top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Bérkifizetés gyakorisága és következményei

Frissítve: 2023. márc. 17.

Milyen hatása van az ember mindennapjaira a bérciklus hossza? Radák Bence elmondja mi jellemzőbb Európára és ez milyen gondokkal járhat


<< 2/6 >>


A Salarify Pay célja a ledogozott bérhez való folyamatos hozzáférés biztosítása!


Ennek a lényege az, hogy ha ma ledolgozom a munkanapot és azt a bért csak 30 nap múlva kapom meg, akkor folyamatosan hitelezek a munkáltatónak. Adott esetben erre a pénzre hamarabb is szükségem lehet (pl.: csak most akciós egy termék, amit amúgy is megvennék, de a bérkifizetéskor már nem lesz az).


„Sokszor olyan dolgok miatt okoz pénzügyi problémákat a tőkének a nehezen hozzáférhetősége, amikben nem kéne, hogy pénzügyi stresszt érezzek, vagy sokkal rugalmasabb konstrukcióban kéne tudjam biztosítani a finanszírozását a különböző tételeknek.”


Mennyire jellemző Európára, hogy havonta kapják a fizetést?


A nem angolszász területeken majdnem mindenhol a havi fizetés van a többségben, Magyarországon nagyon kevés cég van, aki nem havonta fizet bért.


A nem bejelentett munkavállalók esetén ez máshogy működik, ebben az esetben napi, heti vagy egyéb rendszereséggel történik a kifizetés.


A feketén foglalkoztatottakkal nem tudnak dolgozni nyilvánvaló okokból, ezért erről viszonylag kevés az információjuk. Amit tudnak, hogy vannak olyan szektorok, ahol jellemzőbb ez a foglalkoztatási forma (pl.: építő ipar). Ezekből a szektorokból kapnak olyan visszajelzést a munkáltatóktól, hogy amikor egy munkavállaló bejelentett státuszba kerül és az általa megszokott napi vagy kétnapi fizetés helyett havi bért kap, akkor ez egy komoly probléma, hogy átszoktassák a munkavállalókat a havi bérkifizetésre.


Vannak még olyan munkakörök például a veszélyeztetett munkakörök, ahol gyakrabbi a kifizetés, de ez gyakrabbi bérszámfejtést von maga után.




Amerika


Amerikában legjellemzőbb a két hetenkénti fizetés, de előfordul heti és havi fizetés is. Kifizetés gyakorisága kötődik ahhoz is, hogy milyen magas a fizetés, vagyis magasabb bért kereső munkavállalók esetében gyakrabba havi fizetés, míg alacsonyabb bevételűeknél a minél gyakrabbi fizetés a jellemző.


„Ahogy megyünk lejjebb a bérsávokban úgy rövidül a bérciklus hossza.”


Milyen problémákat okozhat a havi bérkifizetés, és mi a megoldás?


Érdemes elolvasni The timing of pay publikációt ebben a témakörben, mely lemodellezi azt, hogy különböző bérszinttel, időtudatosággal, megtakarítási hajlandósággal rendelkező munkavállalókat milyen gyakorisággal kéne fizetni.


Lényege: „Minél kevésbé időtudatos valaki, minél kevésbé jó pénzbeosztó valaki időbeni síkon, annál gyakrabbi bérkifizetést igényel.”

Egy példa erre:


Ha az adott ember 200.000Ft nettó bért kap egy hónapban egyszeri kifizetéssel, és abból mondjuk elkölt 100.000Ft-ot rezsire és lakbérre, akkor marad 100.000Ft a zsebében. Ebben az esetben az az ember, aki kevésbé jó a pénzbeosztásban és kevésbé időtudatos az nem feltétlen hoz jó döntéseket a pénzköltés kapcsán, hiszen csak azt veszi figyelembe, hogy most 100.000 forintja van.


„Így jön létre a hónap vége effektus.”

Általában az ilyen ember a hónap elején, amíg több pénze van rosszabb döntéseket hoz, túlköltekezik, túlfogyaszt, emiatt a hónap második felében mikor elfogyott vagy kevés pénze maradt akkor alul fogyaszt.



A hónap második felében jelentkeznek a problémák, mikor valamit nem várt költség lép fel, vagy szükség lenne valamire, akkor ez pénzügyi stresszt okoz, adott esetben, ha gyógyszerről van szó, akkor egészségügyi gondot is jelenthet.


A statisztikák szerint több bűncselekmény (lopás) van a hónap második felében, a kevés pénz, az éhezés miatt.


Annál az embernél, aki kevésbé időtudatos és a maradék 100.000 FT-ot hetente kapja meg, azaz 25.000Ft-ot hetenként, kevésbé esik a túlköltekezés hibájába, hiszen minden héten ugyanarról az összegről indul.


„A hónap folyamán sokkal kiegyensúlyozottabb költési minta lesz jellemző rá, és a megtakarítási képessége is nőni fog.”


Ha valaki jó időbeosztó, tud spórolni, arra ez nem jellemző, de az emberek többsége nem ebbe a kategóriába esik, hanem az előbbibe.


„Az emberek többségének a havi bérciklus alapvetően nem hatékony és nem ideális bérciklus.”

A munkáltató részéről ugyanakkor érthető, hogy nem akar ilyen gyakorisággal bérszámfejteni. Ez egy időigényes, drága, bonyolult, hosszadalmas folyamat.


Így jutottak el odáig Bence és csapata, hogy erre kell egy technológiai megoldás, ami ezt a folyamatot nem teszi szükségessé.


„Úgy tudja személyre szabni a munkavállalók bérciklusát, hogy emellett ne kelljen a munkáltatóra operatív, adminisztratív terheket rakni.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:



bottom of page