top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Nardai Brigitta: vállalkozás indítás, önkép, Élhető Munkahely, coach szakma

Frissítve: 2023. ápr. 27.

Az alábbiakban megtudhatod Nardai Brigitta hogyan indította el coach vállalkozását, milyen szakembernek tartja magát, honnan jött az Élhető Munkahely kifejezés, milyen a coach szakma belülről


<< 2/4 >>


Coach vállalkozás indítása


Brigitta HR szakon végezte második diplomás képzését, illetve már az első diplomájánál is ilyen témában készítette a szakdolgozatát. A karrierje HR vonalon indult el, de bízott benne, hogy eljön az idő, amikor a maga ura lesz, aztán valahogy mindig meghatározó tényező volt a család alakulása.


Szerette volna átélni a saját vállalkozás adta szabadságot, de idővel az is kiderült számára, hogy teljesen más cégen belül irányítani egy csapatot és más a saját vállalkozásban irányítani egy csapatot.


„Teljesen más volt, mert hogy volt még ott a puttonyomban egy rakat más feladat, kérdéskör, amivel dolgozni kellett.”

Az első vállalkozásában (Herbária franchise üzletek) jó tapasztalat volt számára, hogy mennyivel másabb mikor minden vállalkozással kapcsolatos feladat rá hárul egy csapat irányítása mellett. Ezt az üzletet visszavásárolta a Herbária és ezután született meg Brigitta kislánya.



1,5 éves volt a kislánya, amikor jött egy megkeresés egy volt kollégától, hogy csináljanak meg együtt egy magyar irodát egy német cégnek a leányvállalatát. Belevágott ennek a vállalkozásnak a felépítésébe, ami nagyon izgalmas volt számára, illetve vissza is lépett egy időre az anyagilag biztonságos, „kényelmes”, pozícióba.


„Én nem bírtam ez a kötött 8 órás alkalmazotti létet, én megbolondultam.”

A rendszer felépítése, kiépítése tetszett neki, de az üzemeltetés már sokkal kevésbé, unalmasnak találta.


„Odáig még én nagyon szívesen viszem ameddig felépítjük, de üzemeltetni már nem, az már engem nagyon untat.”

Ebben az időben kénytelen volt magába nézni és átgondolni, hogy ki is ő valójában, mit szeretne csinálni. Jött is egy lehetőség egy coach képzés formájában, ami helyre tette a dolgokat a fejében, hogy milyen tapasztalatai vannak, mihez ért és merre szeretne elindulni. Ekkor egy teljesen új világ nyílt ki számára, amiben akkor még kezdőnek érezte magát.


„És nem voltam hirtelen coach, nem voltam hirtelen tréner, se szervezetfejlesztő, ez egy nagyon hosszas és komoly tanulási út volt mire ezt én egyáltalán ki mertem jelenteni magamról.”


Milyen szakembernek tartja magát?


Az elmúlt 7 évben mialatt felépítette a jelenlegi vállalkozását nagyon sok munkát tett bele abba, hogy az a fajta szakértőség kialakuljon, ami jelenleg jellemző rá. Nem tudná pontosan megfogalmazni, hogy milyen szakértő, de az biztos, hogy az emberi oldal nagyon hangsúlyos. Mindig nagyon érdekelték az emberi utak, a sorsok, az emberekkel való foglalkozás.


„Számomra a coaching egy ilyen képessé tevés, hogy ő belőle ki tudjam hozni azt, ami éppen aktuálisan az előrelépést jelenti neki.”

Ennek a szakértőjének tartja magát.



Élhető Munkahely „mozgalom” kialakulása


2019-ben érezhető volt, hogy valami változás fog következni. Sok pályázati munkája volt abban az időben, de tudta, hogy ez hamarosan ki fog futni és új dolgok után kell nézni. Elkezdett gondolkodni rajta, hogy mitől lesz más mint a többi tréner és szervezetfejlesztő cég, annak tükrében is, hogy nem egy hatalmas céget képvisel.


Ekkor jött ez a két eddig külön használt kifejezés. Az „élhető” szó eddig vársokhoz, környezethez, közösséghez kapcsolódott, nem a munkához. Úgy választotta ezt a szót, hogy közben nagyon fontos számára a realitás, két lábbal a földön állás.


A saját munkahelyi tapasztalatait is figyelembe vette, mert korábban sok szorongás kapcsolódott ehhez, például amikor a gyerekeinek volt óvodai vagy iskolai programja (anyáknapja) el kellet kéredzkedni, de közben hozni kellett a tőle elvárt teljesítményt.


Olyan volt számára a korábbi munkahelyi szituáció mintha „nem kapna levegőt”, innen jött az élet, élhetőség kifejezés összekapcsolva a munkahellyel. A fantázianevet pedig megtöltötte tartalommal és létrejött a saját podcast csatornája.



Coaching szakma belülről


Brigitta úgy látja, hogy túlkínálat van coachokból, mivel a képzések ontják magukból ezzel a végzettséggel rendelkező embereket. Ugyanakkor a képzések között jelentős különbség van, ezért központilag igyekeztek bevonni a képzőket, hogy egységes minősítése legyen a szakmabelieknek.


„Nagyon nehéz volt a szakmai minőséget, víziót, célokat nonprofit oldalról érvényesíttetni ott, ahol ez a mindennapi kenyeret jelenti, magyarán a képzőknél.”

A képzők nem is vettek részt olyan arányban ebben, amennyire kellett volna és érdekellentét is volt.


Szintén nehezen meghatározható határterület volt a coach és a pszichológus közötti terület, ami szintén mutatja, hogy a coachoknak nincs egyszerű helyzetük a megítélés szempontjából. Nem egyértelmű még mindig, hogy ki nevezheti magát coachnak és ki nem.


A Képzési és Minősítési Szakmai Testület igyekezett olyan pontokat meghatározni, mint például, hogy minimum 100 órás képzést tekintenek relevánsnak a szakmában. Egy olyan képzési listát készítettek, amit Szakmai Szervezetként jó szível tudnak ajánlani azoknak, akik elsajátítanák a szakmát. A listában olyan képzések szerepelnek, amik minimum 100 órásak, bizonyos kompetenciákat kell tartalmazniuk, amiket oktatnak.


„A képző ezt vagy elfogadta és irányadónak tette, akár az etikai kódexet, akár ezt a minősítési leírást, vagy nem. És akkor utána ugyanúgy burjánzik tovább a országban mindenféle képzés, aki úgy gondolja, hogy ő éppen ehhez ért.”

Ebből adódik a coach szakma vegyes megítélése.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page