top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Limbacher Tivadar: ötlet, üzleti modell, színházak hozzájárulása, skálázás

Limbacher Tivadar elmeséli honnan ered a Ma Este Szinház vállalkozás ötlete, hogyan kell elképzelni az üzleti modellt, a színházak hogy viszonyultak az ötlethez, érdemes e skálázni a céget


<< 2/4 >>


Ma Este Színház ötlete


Tulajdonképpen az első vállalkozás, amit Tivadar alapított egy befektető segítségével az Magyarország első piaci alapon működő eye traking laborja volt. Ez 2009 táján volt, amikor kezdett begyűrűzni a 2008-as válság, és a cég alapvetően a piaci szereplőket célozta meg, illetve alacsony marketing költségvetés állt rendelkezésre, ezért nem jellemezték túl nagy sikerek.


Izgalmas kutatásokat végeztek, például az RTL-el együtt dolgozva vizsgálták, hogy adott műsorban (Valóvilág), milyen reklámozási módszer hatékonyabb, a reklámblokk vagy ha a műsoron belül kihelyezik az asztalra a terméket (pl.: üdítő doboz). Számos kutatást végeztek, de Tivadar szerint még többet kellett volna, mert nem volt nyereséges a működés.


„Másfél év után hát azt láttam, hogy valószínűleg ennek nem most van itt az ideje.”

Tivadar és barátja Szabadkai Attila elhatározták, hogy vállalkozást kéne indítani, de sem ötletük, sem tapasztalatuk, sem pedig pénzük nem volt. Az ötlet úgy született meg, hogy Tivadar felhívta Attilát egy reggelen és mondta neki, hogy találkozzanak este, vigyenek egy-egy üveg bort és mellé 3-3 vállalkozási ötletet, amiből kiválasztanak egyet és azt mindenképpen megvalósítják.


„De abból a 6 ötletből egyet kiválasztunk és mindenképpen megcsináljuk, ha sikerül sikerül, ha nem, nem várunk tovább a tökéletes csillagzatra, nem várunk arra, hogy legyen pénzünk, vagy időnk, vagy tökéletes ötlet, mert valószínűleg olyan úgyse lesz sose.”

A 6 ötletből az egyik, Tivadar ötlete volt a Ma Este Színház, melynek háttértörténete is van. Sosem vásárolt addig színházjegyet, de viszont édesanyjától kapott jeles napok alkalmából, és akkor el is ment és tetszett is neki. Azon gondolkodott, hogy miért van az, hogy valamit szeret csinálni, de mégsem csinálja, mi lehet ennek az oka.


„Szeretek színházba járni, de azért nem annyira, hogy mondjuk előre 2-3 hónapra megvegyek kvázi drága jegyet és ha mondjuk pont aznap este a barátaim mind összegyűlnek edzőterembe vagy italozás vagy valami, akkor azért inkább ott lennék.”

Innen jött a gondolat, hogy szívesen elmenne egy-egy előadásra spontán, aznap mikor kedve van. Persze a háttérinformációkkal ekkor még nem volt tisztában, hogy hány színház van, hogy lehetne jegyet venni, hogy lehetne a helyzetet megoldani.


„Arra gondoltam, hogy tök jó lenne, hogyha lehetne online last minute színházjegyet venni, ahol össze lenne gyűjtve és csak úgy spontán el lehetne menni színházba.”


Üzleti modell


„A Ma Este Színházat szerintem egy olyan összesen 100 ezer forintból alapítottuk, tehát pénzt ennél soha többet nem raktunk bele, minden egyéb a saját munkánk volt.”

Tulajdonképpen ez egy weboldal, ahol last minute lehet színházjegyeket vásárolni olcsóbban (50%+kezelési költség), ami azt jelenti, hogy korábban az előadás napján éjféltől, manapság pedig előző nap este 9 órától lehet megvenni azokat a jegyeket, amik nem kerültek értékesítésre a színház által, tehát megmaradtak.


12 évvel ezelőtt alapították a céget és azóta is működik. Indultak az ötletükkel egy startup versenyen is, amit nem nyertek meg, viszont rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, ami arra ösztönözte őket, hogy tovább folytassák a munkát.


2011. december 9-én lett elérhető a honlap, aznap négy jegyet adtak el, melyből egyet ők maguk vettek meg a rendszer ellenőrzése céljából. Nemrégiben pedig elérték az egymilliomodik eladott jegyet.


„Tehát több mint 1 millióan voltak velünk lifetime last minute színházban, évente ugye 120 ezer színházjeggyel.”

A vállalatuk organikusan növekedett az évek során, manapság már több mint 100 ezer felhasználójuk van. Számukra ez az üzlet megmaradt egy mellék tevékenységnek a mai napig, mivel a külpiacra lépéssel megpróbálkoztak, de olyan akadályokba ütköztek, ami miatt nem szerették volna azt az irány folytatni, illetve hazánkban nem adottak a lehetőségek a végtelen növekedéshez a piac mérete miatt.


„Nyilván a Ma Este Színház működik azóta is, de már lényegében magától működik.”


Színházak hozzájárulása


Első körben, amikor felkerestek több színházat is ugyanaz a probléma merült fel, a legtöbb színház attól tartott, hogy majd a weboldalon fogják megvenni a jegyeiket olcsóbban, amiből káruk származik. Tivadarék viszont azzal érveltek az oldal mellett, hogy olyan közönséget céloznak meg (fiatalokat), akik addig nem jártak színházba.


Abban az időszakban még csak a fiatalabb korosztály tudta igazán használni az internetet.


„Azok tudnak online vásárolni, akik nem járnak színházba.”

Végeztek egy kutatást is, melyben azt nézték meg, hogy hány darab jegyet nem értékesítettek a színházak az utolsó nap reggelén és este, itt az derült ki, hogy az utolsó napon szinte alig adnak el jegyeket, tehát a vállalkozásuk koncepciója megfelelő.


Érdemes e skálázni a céget?


Kétfelé indulhattak el a skálázást illetően, az egyik opció a vertikális terjeszkedés, ami azt jelentette volna, hogy Magyarországon többféle területen is árulnának last minute jegyeket (sport, masszázs, fodrász stb.), a másik lehetőség, hogy horizontálisan terjeszkednek, vagyis a világ több pontján lehet színházjegyeket vásárolni last minute (Bécs, Románia, Spanyolország, bárhol).


Amikor felmérték a piacot azt látták, hogy Romániában nagyobb lakosság mellett fele annyian járnak színházba, mint Magyarországon.


„Magyarországon van 13-14 vidéki városban partnerszínházunk a jegyeladásainknak a 98%-a Budapestről érkezik.”

Bécs tűnt hasonló városnak mint Budapest és el is kezdtek utánanézni, hogy hogyan lehetne megvalósítani azt, amit itthon sikerült. Hazánkban a technológiai háttér egyedi helyzetet teremt, mert van egy partnerük (interticketjegy.hu), akik megelőzték a korukat, és már nagyon hamar elkezdtek szolgáltatni a színházaknak egy elektronikus jegyrendszert, és tulajdonképpen a Ma Este Színház is ezen keresztül működik.


„Mi az elején gondolkodtunk, hogy csináljunk egy saját jegyrendszert vagy használjuk.”

Az együttműködés mellett döntöttek, hogy még inkább megkönnyítsék a színházak dolgát, hiszen nem elvárható tőlük, hogy feltegyék a szabad jegyeket a weboldalra és plusz munkát végezzenek, így a rendszer átviszi az adatokat és nincsen gondjuk rá.


„Ilyen egységes úgymond színházközi jegyrendszer nem nagyon van más piacon.”

Ez azt jelenti, hogy a külföldi terjeszkedés feltétele, hogy a honlapjuk IT hátterét teljesen át kellene alakítani ennek megfelelően, ami viszont kedvezne a vertikális terjeszkedésnek, hiszen az is működne a fejlesztésnek köszönhetően.


Végül a mellett döntöttek, hogy nem skálázzák a céget több okból kifolyólag, az egyik a tulajdonosi struktúra, ami időközben bővült egy befektetővel, ami nem eredményezett volna olyan mennyiségű profitot skálázás esetén, illetve nem is érezték az alapítók, hogy izgalmas lenne folytatni, és nem is szerettek volna főállásban ezzel foglalkozni.


Ezen okokból kifolyólag bővülés helyett maradt az eredeti elképzelés, ami ma is működik.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page