top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Eisenbacher Csaba: mérések, lean metódus

Frissítve: 2023. márc. 15.

Eisenbacher Csaba kifejti, hogy mit mérjünk a cégünkön belül, milyen kapcsolatban áll a lean metódus az agilis rendszerrel, hol veszítenek sok időt a cégek


<< 5/6 >>


Cégen belüli méréseknél mit mérjünk?


A 2 legjobb információforrás:

  1. Nézzük meg mit mérnek a versenytársak!

  2. Mit mérne a kollégám és mi az, amit az ügyfél úgy gondol, hogy mérni kellene?


Az ügyfelek elégedettsége nagyon fontos, és az ügyfél az alapján fog céget választani, hogy melyikkel elégedett, melyik szimpatikus, és az elégedettségen múlik, hogy hosszú távon is hűséges vásárló, fogyasztó lesz.


Az agilisnak a legfontosabb az ügyfél érték szállítása, nem pedig a pénz. Az ügyfelek elégedettségének elérése érdekében az értékteremtésre kell összpontosítanunk, nem csak a pénzre. Az agilis módszerek alkalmazása javíthatja az ügyfelek elégedettségét, mivel jobban megérti, hogy mit akarnak és mire van szükségük az ügyfeleknek.


„Mérjük, amit csak lehet és tényleg ne csak a pénz!”

A mérésekből megállapítható minden olyan információ, ami aztán befolyásolhatja a termékfejlesztést, az eladást, azt hogy kell e még a terméket a piacon tartani, vagy újat kellene kitalálni és gyártani, tehát minden olyan tényezőt megtudhatunk, ami a cég működéséhez szükséges.


Egy vállalkozás működtetése azon alapul, hogy a vásárlóknak a kívánt termékeket nyújtsa, és közben nyereséget termeljen. Ehhez fel kell mérnie, hogy kik az ügyfelei, és mit akarnak. A méréseket a költségektől kezdve a megtérülésig bármi mással kapcsolatban el lehet végezni.




A lean metódus és az agilis rendszer kapcsolata


„Az agilis mellé én azt vallom, hogy ugyanolyan fontos a lean szemlélet és hogy ezt közösen nézzék a cégek. A skálázott agilitásban én mindig lean agilis keretrendszerről beszélek, a SAFe is tartalmaz nagy mennyiségben lean-t is.”

A lean arról szól, hogy onnantól, hogy megkapta a cég a megrendelést a kifizetésig mi történik. Lean Agile Framework (LAE) a Lean elveken alapul, és jellemzően nagy projektek és komplex szervezetek esetében alkalmazzák, azonban kis agilis csapatoknál is sikeresen alkalmazható anélkül, hogy akadályozná agilitásukat.


A Lean megközelítés a dolgok gyors és hatékony elvégzéséről szól. Segít a vállalkozásoknak optimalizálni a munkafolyamatokat, csökkenteni a pazarlást és javítja az ügyfélkiszolgálást. Meg kell nézni azt a folyamatot, amikor a vevő megrendel egy terméket és lépésről-lépésre mi történik a rendelés teljesítésekor. Ezáltal kiküszöbölhetőek a nem megfelelő kiszolgálás, a pazarlás, a felesleges folyamatok, mindaz ami a cég bevételét csökkentheti.


Ha megnézzük a folyamatokat, amik a rendeléstől az eladásig zajlanak, akkor kialakul egy értéklánc. Ezt az értékláncot kell elkezdeni mérni.


„Ez lehet az első saját mérésed. Ha semmit nem mérsz a cégedben, akkor szerintem ezzel kezd el!”

Van az úgynevezett lead time, amennyi idő alatt leszállítasz egy rendelést. A rendelés elkészítésének ideje alatt minden lépést meg kell vizsgálni, ezáltal megállapíthatóak az esetleges problémák, időigényes mozzanatok. Így javíthatunk a folyamatainkon.




Milyen folyamatoknál veszít egy cég a legtöbb időt?


Minden vállalatnál vannak időigényes folyamatok. A folyamatok minden vállalat legfontosabb részét képezik. A folyamatok határozzák meg, hogy mit és hogyan csinál a vállalat, ezek a folyamatok pedig a vállalkozás növekedésével folyamatosan fejlődnek.


Ha hatékony szeretne lenni egy vállalat sorra kell venni a folyamatokat, meg kell nézni, hogy mi mennyi időt vesz igénybe és ezek alapján a mérések alapján növelhető a hatékonyság, kiküszöbölhetőek a felesleges időtöltések.


Egy vállalat számára általában azok a folyamatok pazarolják a legtöbb időt, amelyek automatizálhatók. Az olyan folyamatok, mint az adatbevitel, a bérszámfejtés és a könyvelés automatizálása az egyik módja a pazarolt idő csökkentésének.


A vállalaton belül a csapatok, kollégák közötti együttműködést, információáramlást is meg kell figyelni. Sokszor egy-egy információ átadása sokkal több időt vesz igénybe, mint kellene. Meg kell keresni az ilyen pontokat és hatékonyabbá tenni a kommunikációt anélkül, hogy értékvesztés következzen be.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page