top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Ződi-Sipos Mária: végzettség, cégnövekedés, munkavállalók

Frissítve: 2023. márc. 27.

Ződi-Sipos Máriától megtudhatod kell e iskolai végzettség ahhoz, hogy egy IT csapatban dolgozz, szó esik a cégnövekedésről és az első munkavállalókról a cégben


<< 2/6 >>



Egyetemi végzettség létjogosultsága


Érdekes kérdés, hogy az új technológiai megoldások miatt érdemes e még főiskolára vagy egyetemre járni, annak tükrében, hogy szükség van a vállalkozásokon belül képzésekre, vagy az iskolai képzésben még meg sem jelenik, annyira friss a tudásanyag.


„Az egyetem arra ad felkészültséget, hogy rájöjjön a fiatal, hogy igazából bármi ami érdekli, bármit amit szeretne azt megtudja tanulni, ha van képessége arra, hogy megtalálja a megfelelő forrásokat.”

Bizonyos szempontokból fontos lehet a végzettség a munkáltatónak, ha például pályázni szeretne, vagy közbeszerezni, vagy egyéb okból kifolyólag elvárás a felsőfokú végzettség. A CreatIT esetében nem a papír az elsődleges az új alkalmazott kiválasztásánál, inkább kompetenciákat néznek: van e igénye a fejlődésre; meg van e a belső motiváció.


Egy vezető fejlesztő kolléga mondása:


„Ha valakinek programozóként a CV-jében benne van, hogy ő saját idejében saját keretrendszert vagy bármilyen rendszert fejleszt hobbiból, akkor ő kell nekünk.”

Ez annak a jele, hogy az adott embert annyira érdekli a saját szakmája, hogy a kötelezőn túl, a szabadidejében is szívesen foglalkozik vele, és fejleszti magát.




Cégnövekedés nehézségei


Marcsiéknak vannak alapelvei, amiket szeretnének betartani a vállalkozás építésében és működtetésében.


„Szeretnék egy olyan vállalkozás vezetője lenni, ami meg tudja őrizni azt a barátságos légkört, ami úgy érzem, hogy számunkra is fontos, ami kvázi versenyelőny egy multihoz képest.”

Marcsi szereti tudni a munkavállalók háttértörténetét, milyen problémáik vannak, mik az adott nehézségek, amikkel küzdenek. Ez a hozzáállás a vezetőktől növelheti a lojalitást a cég irányába, ami pedig kisebb fluktuációt eredményez, illetve ezen túl még a munkavállalók lelki állapota is jobb lehet, hogy nem kell szoronganiuk, jelezhetik, ha problémájuk van, és ez összességében egy sokkal jobb, kellemesebb légkört eredményezhet a mindennapokban.


„Másrészt sajnos szomorúan be kellett látnom azt, hogy ahogy nő a vállalkozás a feladatok menedzsment szinten nem csökkennek, ahogy előre gondoltuk és elképzeltük, hanem nőnek.”

Ez azt eredményezi, hogy az egyéni igényük, mint cégvezető és családos ember, hogy a kettő egyensúlyba maradjon. Ezért szeretnék, ha mindkét terület jól működne és nem lenne túlsúlyban az egyik.




Első munkavállalók a cégben


Az első pár embert a szükség hozta a cégbe, egyre több lett a projekt és már nem bírták ketten erőforrással. Onnantól kezdve folyamatosan, de lassan növekedett a cég. Eljött egy fordulópont, egy döntési helyzet, amikor még Budapesten éltek és dolgoztak. Látták, hogy a vállalkozást hosszú távon lehetne működtetni, vannak lehetőségek és közben a párkapcsolatuk is egyre komolyabbra fordult és családot szerettek volna.


„Megbeszéltük a párommal azt, hogy neki voltak szegedi családi kapcsolódásai, hogy mi lenne ha lejönnénk inkább Szegedre, kiszakadnánk egy kicsit tudatosan a nagy budapesti reklámügynökségi és multis körforgásból és innen próbálnánk meg céget építeni, picikét fenntarthatóbban, vélhetően lassabban, de úgy hogy közben a család is beleférjen.”

A Szegedre való költözéshez hozzájárult az egyetem informatikai szakja, ami nagyon sok ügyes gyakornokot és diákmunkást jelentett számukra ebben az időszakban. Sokuk a mai napig a cégnél dolgozik, és számukra bevált ez a rendszer, külsősöket és szeniorokat sokkal nehezebb volt a cégbe integrálni.


„Sokkal jobban megy az, hogy valakit integrálunk kompetencia, hozzáállás alapján és aztán a tudást adjuk mi hozzá, mert ha akar tanulni és szeret és érdekli a fejlesztés világa, akkor fog.”

A tanulást, a fejlődést a CreatIT támogatja olyan formában, hogy minden dolgozónak van egy belső képzési kerete, amit minden év elején meghatároznak, és ha talál bármilyen képzést magának a munkavállaló, akkor ebből a keretből finanszírozzák azt. Ezen túl pedig minden dolgozónak a munkaidejének a 10%-át önképzési időként elszámolják. Ez azt jelenti, hogyha két projekt között van, vagy válaszra vár az ügyféltől, akkor azt az időt a saját képzésére fordíthatja, gyakorolhat, tanulhat és mindez beleszámít a munkaidejébe.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page