top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tóth Réka Ibolya: az önismeret fontossága

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Réka Ibolya mesél az önismerettel való foglalkozás fontosságáról, hogyan kezdjünk hozzá önmagunk megismeréséhez, a terápiák jelentősége


<< 4/7 >>



Az önismerettel való foglalkozás


Napjainkban az embereken nagy a nyomás a folyamatos fejlődés miatt, sok külső forrásból jön az információ felénk a sikerességről, a tudatosságról, a fejlődésről és néha ez stresszt okozhat.


„Szerintem nagyon nagy kihívás az, hogy mikor van az a pont, amikor a megállok … és azt mondom, hogy csináltam dolgokat, látom a fejlődést, látom az eredményeket és akkor most például hátradőlök és megnézem, hogy eddig mit értem el.”

Vannak emberek, akik mindig másokra mutogatnak, hogy mások a hibásak mindenben és nem pedig saját maguk. Ennek ellenére vannak sokan, akik pedig rengeteget fejlődnek, nyitottak arra, hogy kezdjenek valamit magukkal, az életükkel.


„Az már inkább szerintem egy probléma, hogy nagyon nehéz megtalálni a saját utadat ebben.”

Az embereknek bőven van lehetősége tanulni, információkat keresni, vagy tanfolyamokat végezni, de nem könnyű megtalálni, hogy melyik irányba érdemes menni. Az ügynökségüknek egyfajta missziója az, hogy segítsen az embereknek megtalálni az útjukat, fejleszteni őket, és megmutatni nekik, hogy a problémájuk megoldására melyik utat válasszák.




Út az önismeret felé


Az ügynökségnél főleg B2B-re koncentrálnak, nem egyéni fejlesztésre. Réka Ibolya azért ad tanácsokat, hogy egyénileg hol érdemes elkezdeni.


Az első lépés szeretteinkkel való beszélgetés, kiöntsük nekik a szívünket, hogy mi aggaszt minket, mi a problémánk és mit fejlesztenénk az életünkben.


Visszajelzéseket szerintem azoktól kapni, akik közel állnak hozzánk az nagyon értékes dolog. Magunkat nem mindig látjuk kristály tisztán.”

Más emberek, külső szemlélők más oldalunkat tudják meglátni és ezáltal más dolgokra világíthatnak rá, mint amire mi gondolnánk. Izgalmas lehet más emberekkel beszélgetni arról, hogy mi az, ami színesebbé tenné az életünket, hogyan hozhatnánk ki a legjobbat az életünkből.


Másik fontos dolog, hogy „merjünk kikapcsolni”, lépjünk ki a mókuskerékből és kezdjünk el foglalkozni valami egészen mással, mint addig. Felszabadító érzés lehet kilépni a megszokott tevékenységekből, a megszokott keretből és valami egészen új dolgot kipróbálni.




Majdnem minden emberre ráférne egy terápiás kezelés!


„Én nagyon-nagyon sok embernek terápiát javasolnék és ezt most nem rosszindulatból mondom, hanem önmagában abból a tényből, hogy a társadalmunknak a 98%-a traumatizált.”

Máté Gábor kezdte el kimondani, hogy a trauma ott van a testünkben és ennek vannak hatásai a működésünkre, a viselkedésünkre, a szavainkra, illetve a függőségekkel is kapcsolatban van, innen eredeztethetőek. A traumák nagyon sok mindenre hatással lehetnek az életünkben.


A trauma a múltunkból ered ezért nem mindegy milyen szakemberhez fordulunk, például a coachok nem ezzel foglalkoznak, inkább pszichológushoz érdemes fordulni ilyen jellegű problémákkal. A múltunkkal való foglalkozás és a problémák feloldása hozzásegíthet minket, ahhoz hogy a jövőnkkel foglalkozzunk.


A traumák leküzdésére bizonyos képességekre van szükség, amely képességek később a javunkra vállhatnak más problémák megoldásánál is.


Elgondolkodtató az a kérdés, hogy a nehézségek leküzdése motiváltabbá tesz e minket, ad e valami plusz hajtóerőt az életünk során?





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page