top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Karolinai Magyar Csoport: fiatalok bevonzása, kihívások

Dr. Trunkos Judit és Kozma Zsuzsa elmondják hogyan vonzák be a fiatalokat és hogyan veszik rá őket az önkéntességre, milyen kihívásokkal néznek szembe a szervezet működtetésével kapcsolatban


<< 3/5 >>


Hogyan lehet bevonzani a mai tiniket?


Zsuzsa értékes tapasztalatokkal rendelkezik, mivel a saját tinédzser gyermekei révén felismerte, hogy milyen fontos szerepet játszik a korosztályos baráti közösség megléte.


Az ilyen társaságban a hasonló korú fiatalok könnyebben összebarátkoznak, és az együtt töltött idő motiváló erővel bír. A gyerekeknek van lehetősége magyar gyerekekkel barátságot kötni, később egymással tudnak beszélni az interneten, és törekszenek arra, hogy egy-egy rendezvény kapcsán ugyanott szálljanak meg, hogy tudjanak beszélgetni egymással a családok.


„Találtak hasonló tiniket és összefognak, és már ők nem anya miatt jönnek, vagy apa miatt, vagy a többiek miatt, hanem azért, hogy találkozzanak velük.” (Zsuzsi)

Lehet, hogy nem beszélnek tökéletesen magyarul, de igyekeznek és a környezet által magukba szívják az információkat. Feladatokat is kapnak a rendezvények kapcsán a gyerekeket, ezáltal érezhetik a felelősséget, és együtt a többiekkel tudják megoldani azokat. Zsuzsa hisz benne, hogy folyamatosan épül bennük tudat alatt az információ és látja a gyerekein, hogy egyre fontosabb nekik a magyarságuk.


A Karolinai Magyar Csoportnak az oktatás is a céljai között szerepelt kezdetektől fogva, és ezért is jött létre az Online Magyar Iskola, hogy a gyerekek tudjanak hol tanulni az anyanyelvükön. Az alapítók saját gyerekeik számára hozták létre ezt az iskolát és így nőtt ki a nonprofit szervezetből egy másik nonprofit szervezet, és ma már 250 diákjuk van a világ minden részéről.


Nem hagyjuk, hogy a magyar nyelv elvésszen. Ez egy nagyon fontos lépés, mert nekik, ők itt születtek, a természetes az lenne, hogy angolul beszélnek. Tehát az nagy dolog, hogy magyarul leírja, hogy köszönöm.” (Judit)

Érdekes tényező, hogy a Karolinai Magyar Csoport vezetői általában a felsőoktatáshoz kötődnek, tehát tanárokból lesznek a szervezet vezetői.



Fiatalok önkéntességre buzdítása


A folyamat a fontos, hogy már kiskoruktól fogva viszik magukkal a gyerekeket, ők barátokat szereznek és utána szívesen mennek a következő eseményekre. Később pedig, ahogy felnőnek már ők maguk szeretnének eseményeket szervezni, hogy találkozzanak a barátokkal.


Judit szerint a fiatalok legjobban a példamutatás révén tanulnak, például amikor egy költözés után karácsonyi rendezvényt szerveznek. Ezzel mintaként állnak elő a gyerekek előtt, és bemutatják számukra, milyen tevékenységeket érdemes folytatniuk és milyen viselkedést érdemes tanúsítaniuk.


Zsuzsi hisz benne, hogy nem csak a vezetőség gyerekeinek kell tovább vinni a szervezet működését később, hanem sok-sok gyerekben felkeltik az igényt az ilyenfajta programok és kapcsolatok, valamint a származásuk szerinti kultúra iránt.


„Egy jó 500 magot legalább elültetünk, abból egy pár biztos, hogy ki fog kelni, már csak a számok alapján, aki ezt vinni fogja.” (Zsuzsi)

A vezetőségben pont azért van fiatalabb tag is, hogy képviselje a korosztályát és olyan programok is bekerüljenek a repertoárba, amik azt a generációt bevonzák.



Kihívások a szervezet működtetésében


Az első kihívások között a pályázatok megírása szerepelt. Amikor Judit csatlakozott 2017-ben, akkor jöttek képbe a pályázati lehetőségek. Akkor ezt úgy oldották meg, hogy esténként összegyűltek online 5-10 fő és együtt dolgoztak rajta, mert még nem volt tapasztalatuk ezen a téren.


„Különösen az első, a legelső volt nehéz. Most már tudjuk, hogy hogy néznek ki a pályázatok, de bejutni a rendszerbe, magyarul, magyar ékezeteket használni…de ezeket mind megoldottuk, kiosztottuk a szerepeket és megírtuk a pályázatokat.” (Judit)

A következő kihívás a covid időszaka volt, amikor nem lehetett rendezvényeket szervezni, ki kellett találni, hogy mit csináljanak annak érdekében, hogy ne veszítsék el a tagokat. A korlátozások megszűnése után pedig a volt a nagy feladat, hogy mozgósítani kellett azokat az embereket, akik addig inaktívak voltak.


„Szerintem fél évente mindig van egy nagy fejtörés, amikor összeülünk, amikor megbeszéljük a programjainkat is, hogy milyen kihívásokkal fogunk szembesülni…hogyan fogjuk megoldani.” (Zsuzsi)




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page