top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Ződi-Sipos Mária: egyediség, tanácsok, adminisztráció, nehézségek

Frissítve: 2023. márc. 27.

Ződi-Sipos Mária elmondja mitől egyedi cégük a piacon, mit tanácsolna IT cégek alapítóinak, és mik a vállalkzók legnagyobb kihívásai


<< 4/6 >>



Mitől egyedi a CreatIT?


Marcsi azt tartja egyedinek a tevékenységükben, hogy soha nem dolgoztak „dobozos” terméken, ezért nagyon széles lett a technológiai portfóliójuk.


„Nekünk 14 év alatt minden projektünk abszolút egyedi, igényre készült, egyedi megrendelés alapján.”

Fejlesztések:

  • Kiterjesztett valóság (AR).

  • Virtuális valóság alkalmazások VR szemüvegekre.

  • Mobilalkalmazásfejlesztés Androidra, iOS-re.

  • Weboldalak.


A fejlesztő csapatuknak széleskörű tapasztalata van az előbb felsorolt területeken, ezáltal szinte bármilyen munkát el tudnak vállalni, hatalmas eszköztárral rendelkeznek.


„Amikor leülünk egy ügyféllel tárgyalni általában egy 3-4 mondatos briefünk van, hogy mit szeretne, abból a briefből 2-3 beszélgetés alapján, hogy az amit szeretne az konkrétan mi lehet, mit érdemes és azt mivel érdemes megvalósítani.”

Rendezvényekre is szoktak látványos dolgokat készíteni, amikre a látogatók, érdeklődők felfigyelnek. Ebben az esetben a megrendelővel közösen ötletelnek és találják ki, hogy mi ragadná meg az adott célcsoport figyelmét. Mindezt úgy teszik, hogy nem feltétlen az a cél, hogy teljesen új dolgot találjanak ki, hanem a meglévő dolgok (videók, képek, anyagok) segítségével alkossanak valami érdekeset.


„Igyekszünk ötleteket adni neki, ami alapján aztán jön egy aha élmény, hogy na ilyet.”

Kevesen vannak a szakmában, akik ilyenformán állnak az ügyfelekhez.




Tanácsok IT cégeknek


  • Legyen egy jó könyvelő!

  • Legyen egy jó ügyvéd!

  • Világos célok legyenek!

  • Legalább egy évre számszerűsíthető üzleti terv.

  • Célcsoport pontos ismerete.

  • Kapcsolatok, jó ajánlások (pl.: kérdezzen körbe, ki tud megbízható könyvelőt, akivel az adott ember már évek óta elégedett. Kérjen több ajánlást is, mert fontos beszállítói és ügyfél szinten is a kémia, nem mindenkivel tud mindenki hatékonyan együtt dolgozni.)

  • Több lábon állás: ha egy nagy partnertől függünk, az veszélyezteti a fenntarthatóságot és kiszolgáltatottá tesz minket, pont a vállalkozói lét előnyeit veszítjük el vele.


„A sok lábon állás rizikósabb és melósabb, de megéri.”



Adminisztráció nehézségei


„Nekünk már évek óta ilyen nagy álom, hogy digitalizáljuk a papírokat.”

Vannak már jó megoldások, programok, illetve több könyvelő is befogadja a dokumentumokat online. Ennek ellenére a hivatalos ellenőrzés szempontjából ez nem biztos, hogy kivitelezhető, mert a NAV kérheti a kinyomtatott dokumentumokat. Így aztán ezen a téren egyelőre nincs előrelépés.


Marcsi bízik benne, hogy a környezettudatosságra való tekintettel, illetve az egyéb tényezők, mint papíráremelkedés, energiaáremelkedés lesz előrelépés a jövőben.




A vállalkozók legnagyobb kihívásai


1. Magyarországon az egyik legnagyobb kihívás Marcsi szerint a generációváltás.


„Itt nálunk a rendszerváltás környékén alakult most már jólmenő stabil cégek vezetői bizony abban a korban vannak, hogy el kell engedniük vagy kényszer vagy igény vagy bármi egyéb ok miatt, vagy életkor miatt a vállalkozást és át kell adniuk a következő generációnak.”

Ez sok problémát vethet fel, mint például, hogy nincs kinek átadni, vagy akinek átlehetne az nem akarja átvenni stb. A következő 10 évben eldől, hogy ezek a nagyvállalatok, hogy birkóznak meg ezzel a feladattal.


2. A másik nehézség a munkaerő kérdése.


„Kevés a szakképzett munkaerő, nem csak az IT területén.”

Több területen is nagy feladatot jelent a dolgozni akaró és a szakképzett munkavállalók megtalálása. Marcsi szerint szükség lesz az oktatás és a piaci szektor szorosabb együttműködésére.


3. Az ellátási láncok problémája, ami már a Covidnál kezdődött és most az energiaválságnál kicsúcsosodik.


„Azt látom, hogy a nagy globalizált gazdaság, mint modell mintha megdőlni látszana. Szerintem a következő időszakban egyre nagyobb hangsúly lesz a lokális kapcsolatokon.”





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page