top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Villámkérdések: Gyulay Tibor

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tudj meg többet Gyulay Tiborról: kedvenc könyvei, szakmai könyvek, pénz, siker, szerencse, merre tart a világ, tervek a jövőre nézve, probléma megoldása


<< 6/6


Kedvenc könyv?



Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád, mint vállalkozó/professzionális szakember?


Egy Berger nevű szerző könyve, aki arról ír, hogy a szakértő, a menedzser és a tulajdonos szerepeket hogyan kell szétválasztani a gondolkodásunkban. A szakértő egy önfoglalkoztató vállalkozó, vagyis amikor azt csinálod, amihez értesz és abból élsz, ekkor még nem vagy igazi vállalkozás. Amikor már irányítod a cégedet, akkor kitermel annyi jövedelmet, hogy egy menedzsert is fenn tudj tartani. Az igazi vállalkozási cél, hogy eladható legyen a vállalkozás, amikor már tulajdonosként tudod üzemeltetni, amikor már nincs rád szükség személy szerint.


Melyik business (szakmai) könyv segített legjobban a vállalkozásod építésében?


Én szintetizálós típus vagyok, nekem nem egy könyv segített ebben, hanem az olvasmány élményeimnek egy esszenciája az, amit én alkalmazok. Mivel én eléggé tanultam a szervezeti tanácsadást ezért ezek a programok voltak rám nagyon mély hatással, és próbáltam a saját vállalkozásomban is kipróbálni, amit tanultam.


Kedvenc podcasted?


  • Nem szoktam hallgatni.


Mit hallgatsz, olvasol, nézel most?



Mi az, ami szakmailag a legjobban inspirál most?


A tanulószervezeti fejlődés, minél inkább a gyakorlatba lehozható változatai. Olyan termékeket szeretnénk kialakítani, amelyek kézzel foghatóak az ügyfelek számára és el tudják dönteni, hogy ez egy olyan csomagolt tudás, amit érdemes megfizetni.


Hogyan menedzseled a feszültséget?


Egyrészt igyekszem eléggé előre tervezni és a kockázatokat elemezni. Ezzel együtt ez nem megoldható a mai világban, hogy ne legyen feszültség és stressz. Sokóldalú életre törekszem, a magánéletet és a munkát igyekszem egyensúlyban tartani, hagyok időt a kikapcsolódásra tervezetten, illetve a sportra, a magammal való foglalkozásra.


Mi van a zsebedben, mit hordsz magadnál?


A zsebembe csak papír zsebkendő van. Viszont van egy kis övtáskám, amiben a telefonom, névjegykártyáim, némi kézpénzt van nálam.


Rendezett vagy rendetlen iroda?


  • Inkább rendezett.



Mit jelent számodra a pénz?


A pénz az mindenképp eszköz. Van egy felismerésem, hogy én nem szeretem eléggé a pénzt, mert úgy gondolom, hogy üzletileg sokkal sikeresebb lehettem volna már eddig is, ha egyes dolgoknak, amiket megalkottam a fejős tehénné való átalakításáig eljutok. De mielőtt ez megtörtént volna már új dologba kezdtem, mert az jobban izgatott, mint hogy pénzt csináljak abból, ami van. De egyre fontosabb, hogy legyenek tartalékaim.


Mit jelent számodra a siker?


Én teljesítménymotivált vagyok, tehát én minden tevékenységemet mérem. Mérem a befektetéseimet és mérem az eredményeimet is. És nekem a siker elsősorban az, ha a mérhető célokat kitűzök és el tudom érni azokat mérhető módon.


Mondj nekünk valamit, amit senki, vagy csak kevesen tudnak rólad!


Elég nyílt ember vagyok, van egy kör, aki nagyon sokat tud rólam. Amit fontosnak tartok és érdemes tudni rólam a komplex gondolkodásmód, hogy én egy teljes életet szeretek élni.


Szerinted mennyire fontos a szerencse az üzleti/szakmai életben?


Kell hozzá szerencse. Főleg, ha ilyen léptékben gondolkodik valaki, ahol egy üzletnek a sikere vagy a kudarca az meghatározhat egy üzleti évet. Az a cél, hogy ezt a fajta kockázatot folyamatosan csökkentsük. Nem mernék sose a szerencsére építeni.


Mi az élet értelme?


Számomra az, hogy minden nap élvezzem és visszatekintve értékeket is hagyjak magam után.


Merre tart a világ?


„Ez minket nagyon erősen foglalkoztat."


15 éve amikor elkezdtünk foglalkozni a tudásmenedzsmenttel, akkor még meg kellett magyarázni, hogy mi az. Azóta már mindenki használja ezt a kifejezést, nagyrészt tudják is, hogy mit jelent, sok esetben még félre értik.


Nagyrészt már abban kell segíteni a cégeket, hogy ezt a folyamatot és ezt tudásmenedzsment fejlesztést is minél hatékonyabban tudják csinálni.


Egy kicsit a mi feladatin is átalakult, tehát nem kell bevezetni dolgokat, hanem a meglévő dolgokat szintetizálni, kiegészíteni, hatékonyabbá tenni.




Mi a terved a következő 5-10 évre?


Mi azt a lehetőséget, hogy egyre inkább érdeklődik a piac a tanulószervezeti működés és a tudásmenedzsment iránt meg akarjuk lovagolni. Mi 15 éve vagyunk a magyar piacon és ez idő alatt sikerült egy viszonylagos vezető, egy úttörő szerepet betölteni, de az a prognózisunk, hogy ez a piac bővülni fog. Szeretnénk a piacon továbbra is jelentős szerepet betölteni, ehhez nekünk is fejlődni kell, magunkra is alkalmazzuk folyamatosan az általunk alkalmazott módszereket. Új irányokba is szeretnénk elmozdulni, ennek egyik része, hogy sokkal kézzelfoghatóbb termékeket kell a piacra bocsájtanunk.


Jelenleg két termékkel vagyunk a piacon. Az egyik az egy komplex fejlesztési folyamat támogatása, ami mindig testreszabottan és mindig speciálisan működik egy-egy ügyfélnél. A másik pedig a készségfejlesztő programjaink, amik gyakorlatilag rövidebb-hosszabb távú képzéseket jelentenek.


Ebben a képzési repertoárban van egy elég nagy változás, hiszen a rövid 1-2 napos képzésekből és fél napos, egy napos workshopokból mi komplexebb képzéseket alakítottunk ki.


A másik irány a képzési termékeink mellett a tanácsadási termékeinket is kézzelfoghatóbbá szeretnénk tenni.


Kifejezetten a kisvállalkozásokra készítünk most egy fejlesztő programot, amit mi úgy hívunk most, hogy Tudásalapú működésfejlesztés.




Milyen világméretű problémát oldanál meg ha tehetnéd?


Én most egyelőre a magyar társadalomban tudok gondolkodni és azt látom, hogy nagyon rossz irányba halad, például a tudás kezelés szempontjából. Ha nézem az oktatási rendszerünket, hogy mennyire elavult módszereket alkalmazunk, mennyire a tanárok vagy az egyetemek vannak a középpontban és nem pedig a piac és a piac tudása. Mennyire rosszul fogjuk meg ezeket a dolgokat és mennyire nem hatékonyan bánunk a tudással és oktatási rendszerről beszélünk miközben tudásmenedzsment rendszerről kéne beszélnünk. Nem alkalmazzuk a módszereket, még mindig a tudás hatalom elven működünk.


Társadalmi szinten is azt látom, hogy nincs egy koncepció arra, hogy a magyar társadalomnak a kompetenciaszintje növelésével magasabb hozzáadott értéken tudnánk az értékteremtésbe beszállni és egyre inkább egy provinciális szerepet kapunk a nagyvállalatok gazdáitól, tehát a multinacionális cégeknek egyre inkább végrehajtó szerepet szánunk és ehhez statisztálunk azzal, hogy egyre alacsonyabb követelmények vannak az iskolákban.


Egy pár évvel ezelőtt próbálkoztunk azzal, hogy egy partnerünk létre akart hozni egy tudásmenedzsment államtitkárságot a kormányzati rendszeren belül. Ez nem kapott támogatást.


Én világmegváltó terveket nem dédelgetek, de azt gondolom, hogy ha ezt jól csináljuk, akkor a magyar gazdaság, a magyar társadalom tud ebből profitálni.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page