top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A cégépítés folyamata a KEGON Hungary-nél

Frissítve: 2023. márc. 15.

Eisenbacher Csaba elmondja milyen kockázatokat kellett átgondolni cégalapítás előtt, hogyan alapították a céget és mi volt az elképzelés a marketinget illetően


<< 2/6 >>



A vállalkozás indítást megelőző folyamatok, helyzetek


A partnereket már ismerte korábbról és velük együtt gondolkodtak legalább 2-3 hónapig azon, hogyan tudnák megvalósítani elképzeléseiket.


Több tényezőt is figyelembe kellett venni a cégalapítás előtt:

  • Kockázatvállalás a partnerek részéről: a kezdeti tőke, mely a Kft. alapításához szükséges 500 ezer és 1 millió közé tehető partnerenként, melyet elbukhatnak.

  • Alkalmazottjuk a kezdetekben nem volt, így ez nem jelentett anyagi terhet.

  • A cég eszközbefektetést nem igényelt.

  • A legnagyobb kockázat az Csaba személyes egzisztenciája volt, hiszen 16 éven keresztül egy multinál dolgozott.


„Akkor arról szólt, hogy körülnéztem, hogy mi vesz körül. Hát van itt 3 pici gyermek, 4 hitel, egy új ingatlan, hát mi sem magától értetődőbb minthogy egy betonbiztos 16 éves karriert hagyjunk a francba ott és kezdjünk valami újba.”

A partnerektől kapott egy biztosítékot az első fél évre vonatkozóan, a kísérleti időszakban, amikor is mesterségesen finanszírozzák a vállalkozást és így Csaba tud pénzt kivenni, hogy el tudja tartani a családját. Ha esetleg nem jött volna össze az új irány, akkor pedig a már meglévő tapasztalataival, tudásával bármikor el tud helyezkedni.



Kockázatelemzés


„A skálázott agilitás, mint olyan az különböző keretrendszerekre tud épülni.”

Számos keretrendszer van a világban, az agilitásban is vannak keretrendszerek, az egyik ilyen a Scaled Agile Framework (röviden: SAFe) mely a a Lean, Agile és DevOps bevált, integrált elveinek, gyakorlatainak és kompetenciáinak tudásbázisa.


A SAFe egy nagyvállalatoknak készült skálázott agilis keretrendszer, aminek hátterében áll egy amerikai cég, aki ezt karban tartja, licencek vásárolhatók tőlük, anyagokat biztosít, adnak alap tudást és hivatalos képzések is végezhetők náluk.


A piac tekintetében vannak cégek Európában, akiknek erre a keretrendszerre szüksége van. A KEGON AG Zrt. egy német cég, akik bevezették a SAFe keretrendszert Európába és piacvezetők ezen a területen, itt Csaba is számos képzést elvégzett még multis évei alatt a kollégáival együtt.


„Tehát engem gyakorlatilag a KEGON meghívott arra, hogy legyen a magyar brand, vagy a magyar franchise a KEGON Hungary, azt akkor csináljuk közösen és azt én legyek szíves ügyvezetni.”

Ez volt az első fontos tényező a kockázatelemzésnél, ezen túl pedig kérdéses volt, hogy lesz ebből magyar ügyfél, kinek van szüksége a rendszerre a magyar piacon, kell piacismeret, és gyorsított elindulást szerettek volna véghez vinni.


Az volt a válasz a kérdésekre, hogy Csaba szóba állt egy magyar tanácsadó házzal, akik már régóta a magyar piacon vannak és ekkor került a képbe Janovszki Zsolt.


„Zsolt 19 éve foglalkozik Magyarországon agilitással, talán az első néhány ember között volt, akik a szájukra vették az agilitást.”

Tulajdonképpen Janovszki Zsolt és a KEGON AG Zrt. lehetőséget adtak Csabának, hogy fél év alatt eredményeket érjen el a magyar piacon a KEGON Hungary-vel, ehhez pedig megélhetést biztosítottak számára erre az időszakra.




Piackutatás


Nem végeztek nagyon részletes piackutatást. Az viszont megfigyelhető, hogy a SAFe keretrendszer egyre népszerűbb Európában, Amerikában pedig hatalmas cégek használják már több mint 10 éve.


„Jelenleg körülbelül 11.000 cég foglalkozik SAFe-el és körülbelül 2 millió ember van a világon, aki valamilyen SAFe képesítéssel rendelkezik.”

Tehát nagyon nagy számok figyelhetőek meg a piacon. Annak fényében, hogy személyesen Csabának nem volt akkora kockázat továbblépni az új vállalkozás felé és a piacon se érezte, hogy ne lenne helyük, jó döntésnek érezte a cégalapítást.


Magyarországon jelenleg velük együtt kettő cég foglalkozik a SAFe keretrendszerrel, kettőjük közül is a KEGON egy gold fokozatú partner, ezáltal monopol helyzetben van a piacon.


„Ilyen mennyiségű és ilyen képesítésű tanácsadója, ami nekünk van az biztos, hogy csak nekünk van Magyarországon.”



A cégépítés kezdete, marketing


A cég építése még mindig folyamatban van, még zajlik az „alapozás”.


Első körben, amikor Csaba KATA-s vállalkozást alapított az volt a cél, hogy ha lesz, akkor néhány munkát személyesen elvállaljon, hogy fenn tudja tartani a családját. Közben a KEGON felajánlotta neki, hogy részt vehet képzéseken, tréningeken, ahol fejlesztheti tudását, hogy megállja helyét a magyar piacon.


Arra jöttek rá a kezdetekben, hogy a marketingre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.


„Én egy személyben vagyok marketing, pénzügy, HR, a saját asszisztensem, ügyvezető és minden egyéb.”

Létrehozták a magyar honlapot a www.kegon.hu-t a német honlap mintájára, hogy legyen kint információ a magyar cégről. Mivel a SAFe keretrendszer viszonylag új Magyarországon, mint téma, illetve a KEGON Hungary mint brand is új a piacon, úgy következtettek, hogy „kő kemény online marketingbe” kell kezdeni. Viszont nem reméltek túl sokat egy-egy LinkedIn vagy egyéb marketing poszttól.


Az német anyacég esetében nem volt szükség túl sok marketingre, mert az elmúlt 20 évben akkora piacot szereztek, hogy agresszív online marketingre nem volt szükség.


„Több mint 50 nagyvállalat a partnerük, onnan az organikus forgalom is van akkora, hogy folyamatosan vannak megrendeléseik. Ezért az ő marketing gépezetük nem is tudott minket megfelelően kiszolgálni.”

Ez volt az első nagy felismerés, hogy a nagy német partner infrastruktúrája nem elegendő önmagában, ha online kampányokban gondolkodnak ahhoz kell egy csapat, ami menedzseli a kampányokat. Az elmúlt hónapokban találtak is egy ügynökséget, akikkel együttműködnek. Azt még Csaba sem sejtette, hogy ez viszont súlyos pénzekbe kerül, így további pénzt kell a cégbe befektetni. Jelenleg is ezekben a folyamatokban vannak benne.


A marketingre opció lenne a rendezvényeken való részvétel, viszont erről azt kell tudni, hogy míg Németországban és Ausztriában nagy agilitással kapcsolatos rendezvények vannak, addig Magyarországon ez még nincs megalapozva, így a magyarok is leginkább a külföldi rendezvényekre járnak ki.


Nagy erőkkel zajlanak a háttérben a munkálatok, hogy új honlapot adjanak ki 2023-ban és el tudjanak indulni úgy igazán.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page