top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Az árképzés és a nyereség fontossága

Frissítve: 2023. ápr. 18.

Csehil Ádám szerint nagyon fontos egy terméknek a megfelelő árazása, hogy tartalmazza a termék és a vállalkozás összes költségét, a megfelelő nyereség érdekében.


<< 2/5 >>


Mire figyeljen egy cég egy termék árazásánál?


Mindig lehet egy kis dolgot javítani a vállalkozás működésében pl.: beszerzési árak, munkaidő beosztás, árazás, stratégia. Minden, ami több eredményt produkál.


Az árképzés problémás sok helyen akár még nagyobb vállalkozásoknál is, és iszonyú sok pénz elcsúszik ott, hogy egyszerűen az árba valamit nem építenek be a cégek.


Sok esetben nincs normális átgondolt árkalkuláció és nagyon sok pénz elúszik ott, hogy azt hiszik a vállalkozók, hogy van 10-20% nyereség beépítve az árakba. Közben meg a valóság az, hogy nincs csak 5 %.

Ezért nagyon fontos minden kis apró tényezőt beépíteni az árba, hogy az valóban tartalmazza a megfelelő mennyiségű profitot.


Ez a kérdés egyrészről bonyolult, másrészről pedig egyszerű, hiszen a „nap végén” azt kell tudnod, hogy mennyit adtál el és mennyibe került a klienst megszerezned magadnak hirdetés vagy pr útján.


"Szeretem ezt leegyszerűsíteni, meg józan paraszti ésszel látni azt, hogy bevételek és költségek vannak és a kettő különbözeteként megkapjuk az eredményt, innentől kezdve azzal kell foglalkoznunk, hogy a bevételeket növeljük, a költségeket pedig szinten tartsuk vagy optimalizáljuk, csökkentsük."

A bevételeket növelhetjük pl.: termékfejlesztéssel, marketinggel. A költségeket pedig folyamatosan lehet optimalizálni azzal, hogy hatékonyabbak vagyunk. Tehát a nyereség növelésének rengeteg módja van.



Árképzés módja


El kell különíteni két tényezőt!

  • termék költségeit: maga a termék, csomagolás, szállítás, marketing

  • vállalkozás költségeit: adók, működés

A termék költségeiből adódik a önköltség, az a minimum ár, ami alá menve veszteséges az üzlet. Kell egy vetítési alap, hogy a működési költségeket (vállalkozás költségei) rávetítsd az egységnyi termékre. Sok esetben a vetítési alap a munkaidő, a kapacitás, ez egyszemélyes és több fős vállalkozásra is érvényes. Ezek összeadásával kapjuk meg a teljes önköltségi árat, amely esetében eladáskor a vállalkozás nullán lesz. Erre kerül rá a profit, hogy megkapjuk a teljes eladási árat.


Termék költségei + vállalkozás költségei 1db termékre vetítve = teljes önköltségi ár.

Teljes önköltségi ár+profit = eladási ár

Ha az önköltségből kimarad bármi, akkor hiába raksz rá profitot, előbb a költségeket fogod kifizetni, és kevesebb lesz a nyereség. Ezért fontos minden esetben az árkalkuláció!


Ádám sokat kommunikál az árképzés fontosságáról Linkedin profilján keresztül, illetve az ügyfeleknek.


„Vállalkozóként úgy gondolom az az érdeked, hogy minél magasabb nyereséged legyen. Innentől kezdve a te érdekedet szolgálja, hogy foglalkozz ezzel is."

Ha egy cég elegendő profitot termel van lehetősége kipróbálni új eszközöket, módszereket.


Érdemes nem csak a bevételre fókuszálni, nagyon fontos a nyereség, mert ebből tudsz vállalkozóként fejleszteni, beruházni. Képezni kell magadat, az embereid béreit emelni, jutalmazni, netalántán jótékonykodni.


És végül fontos, hogy osztalékot tudj kivenni a vállalkozásodból, hiszen azért dolgozunk, vállalkozunk, hogy több pénzt keressünk, mint amennyit alkalmazottként tudnánk.


Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page