top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Karolinai Magyar Csoport: fejlődés, tanácsok, tagdíj

Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa elmesélik milyen a kapcsolatuk a vállalkozókkal, más szervezetekkel hogyan működnek együtt, milyen a viszonyuk velük, tanácsok szervezetek letrehozóinak, hogyan határozták meg a tagsági díjat


<< 4/5 >>


Kapcsolat a vállalkozókkal


Nem jellemző, hogy vállalkozással kapcsolatban keressék meg őket. Viszont szívesen dolgoznak együtt magyar vállalkozókkal, használják az ő szolgáltatásaikat, például az Online Magyar Iskola weboldalát is magyar cég építette.


„Szóval együttműködünk velük, de ők már hamarabb voltak, mint mi.” (Zsuzsa)

Teljesen más témákkal keresik meg őket a kiérkező magyarok, például hol lehet jogosítványt beszerezni, hol lehet jó kenyeret kapni, ügyintézéssel, fordítással kapcsolatban.



Fejlődés, más szervezetek megfigyelése


Régebben volt egy konferencia a HATOG (The Hungarian Americans Together) szervezésében, amelyen Judit részt vett körülbelül 15 évvel ezelőtt és itt jött rá, hogy vannak magyar szervezetek Amerikában. Azóta rendszeresen részt vesznek ilyen jellegű összejöveteleken. A nagykövetség is szokott szervezni Diaszpóra értekezleteket Washingtonban, amin a Csoport tagjai részt szoktak venni.


Az ilyen eseményekre úgy szoktak tekinteni, mint egy fórumra, ahol mindenki elmondja, hogy milyen nehézségekkel szembesül, milyen megoldásokat alkalmaz a saját szervezetében. Ezáltal a szervezetek vezetői tudnak egymástól tanulni, és láthatják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Persze ez nem jelenti azt feltétlen, hogy ami az egyiknek működik az működik a másiknak is, de tapasztalatok cseréjére nagyszerű lehetőség.


„Halljuk az ő problémáikat és megbeszéljük, és nagyon sokat lehet tanulni egymástól.” (Judit)

„Nagyon hamar rájövünk, hogy ugyanazokkal a problémákkal küszködünk és akkor így összedugjuk a fejünket, hogy nektek milyen megoldás működött.” (Judit)

Tulajdonképpen itt nem konkurensei egymásnak a szervezetek, hanem mindenkinek jó, ha egymást segítik a problémák megoldásában, itt a kollaborációra van szükség.



Tanácsok azoknak, akik hasonló szervezetet hoznának létre


„Ne féljen, ne ijedjen meg…egy kis csoport ember egy óriási hullámot tud képezni, hogyha bennük van a lelkesedés…legyenek kreatívak és tényleg tegyenek, csak menjenek, csinálják, ne álljanak meg, mert ennek a gyümölcse kifizetődik.” (Zsuzsi)

„Ez semmiképpen nem pénzkeresésről szól, tehát ne ez legyen az alap indok vagy motiváció, hogy ezzel de jó pénzt fogunk keresni…a gyümölcs az bármi, amit az ember értékel, például az hogy a gyerekek megkóstolnak új magyar ételeket, vagy új magyar zenét hallanak, vagy barátokat szereznek…ezek itt az eredmények.” (Judit)


Tagsági díj meghatározása


Az előző generáció nem írt elő tagsági díjat, annyiból gazdálkodtak amennyivel az emberek hozzájárultak a Csoporthoz. Az emberek hozzáállása nagyon vegyes volt, volt aki nem adott semmit, volt aki észre sem vette, hogy lehetne, volt aki adakozott. A mostani generáció vetette fel, hogy szükség volna a tagdíjra, mert amikor elkezdenek szervezni rendezvényeket, főként a nagyobbakat, mint a Húsvéti Tábor, ki kell fizetni előlegeket, szükség lenne a pénzre.


Nagyon sokáig vitatták a témát, amíg meghatároztak egy alapdíjat, ami 20 dollár egy évre egy családnak, egy főre pedig csak 10 dollár évente.


„Ami inkább jelképes, de sok kicsi sokra megy és nekünk segít.” (Zsuzsi)

Zsuzsa szerint a kulturális programokért az emberek nem szeretnek fizetni, ezt nem tekintik olyan értékesnek, hogy költsenek rá. Ezért nagyon nehéz meghatározni mi az a tagsági díj, amit el lehet kérni és kifizetnek, és nem fordulnak el a közösségtől.


Azzal szituációval is számolni kell, hogy vannak olyan emberek, akik csak egy rendezvényen vesznek részt egy évben, és nem fogják ellenőrizni egy eseményen, hogy aki részt vesz rajta be fizette e az alapdíjat.


„Biztos vagyok benne, hogy ez majd nőni fog, nem nagyon fog nőni, mert nem az a célunk, hogy elriasszuk az embereket, hanem az, hogy jöjjenek.” (Judit)

Előfordul olyan is, hogy valaki észreveszi a tagok munkáját és azt, hogy mennyi mindennel készültek a gyerekeknek kézműves feladatokhoz, és önként szeretne adományozni. Természetesen ezt örömmel fogadják és beteszik a szervezet kasszájába.


„Mi így oldottuk meg, hogy alacsony tagság és ezen felül lehet adományozni minden egyes rendezvényen.” (Judit)




Olvass tovább!



További cikkek a témában:


bottom of page