top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Hogyan érdemes céget alapítani?

Frissítve: 2023. ápr. 6.

Néhány téma, melyet érdemes átgondolnod a vállalkozásod megalapítása előtt Vida Ágnes szemszögéből


<< 2/5 >>



Mi alapján kezdjen el valaki vállalkozni és hogy találja meg a saját útját?


„A legtöbb esetben objektív megoldásokat próbálunk keresni, de a válasz az mindig szubjektív dolog lesz.”

Nagyon változó, hogy honnan jön az ötlet: van akinél meglévő szaktudásból, vagy hobbiból.



Lehetőségek:


1. Segít, ha elkezdjük a piackutatást, akkor derül ki, hogy egy ötletre szükség van e, kell e a piacra, illetve milyen formában megvalósítható, mi az igény.


2. Teszteljük, hogy működik e. (pl.: kézműveseknél piacra dobja a terméket, elad pár darabot és megnézi, hogy működik e)


Van egy önismereti része a vállalkozás indításnak. Nem érdemes olyan dologba belekezdeni, ami nagyon távol áll tőlünk. Ez jellemző az eladásra is, nem mindenkinek ugyanaz az értékesítési forma az erőssége (személyesen, online).



Cégalapításnál előbb találd meg mi áll hozzád közel!


Van, aki írni szeret van, aki pedig inkább videót készít, mindenkihez más tevékenység áll közel. Az a fontos, hogy megtaláljuk azt, hogy hozzánk mi áll közel és ez alapján alapítsunk céget.



A blogírás egy nagyon jó lehetőség, még mielőtt céget alapítanánk, ugyanis ameddig nem adsz el termékeket nem is kell a vállalkozást létrehozni.


Lehetnek még a termék értékesítéskor is átmeneti időszakok például adószámos magánszemélyként, vagy a használtcikkel való kereskedés esetén viszonylag magas az összeghatár, míg legálisan végezhető cég nélkül.


Mellékállású vállalkozóként is vannak könnyítések az adózás tekintetében.


„Csak a bevétel után adózunk, ha nincs bevétel nem kell adózni.”

Érdemes egy előkészítő időszakot tartani kutatásra, tervezésre, piac tesztelésre.



A cégünk elején a termékre fokuszáljunk vagy a marketingre inkább?



Hozzuk létre először az első terméket/szolgáltatást, találjuk ki, hogy mik a keretei. Kezdjük el eladni, és utána ki lehet találni a marketingből, hogy működik e.


„Szerintem a marketin egyben a termékfejlesztés is.”

Az eladás során derül ki, hogy mire van még szükség a termékkel kapcsolatban. Ettől jobb termékek jönnek létre, vagy ez adja az ötletet az új termékekhez.


Nem kell mindent elsőre tökéletesen megcsinálni, tesztelni kell az ötleteket és ezután folyamatosan lehet fejleszteni a termékeket.


„A vállalkozásnál legyen egy termék, amit el tudok adni, utána jön a többi.”



Nem mindenkinek való a skálázás!


Csábító lehet az állandó növekedés, a cég gyarapítása, de nem minden esetben kifizetődő ez. Van, aki túl terhesnek, túl monotonnak érezheti a rengeteg többletmunkát, vagy egyszerűen csak elvész a kreativitása a rengeteg feladat között.


Vannak olyan emberek, akik bizonyos szintig élvezik a munkát, az egyes feladatokat, a túl sok munka vagy a nagy cég egyes feladatai pedig már nem teszik boldoggá.


„Mindenki megtalálhatja, hogy mi az, amiben Ő jól érzi magát.”

Fontos, hogy mindenki megismerje az erősségeit és arra építse a vállalkozását. Nem mindenkinek való, hogy vezető legyen, ugyanakkor valakinek meg nagyon is fekszik ez a pozíció és hatalmas céget épít, mert élvezi az irányítást.



Fontos hogy egy cég több lábon álljon?


Mindig muszáj tovább fejlődni minden cégnek. Nem lehet a csúcson megállni és „leülni”, tovább kell haladni, tovább kell fejlődni és újabb csúcsokat elérni, mert az összes többi ember is fel fog érni oda és akkor már bőven lesz konkurencia.



Mentor vagy coach


„Szerintem mindenkinek más ponton lehet szüksége mentorra, valakinek a kezdeteknél, van akinek pedig elakadásnál, estleg kiégés esetén van szüksége rá.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page