre (zenész, helyszínbérlés, vendég utaztatása) azok okozhatnak problémát, de éppen ezért pályázatokra is jelentkeznek. Továbbá úgy oldják meg a költségvetést, hogy egész évre előre betervezik a programokat és annyit költenek csupán amennyi rendelkezésre áll.


„Azért nincs olyan problémánk, hogy többet költünk, mint amennyi pénzünk van, tehát kihozzuk nullára.” (Judit)

Mivel Amerikáról beszélünk azt is figyelembe kell venni, hogy a nonprofitok 50.000 dollár alatt adómentesek.

Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa Karolinai Magyar Csoport

  2. Karolinai Magyar Csoport: együttműködés, alapítás, ideológia

  3. Karolinai Magyar Csoport: fiatalok bevonzása, kihívások

  4. Karolinai Magyar Csoport: fejlődés, tanácsok, tagdíj

  5. Villámkérdések: Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page