top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Limbacher Tivadar a Ma Este Színház és az Axon Labs alapítója

Frissítve: 2023. jún. 28.

Tudj meg többet Limbacher Tivadarról! Származás, életút, tanulmányok, első munkahely, vállalkozó a családban, motiváció a vállalkozáshoz


1/4 >>


Limbacher Tivadar


Limbacher Tivadar pályafutását Brüsszelben, az Európai Bizottságnál kezdte, mint kommunikációs tanácsadó. Hazatérve Budapestre, valósította meg ötleteit és vált igazi karrierjét kezdő sorozatvállalkozóvá, motivációs előadóvá és nonprofit mentorrá.


Az egyik legsikeresebb vállalkozása a 11 éve alapított Ma este Színház, egy last minute színházjegy weboldal, amely már több mint egymillió ember számára tette elérhetővé megfizethető áron a kulturális eseményeket.


Emellett szociálpszichológusként négy évvel ezelőtt létrehozta az Axon Labs kutatócéget, amely az eye tracking és más modern neurótudományi és bioszenzor technológiák hazai meghonosítására és összehangolására törekszik.


Tivadar nemcsak vállalkozásain keresztül tevékenykedik, hanem aktívan részt vesz nonprofit kezdeményezésekben is, mint a Mentorship társalapítója, amely ingyenes mentorálást nyújt fiatal vállalkozóknak. Továbbá gyakran szerepel főelőadóként konferenciákon és vendégelőadóként vezető egyetemeken.

Az eddigi eredményeiért számos elismerést és díjat kapott, beleértve az Év Fiatal Vállalkozója, Legjobb E-kereskedelmi Weboldal, Seedcamp, International Visitor Leadership Program (IVLP), Young Transatlantic Leaders Initiative, European Young Innovators Forum, Aspen Young Leaders Program és Aspen Ideas Festival Fellow 2023 díjakat.


Tivadar podcastjában izgalmas témákat boncolgat, amelyek közé tartozik a neurótudomány, technológia, vállalkozások és a modern kultúra helye is.



Származás, életút, tanulmányok, első munkahely


Tivadar Budapestről származik akár csak a családja és leginkább a nagy várossal van tapasztalata, a vidékkel nem igazán. Gyermekkorában űrhajós, majd feltaláló szeretett volna lenni, az utóbbi végig kísérte az életét.


„Rendesen alkalmazott én leginkább csak Brüsszelben voltam szerintem…nem éreztem annyira, hogy ez lenne az az út, amit nekem érdemes vagy kell követnem.”

A szociálpszichológia és az informatika érdekelte gimnazista korában és ennek megfelelően az ELTE szociológia szakot kezdte el az egyetemen, de nem teljesen azt kapta, amit várt. Az egyetem elkezdését követően érezte, hogy nem elegendő számára ez a szak és ezért keresztfélévben jelentkezett második szakra a nemzetközi tanulmányokra, ami akkor az egyik legnehezebb szak volt. Később ösztöndíjjal Amerikában folytatta tanulmányait business, menedzsment szakirányon.


Iskolai tanulmányait követően úgy vélte, hogy a nemzetközi tanulmányokat és a szociológiát ötvözve Brüsszelben az Európai Bizottságban próbál szerencsét. Itt a belső kommunikációval és a szervezetfejlesztéssel foglalkozott.


„Ennek ellenére azért csak azt éreztem, hogy persze hasznos, meg jó, meg jó dolgokat csinálunk, de mégis egy 45 ezres gépezetnek vagy szervezetnek kisebb fogaskereke vagyok.”

Ezért viszonylag rövid időn belül hazaköltözött Magyarországra, mert tartott attól, hogy az ott emlegetett „arany kalitka” beszippantja és évekre ott ragad. Azért is „arany kalitka”, mert jó a munka, jók a munkakörülmények, értelmes tevékenységeket végeznek és viszonylag jó fizetést kapnak, de van az embereknek hiányérzete, amit nem vesznek figyelembe és ott maradnak továbbra is.


„Nyilván itthon nem volt Budapesten se munkám, se ötletem, de éreztem, hogy legalább egy esélyt kéne annak adni, hogy valósítsam meg a saját ötleteimet vagy nézzük meg egyáltalán, hogy mit tud ez a másik út is és utána még esetleg dönthetek úgy, hogy visszamegyek.”


Vállalkozó a családban, motiváció a vállalkozáshoz


Közeli hozzátartozói között nem volt, aki példaként szolgálhatott volna a vállalkozó úton. A szülei közalkalmazottak, köztisztviselők voltak, a barátai pedig az iskolák elvégzése után multikhoz mentek dolgozni.


„Én nem is ismertem igazából senkit, aki vállalkozó lett volna.”

A motivációja arra, hogy vállalkozóvá váljon az volt, hogy szeretett volna létrehozni valamit, ami a saját ötlete, ami fontos számára, amit a magáénak érez, olyasmit, amire van befolyása, aminél egyértelmű a teljesítmény és az eredmény összefüggése.


Nem tartja magát olyan motiváltnak a munkában, hogy több energiát bele tegyen, mint amennyit szükséges, ezért is motiváló számára a vállalkozó lét, mert ott rajta múlik, az ő erőfeszítésein, teljesítményén, hogy hogyan alakul a cég.


Kétféle vállalkozás figyelhető meg az életében, az egyik a színházjegyek last minute értékesítése, a másik pedig egy kutató cég, melyben az eye tracking-el (szemmozgás követéssel) foglalkoznak.


„A szemmozgásunkat ilyen noninvazívan lehet rögzíteni ezred másodpercre és pixel pontosan, és később ezt elemezni, akkoriban pláne ez még nagyon új és érdekes terület volt, úgy hogy ebben számomra minden vonzó volt.”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page