top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Eisenbacher Csaba: a skálázott agilitás

Frissítve: 2023. márc. 15.

Eisenbacher Csaba elmondja mit jelent a skálázott agilitás és ez miben különbözik a sima agilitástól


<< 3/6 >>


Skálázott agilitás


A skálázott agilitás az agilitás irányából indul. Az Agilis Kiáltvány 21 éve született 2001-ben innen indul az agilis kifejezés.


„Ez gyakorlatilag egy ilyen segélykiáltás volt, akkor még a szoftver iparból, az IT iparból, hogy gyerekek nem lesz ez így jó, több transzparencia kell, több együttműködés, hatékonyabb együttműködés, és az IT termelő embereket, munkásokat jobban össze kell hozni. Ez egy új termékfejlesztési szemléletet hozott.”

Az új szemlélet ekkor még az IT vonalról jött, ami aztán tovább terjedt más szektorokra is. Manapság minden cégnek van szoftveres háttere és szükség van a jó felépítésre, hogy a termékek fejlesztése megfelelő legyen, a cég rugalmas tudjon maradni.


Az agilitás arról is szól, hogy a cég kicsi csapatokat (9-11 fős) hoz létre, akik Product Owner-ekkel, Scrum Master-ekkel dolgoznak együtt, és az a céljuk, hogy a cég innovatív termékekkel, gyorsan piacra tudjon lépni. Ebben az esetben nem 1-2 évre terveznek termékfejlesztést, hanem kitalálnak egy MVP (minimum piacra dobható dolgot), viszonylag kevés funkcióval és olcsón, ezt gyorsan a piacra dobják. A csapatok utána apró lépésekkel, transzparensen azon dolgoznak, hogy hogyan lehet tovább fejleszteni a terméket. Itt nagyon fontos a validáció, hogy a termékfejlesztésnél mindenképpen jó irányba haladjanak.



Példa:

A bérelhető rollerek, melyek különböző nagy városok utcáin fellelhetőek, kezdetben sokkal egyszerűbbek, kisebbek, olcsóbbak voltak. Kevés tudással rendelkeztek, némi telefonkapcsolat jellemezte őket a használat érdekében. Ezzel azt akarták validálni, hogy vannak emberek Európában, akik fizetnek 1-2 eurót kilométereként, hogy használhassák ezeket. A rollereknek a minőségét, méretét, technológiáját az elmúlt években felfejlesztették. Ma már sokkal nagyobbak, cserélhető akkumulátorral vannak ellátva, saját szoftverrel, GPS-el.


„Tehát az agilitás erről szól. hogy inkrementálisan fejlesztünk cross-funkcionális csapatokkal termékeket és a skálázott agilitás pedig az, amikor ugyanezt szeretnéd úgymond nagytételben csinálni.”

Az egyik legelterjedtebb agilis keretrendszer a Scrum, ahol 9-11 fős csapat dolgozik. A Scrum egy összetett (komplex) problémák megoldására kifejlesztett általános keretrendszer. A szoftverfejlesztés területén gyakran használják az agilis szoftverfejlesztés egyik fontos összetevőjeként, de ugyanúgy megtaláljuk szolgáltatások fejlesztésénél, szervezetek irányításánál, még iskolákban is. Ez körülbelül 2-3 csapat összehangolásához működik.


Ha egy komplexebb termékfejlesztésről van szó, ahol hardverre és szoftverre egyaránt van szükség és 200-300 ember dolgozik együtt, itt nem működik a scrum-mal való összehangolás, itt jön képbe a skálázott agilitás, ami alkalmas arra, hogy 10-15-20 csapat dolgozzon össze.




A skálázott agilitás és a sima agilitás közötti különbség


A sima agilitás egy kisebb csapat összehangolásáról szól, a skálázott agilitás pedig több csapat összehangolt működéséről. Az agilitás egy nagyon átfogó fogalom, ezért szűkíteni kell a kört.


„Az agilitás igazából egy hozzáállás, egy tudatállapot, egyfajta tartás és főleg inkább egy értékrendszer.”

Itt jön képbe, hogy milyen keretrendszert használnak. A scrum esetében szükség van egy Product oOwner-re, aki tisztában van a termékkel, és kell egy Scrum Master, aki úgymond egy belső pszichológusként ügyel arra, hogy minden rendben legyen, mindenki jól tudjon dolgozni. Szükség van még 9 jó szakemberre, akik cross-funkcionálisan minden létre tudnak hozni.


Ha kicsi a termék például egy applikáció kevés funkcióval, akkor az a 10 ember le tudja fejleszteni és nincs további probléma és elég a scrum. Ha viszont jóval nagyobb és összetettebb termékről van szó és több 100 vagy akár 1000 fő dolgozik együtt egy terméken, például egy komplex nagy szoftver, akkor ebben az esetben meg kell teremteni a körülményeket a fejlesztéshez, hogy összehangoltan tudjon együtt dolgozni ez a sok ember.


„Pont ez benne a művészet, hogy agilis értékek szem előtt tartásával ezt az attitűdöt szigorúan megtartva és megkövetelve mégis csak valahogy felskálázzuk ezt a dolgot, mert lesznek olyan tevékenységek, amire csak több 100 fő képes.”

Ha egy nagyobb cég nem ilyen módon építi fel a tevékenységét, akkor nagyon lomha és sérülékeny lesz, ez pedig a mai felgyorsult világban könnyen a vesztéhet vezethet.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page