top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Ződi-Sipos Mária: céges kapcsolatok, startup-ok

Frissítve: 2023. márc. 27.

Ződi-Sipos Mária elmondja hogyan épített kapcsolati hálót szegeden és mi a véleménye a startup világról


<< 3/6 >>



Kapcsolati háló építése Szegeden


Két évvel ezelőtt volt egy fordulópont Marcsinál, amikor a gyerekek bekerültek az oktatási rendszerbe és ezáltal volt lehetősége visszatérni a céghez teljes munkaidőbe. Komoly kihívást jelentett számára, hogy hogyan illeszkedjen vissza a céges feladatokba, mi lesz a feladata ezek után, hiszen egy csomó munkakört kiszerveztek miután várandós lett a gyermekeivel.


Hozzá tartozik a történethez, hogy abban az időben még nem rendelkeztek túl nagy kapcsolati hálóval Szegeden, a budapesti múltjuk miatt inkább onnan, illetve külföldről érkeztek megkeresések. Mint cégvezető és mint vállalkozás szeretett volna jobban becsatlakozni a szegedi vállalkozói életbe.


„Alapvetően tudatosan csatlakoztam itt az egyik helyi nagynevű BNI (Business Network International) csoportba. A BNI-on keresztül megismertem a szegedi rotarystákat (Rotary Club Szeged), hozzájuk tavaly csatlakoztam.”

Marcsi egyre több eseményre és konferenciára járt el, így az elmúlt 2 évben jóval nagyobbra bővült az ismeretségi köre. Kapcsolatot létesített potenciális partnerekkel, beszállítókkal, alvállalkozókkal, megrendelőkkel.



Felvette a kapcsolatot helyi IT vállalkozásokkal, eljártak ebédelni, kávézni és a beszélgetésekből kiderült, hogy a hasonló méretű és hasonló témakörökkel foglalkozó cégeknek a problémái és nehézségei is hasonlóak.


„Ezekből a beszélgetésekből elindult egy abszolút informális kezdeményezés, aminek következtében tavaly június óta egy ilyen 6-7 fős kis helyi szegedi IT CEO Meetup csoportban beszélgetünk.”

Hetente beszélgetnek online, illetve havonta egyszer személyes találkozót is szerveznek, közös képzéseket is szerveznek a munkavállalóiknak, erőforrás hiánya esetén első körben egymáshoz fordulnak, illetve közös külpiaci törekvéseik is vannak.


„Felismertük azt, hogy nyilván egy 20-25 fős informatikai cég, ha kimegy a nemzetközi piacra az valami, de ha azt tudom mondani, hogy 150 fő és technológiában A-tól Z-ig kvázi mindent le tudunk fedni, az azért egészen másképpen hangzik.”

Ennek a háttérmunkálatai, előkészítései zajlanak jelenleg: közös sales-es és marketinges megbízott; megjelenés; referenciák. Azt remélik ettől az összefogástól, hogy együtt erősebbek tudnak lenni és tovább tudnak jutni. Ezt a szemléletet Marcsi a BNI-nak köszönheti, korábban nem gondolkozott abban, hogy a konkurenciákat partnerként is tudná kezelni.


„Nem ugyanazokban vagyunk erősek, mindenkinek van valamilyen terület, amiben nagyobb tapasztalata, nagyobb tudása van. Hiszek abban, hogy ki tudjuk egészíteni egymást és tudunk egymásnak segíteni ahelyett, hogy versenyeznénk.”



Marcsi véleménye a startup világról


Marcsi már 4-5 éve startup mentor, nincs folyamatosan csapata, akkor kerül hozzá egy projekt, ha a területi koordinátor úgy véli neki való lenne a téma. Részt vett mentorálási tréningeken, illetve alkalomadtán zsűrizni is jár startup ötleteket.


„Talán az életkor az, ami a startupok szempontjából döntő lehet a projekt sikerességére való tekintettel.”

Középiskolások és egyetemisták egyarán szupernek tűnő ötletekkel álnak elő, de nincs mögötte a megfelelő tudás és tapasztalat.


Hiányosságok a startup ötletelőknél:

  • Részletes piackutatás hiánya: valóban egyedi az ötlet vagy a világon már megcsinálta valaki más.

  • A lépések átgondolása a megvalósításon át, a bevétel és nyereség kérdéséig.

  • Hogyan lesz az ötletből pénz? Folyamat végig gondolása.

  • Megfelelő üzleti modell kidolgozása.


Marcsi szerint a jó ötleteket a 8-10 éve vállalkozó egyéneknél kellene keresni.


„A jó projektötleteket, fejlesztési startupnak nevezett ötleteket inkább ott kéne keresgélni azoknál a vállalkozóknál, akinek már van helyismerete, van piacismerete, tudja, hogy mit szeretne, az miben más a konkurenciához képest, megvan mögötte az az üzleti és menedzsment tudás, ami sikeressé tudná vinni a projektet, akkor hogyha kap mellé egy akkora tőkét.”

Érdekes felvetés, hogyha az adott tőke külső forrásból érkezik a startupot létrehozó vállalkozásba, akkor azt valóban felelőséggel tudják e kezelni? Aki saját tőkéből több éven keresztül építi fel a vállalkozását, az talán sokkal jobban meggondolja, hogy mire költ és hogyan csoportosítja az erőforrásokat, míg akinek az ölébe pottyan az lehet hogy ennél sokkal lazábban kezeli a pénzügyeket.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page