top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Ződi-Sipos Mária a CreatIT Solutions Kft. ügyvezetője

Frissítve: 2023. márc. 27.

Ződi-Sipos Mária családi háttere, gyermekkora, a cég alapításától az első projektekig


1/6 >>


Ződi-Sipos Mária a szegedi székhelyű CreatIT Solutions Kft. ügyvezetője. Ez egy 20 fős szoftverfejlesztő vállalkozás, melynek másik tulajdonostársa a férje. Családanyaként és cégvezetőként kevés szabadidejében startupokat mentorál, az Enterprise Europe Network kkv-kat támogató szervezetének Dél-Alföldi követe és 2021 óta Rotary tag is, jövőre a Rotary Klub Szeged Dóm elnöke lesz. Fontos számára, hogy másoknak segítsen és azt a tudást és tapasztalatot, amit megszerzett át tudja adni másoknak is.


„2015-ben a Példakép Alapítvány beválogatott a 30 fiatal Példakép közé, akik inspirálóak lehetnek a vállalkozók számára. Igyekszem megfelelni az elismerésnek és valós példaképpé válni a fiatal, vállalkozó szellemű édesanyák szemében és megmutatni, hogy az IT szektorban a nők számára is van hely.”



Családi háttér, végzettség


Marcsi tipikus panellánynak vallja magát, Tatabányán született és 18 évig városban élt. Szombathelyen végezte el a főiskolát kommunikáció-művelődésszervező szakon. Az volt a vágya, hogy újságíró legyen és ennek érdekében több helyen is gyakornokoskodott (megyei lap, női újság, hvg). Ezt követően Budapestre került marketing-kommunikáció területre egy multinacionális vállalathoz, később pedig egy kkv-hoz.


„Időközben elvégeztem egy nemzetközi gazdálkodás mesterszakot és 2009-ben találkoztam a férjemmel, vele alapítottam közös vállalkozásunkat.”

A cégük a CreatIT Solutions Kft. 2022. decemberében lett 14 éves. Az cégalapítás óta összeházasodtak és született két gyermekük.


Alsó középosztálybeli családból származik, ahol elsőként szerzett diplomát. Édesanyja már gyerekkora óta betegeskedett és rokkantnyugdíjas, édesapja pedig szerszámkészítő szakember.


25 éves koráig nem akart vállalkozó lenni, megijesztette a nagy felelősség, majd ez megváltozott mikor megismerkedett a férjével és tudatosult bennük, hogy milyen előnyei vannak a vállalkozói létnek. A szerencsében kevéssé, inkább a kemény munkában és a kitartásban hisz.


„Mindig (12 éves korom óta) voltak éves terveim és azok mentén haladtam előre, ez segített a vállalkozás építésében is és a családba is behoztam, most már közös magán és céges terveink vannak, amiket éves szinten monitorozunk.”



A cégépítés első lépései


Kezdetben a saját közös cégüket a főállásuk mellett kezdték el építeni szabadidejükben. Első körben a marketing, PR-tanácsadás vonalat szerette volna Marcsi megpróbálni, de úgy látták, hogy nagyobb igény van a szoftverfejlesztésre, ezért a férje szakmájának útján indultak el.


„Hozzá kell tenni, hogy én előtte már a főállású munkahelyemen évek óta az adott cég belső webes fejlesztéseit mint projektmenedzser vittem.”

Tehát ügyféloldalról belelátott abba, hogy mik a fontos pontok, mit szeretne az ügyfél, hogyan gondolkodik. A mai napig fontos érték a számukra, hogy nem csak fejlesztő cég, akik a kódokkal zsonglőrködnek, hanem igyekeznek tényleges együttműködni az ügyfelekkel, és olyan munkát kiadni a kezük közül, amire büszkék és megfelelő minőségű.




Az első projektek


„Alapvetően nagyon ilyen kezdő vállalkozók hozzáállásával indultunk, ami lesz alapon. Jött innen-onnan néhány projekt és elvállaltuk, megcsináltuk, nem volt benne az elején semmi tudatosság.”

A nagy változás az volt, amikoris a működésük első évében egy német partner kereste meg őket, és megkérdezte tőlük, hogy foglalkoznának e kiterjesztett valóság (AR) technológiával.


„Nagyából annyit tud a technológia, hogy a valós térre helyezünk el okoseszközzel, telefonnal, tablettel, akár asztali géppel, olyan virtuális tartalmat, amit a valós tér eredetileg nem tartalmazott (kép, videó, szövegek, 3D-s modellek, animációk).”

Marcsi párjának nagyon tetszett ez a technológiai kihívás és abban az időben még nem foglalkozott ezzel senki Magyarországon. Marketinges oldalról is nagy fantáziát láttak ebben, hogy mi mindent lehetne megvalósítani.


„Láttam azt az Állásbörze szervezése kapcsán, hogy rengeteg cég küzd azzal, hogy megszólítsa a fiatalokat, a potenciális munkavállalóit. Kihozták az autókat, mindenféle interaktív dologgal próbálkoztak, hogy ők legyenek az, akinél megállnak majd a standon, és az AR erre tökéletesen alkalmas.”

Innentől a CreatIT lett az AR fejlesztő cég Magyarországon, utánuk indult néhány cég, de közülük is többnek bedolgoztak alvállalkozóként. Ez azt eredményezte, hogy a kezdeti időkben nem kellett túl nagy hangsúlyt fektetniük a marketingre, értékesítésre, az ügyfelek ajánlásaiból jöttek a megkeresések.


A kiterjesztett valóság technológiai megvalósításaihoz jelenleg is képzik a saját munkavállalóikat, mert erre még nincs megfelelő képzés az oktatási rendszerben.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page