top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Hasznos ötletek vállalkozás indításához

Frissítve: 2023. ápr. 6.

Vida Ágnes megosztja néhány hasznos ötletét a vállalkozásunk indításához marketing és partnerek szempontjából


<< 3/5 >>



Mit javasol egy kezdő vállalkozónak marketing szempontjából?


Ez nagyon függ a célcsoporttól is:


  • kisebb célcsoport (kis cégek nekik esetleg nagyobb értékű terméket lehet eladni)

  • lakossági célpiac (nagyobb piac, de esetleg alacsonyabb értékú termékek)

Érdemes kiindulni a tartalom marketingtől főleg, ha nincs vagy kicsi a keret hirdetésre.


Ezután a célpiacnak megfelelő felületet kell kiválasztani (vállalkozók esetén pl.: Linkedin, lakosság esetén pl.: közösségi média felületek).


A mai napig érdemes a blogírást választani, mert megfelelő tartalom esetén a googleből elkezdenek megtalálni a potenciális vásárlók.


„Azt kell tudni a tartalommarketingről, hogy melós.”

Az általunk beletett energia, idő, kreativitás jelenti a tőkét. Tulajdonképpen ez a befektetés tárgya.


Jellemző erre a tartalomgyártási formára, hogy az elején lassan indul el, több idő kell neki, de utána egyre többen találnak meg.



Az Instagram is jó lehetőség, mert sokkal gyorsabban lehet követőket szerezni hirdetés nélkül az ajánlók és a hashtagek segítségével. Illetve ha ráérzünk a megfelelő formátumra vagy témára, akkor oda tud minket sorolni népszerű tartalmak mellé, és gyorsan feldobálja a tartalmakat az ajánlóban.


A Facebookra ezek nem jellemzőek. Vida Ágnes általában nem szokta a Facebookot javasolni vállalkozás indításához marketing platformnak. Kivéve ha van már meglévő kapcsolatrendszer, ahonnan át lehet irányítani az embereket.


Mindezek mellé nagyon hasznos és költséghatékony lehet az elején, ha van emailmarketingünk.


„Az ingyenes tartalmakból át lehet az embereket terelni az emailre és ott viszont nagyon hatékonyan lehet értékesíteni, reklámozni, kapcsolatot építeni.”



Miért nem fognak össze a vállalkozók egymással manapság?


A vállalkozás indításánál sokat segíthet, ha elkezdünk partnereket keresni a marketinghez. Ebben az esetben nem feltétlen az influenszerek a fő cél.


Érdemes olyan embereket keresni, akiknek például hasonló a célközönsége csak más termék kapcsán, vagy nagyon aktív a saját platformján annak ellenére, hogy még nincs sok követője. Velük össze lehet fogni és pénz nélkül is lehet szervezni közös nyereményjátékokat, ajándékokat adhatunk egymás követőinek, teszttermékeket küldhetünk.



Folyamatosan érdemes ilyen együttműködéseket, partnereket keresni, akár minden hónapban egy újabbat, mert így épülhet az innen származó figyelem, követő tábor és ismertség.



Ne féljünk partnereskedni más cégekkel!


Nem feltétlen kell egyből egy nagy céggel összeállni, lehet kicsiben kezdeni kis és közepes méretű vállalkozásokkal. Pár kisebb partnerrel meg lehet beszélni, hogy megosztjátok egymás posztjait bizonyos időközönként, vagy lehet egymással interjút készíteni. Ezek nagy segítségek lehetnek az indulásnál és nem igényelnek pénz befektetést.


„Ez arra is jó, ha rákeresnek az emberek Googleben a tartalmamra, akkor nem az látszik, hogy csak magamról írok, hanem mások is írnak rólam, vagy én is írtam már máshova. Több helyről lehet megtalálni.”



Hogyan különböztessük meg a termékeinket a konkurenciáétól?


Ez még talán a tervezés rész, hogy hova pozícionáljuk magunkat. Persze ez nem a végleges ezen még bőven lehet dolgozni.


Ki kell találni melyik az a pontos célcsoport, akinek a problémáját megoldjuk. Vagy egy konkrét problémát oldunk meg és annak a célcsoportját közelítjük meg.


Jó példa az egyedi termékre, ha mobil szolgáltatást üzemeltetünk. Ez lehet akár kozmetikus, fodrász, műkörmös, szendvics árus, street foodos stb. esetén. Ez annyit jelent, hogy házhoz megyünk, vagy át tudjuk helyezni a tevékenység helyét könnyedén egy furgon segítségével.


Példa: Egy nagy irodaház mellet tudunk kozmetikus szolgáltatást nyújtani munka előtt, után, közben szünetekben minden ott dolgozónak.




Hogyan add ki a kezedből a munkát anélkül, hogy ellopnák az ötleted?


„Mindenki attól fél, hogy ellopják a vállalkozás ötletét. Láttam olyat, akihez elmentek tanulni, jól megtanulták, aztán csináltak egy ugyanolyan vállalkozást.”

Jogilag és szervezésügyileg is tudunk arra törekedni, hogy ne tudják teljes mértékben eltulajdonítani az ötletünket.


Például csak részfeladatokat bízunk egyes személyekre. Ennek következtében nincs rajtunk kívül olyan ember, aki teljes mértékben átlátja a vállalkozást.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page