top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tóth Réka Ibolya a well-being felfedezése

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Réka Ibolya elmeséli hogyan találkozott a well-beinggel, az hogyan épül fel az emberben, és a vállalatokban hogyan jelenik meg


<< 2/7 >>



A well-being felfedezése és oktatása


Az ügynökségnél megtapasztalta Réka Ibolya a kiégést és ez egy intő jel volt számára, hogy ideje saját magával is foglalkoznia.


„Én viszonylag hamar jutottam egyébként középvezetői pozícióba, tehát nagyon-nagyon ambiciózus terveim voltak, és hamar el is értem a célomat, és ez egyébként egy kiégéshez vezetett.”

Elkezdett az étkezéssel és a testmozgással tudatosabban foglalkozni, ami egy hosszú útnak a kezdete volt, melynek során felfedezte a saját teste igényeit, szükségleteit, mi az ami neki jól esik. Ebben az időszakban találkozott a jógával és bele is szeretett ebbe a mozgásformába. Annyira belemerült ebbe a sportba, hogy elkezdett oktatói képzésekre járni egymás után, és több téma is érdekelte a jógán belül.


„Ott vettem észre magam, hogy már három éve ebben a jóga rózsaszín ködben vagyok.”

Az oktatók elkezdték noszogatni, hogy annyi tudást szerzett már meg, hogy oktatnia kellene, és be is adta a derekát és hobbiszerűen tanított egy darabig. Ez volt az első ilyen vállalkozói ötlete, hogy egy közösséget hoz létre és a nappalijában fogja a jógát oktatni. Az ötlet meg is valósult, persze idő közben kivett egy kis helyet a kerületében és ott folytatta a tevékenységet.


„Szerintem itt ez az a pillanat, amikor én így a well-being irányába elindultam.”


Réka Ibolya számára ez egy önismereti út volt, amikor is úgy érezte, hogy testileg és lelkileg is megtesz mindent, de a jóga nem volt számára elegendő a szellemi tisztuláshoz. A jelenlegi vállalkozásának ez volt az előszobája, ez a pont amikor rájött, hogy valami még hiányzik.


„Én akkor találkoztam a mindfulness-el és a Mindful Flow az innen jön egyébként, hogy ez a mindfulness, ez volt nekem az a pont, hogy találkoztam egy olyan módszertannal, ami nyugati, bárki csinálhatja, tehát spiritualitás mentes és kutatásokkal alátámasztva elkezded csinálni és azzal fogsz találkozni, hogy mentálisan egyrészt valamennyire tudsz tisztulni, másrészt össze tudod kapcsolni a gondolataidat az érzéseidet és a testedet.”

Ez a technika nem csak a testtel foglalkozik, hanem segít megérteni a saját gondolatainkat és segít letisztázni az érzéseket. Réka Ibolya elkezdett mélyebben ezzel a technikával foglalkozni, képzést végzett el, és ez volt az első lépés ahhoz, hogy a well-being-et komplexebben megélje és megértse.


Felszínre jöttek az évek óta épített kapcsolatok a jóga oktatókkal, a dietetikussal, alvásszakértővel, pszichológusokkal, és emellé társult az ügynökségi tapasztalat és kezdett összeállni a kép, hogy ezeket az embereket összefogva vállalatoknak fognak well-beinget adni.



Így jött létre a MNDFL flow well-being ügynökség.





Hogyan épül fel a well-being az emberben?


„Én egyébként lemodelleztem ezt a well-being-et és nekünk egyébként van egy ilyen modellünk, amin végig vezetünk egy vállalatot és az embereit.”

Réka Ibolya meghatározott kulcsterületeket, melynek fejlesztésére érdemes figyelmet fordítani. Az alapoktól kezdik el felépíteni a folyamatokat, a Maslow piramis elve alapján, alulról kiindulva az alapvető szükségletekkel (étel, ital, biztonság) kezdve. Az alapokat kell először megteremteni, hogy aztán felfelé lehessen haladni.


„A well-being ugyanígy kell, hogy felépüljön, tehát a jóllét az a testünkkel kezdődik.”

Az alapvető dolgok a jó étkezés, az alvás, a vitalitás a feltétele annak, hogy tudj koncentrálni, ekkor van az emberben rengeteg energia és motiváció, és tudsz megfelelő döntéseket hozni. A következő szint az érzelmi szint, hogy mennyire vagy érzelmileg rugalmas.


„Hogyha ez az alap meg van teremtve, akkor tudunk szerintem azzal foglalkozni, hogy hogy vagyunk mi lelkileg.”

Az előbb említett tényezők egymásra épülnek és figyelembe kell azt is venni, hogy ez nem egy rövid folyamat.




Well-being teszt


A well-being ügynökségen belül van egy kutatójuk, aki egy kérdőívet csinál a munkavállalók számára, aminek a segítségével feltérképezik, hogy ki hogy van. A kutatás eredményeiből pedig well-being stratégiát készítenek.


„Az, hogy van egy well-being stratégiája egy cégnek az ugyanolyan fontos mint hogy mondjuk van egy üzleti terv.”

Ez azért is fontos mert átalakulóban van a munkavállalói környezet, a covid következtében előtérbe került az otthoni munkavégzés (home office) és ezen felül is folyamatosan változások mennek végbe. A vállalatok szemszögéből nem mindegy, hogy mekkora a fluktuáció, vagyis a munkavállalók cserélődése és ennek szerves része az, hogy jól érzik e magukat az alkalmazottak a munkakörnyezetükben.


„Nagyon fontos tud lenni hosszú távon, hogy hogyan tudja megtartani az embereit, hogy hogyan tud egy olyan közösséget teremteni cégen belül, hogy oda az emberek tényleg jó érzéssel járjanak be.”

A mai modern társadalomban az embereknek többre van szüksége annál, hogy csak bejárjon a munkahelyére. Elég abba belegondolni, hogy a napjaink, hetünk, az életünk mennyi részét töltjük a munkahelyen, és ez a sok eltöltött óra valóban jól teljen.


A stratégia meghatározása segít Rékáéknak abban, hogy milyen irányba induljanak el az adott cég esetében. Elkezdenek persona-kat képezni a vállalaton belül, számba veszik a kis csoportokat, akik hasonló igényűek, és a pesona-k segítségével elkezdik kialakítani a startégiát, a mozzanatokat és így megszületik egy vállalat éves terve a well-being felépítését illetően.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page